Странице

понедељак, 9. мај 2016.

Hush (2016)




















Žanr: Horor / Triler
Režija: Mike Flanagan
Glumci: Kate Siegel / John Gallagher Jr. / Samantha Sloyan
Sličan Film: The Seasoning House (2012)

Evo imenjaka filma iz 2008. godine, čiji sam opis postavio četiri dana pre ovog. Hush (2016) je još jedan Home Invasion horor – triler, sa vrlo specifičnom i retko viđenom pričom. Maddie (Kate Siegel) je gluvonema osoba koja se bavi pisanjem i koja živi usred neke šumetine gde joj društvo pored mačke, prave jedino komšije Sarah i John. Ona svakodnevno stupa u kontakt sa svojim prijateljima, porodicom i dečkom putem društvenih mreža, dok sa komšinicom Sarom komunicira znakovnim jezikom. Nevolje za Maddie počinju kada joj u kuću upadne maskirani ubica, a ona jedino može da se osloni na svoje oči, jer će njen hendikep te noći biti u najvećem iskušenju do sad.


Recenzija: Kada gledamo horor filmove prevashodno nam je najbitnija stavka atmosfera, jer ona je ta koja iz nas izvlači strah i čini nas napetim, a upravo film Hush poseduje zavidnu atmosferu. Probao sam da se stavim u poziciju te nesećne gluvoneme žene, i da bar pokušam da osetim 5% straha od onoga što je ona doživela, i mogu vam reći da je eksperiment uspeo. Napetost je bila na visokoj lestvici, a ja sam samo čekao u kom momentu će maskirani manijak da nasamari Maddie, i izvrši svoj bolesni plan. Ima jedna sjajna scena koja pokazuje realno stanje u kome se Maddie našla, a u njoj vidimo uzrujanu i krvavu Saru, koja krvnički udara po providnim vratima Maddiene kuće dok je ubica kolje, a za to vreme tri metra udaljena Maddie opušteno pere suđe i logično ne primećuje ništa čudno.


Šteta što je Maddie uskoro saznala da je ubica u njenoj kući, jer tada je napetost malkice opala, te je devojka bila svesna situacije i donekle je mogla da parira ubici. Tada nastaje prava borba za preživljavanje, a ubica diktira tempo. Naravno, ne moram da kažem da je sve odrađeno vrlo profesionalno, jer isključio je struju, pa Maddie ne može da pozove pomoć, zatim došao je u gluvo doba sa naravno originalnom fensi maskom. Međutim, on će u jednom momentu skinuti tu masku i odvezati svoj jezik, gde počinju njegove morbidne igre. Ono što mi je smetalo jesu te nejasnoće u mrklom mraku, dakle nemamo nikakav izvor svetlosti, jer isključena je struja u kući, a napolju je mračno. To ume da nervira, jer ipak treba malo i odmora za oči, iako ta tama doprinosi na atmosferi.


Ovaj film bih mogao okarakterisati kao originalno – neoriginalan, jer poseduje tu neku novu crtu sa do sad retko upotrebljivanom gluvonemom osobom u horor filmovima koja sa sobom nosi dobre krakteristike što pozitivno utiče na priču, a u ovom filmu i na hororističnu atmosferu. Neoriginalnost je tradicionalno vezana na samu ideju i šablon ovog filma. Dakle imamo maskiranog napadača koji uleće nekome na gajbu i želi da ga prikolje iz nepoznatih razloga, što je viđeno previše puta. Tu su naravno i klišei koju su neizostavna stavka ovakvih filmova. Dolaskom mobilnih telefona rođen je najveći kliše današnjice, a to je blokada poziva pomoću pomenute naprave, da li će to biti zbog lošeg signala, potrošene baterije,( ovog puta gašenje interneta je bilo od krucijalnog značaja jer Maddie može da stupi u kontakt sa policijom samo pomoću aplikacije za gluvoneme) ili nečeg trećeg (četvrtog) pitanje je samo odluke scenariste.


Gluma je ovde totalno okej, devojka je dovoljno simatična, a gospodin provalnik   je interesantniji i strašniji sa svojom maskom, jer kad je skine gubi mu se ta jeziva nit. Završetak filma nije dovoljno jak da me oduševi ili pojača dobar utisak, ali je solidan i dopadljiv verujem većini gledaoca. U loše stvari bih dodao i poneku nerealnu scenu, mislim nije to toliko strašno, ali filmu koji donekle ima realnu priču ne trebaju neka preterivanja.


Dobre karakteristike:
-         Donekle originalna priča
-         Odlična napeta atmosfera
-         Simatična Maddie
-         Gluma i završetak su okej
-         Jezivi ubica (dok nije skinuo masku)


Loše karakteristike:
-         Klišei i Home Invasion šablon
-         Napetost je u jednom momentu opala
-         Nerealnosti i preterivanja; sve se događa u mraku
-         Zašto gluvonema osoba živi sama u sred šume?


Zaključak: Kakva šteta što ovaj film nije iskoristio sav svoj potencijal, i izgurao do kraja sa dobrom atmosferom. Glavni utisak o filmu Hush je da je njegova prva polovina daleko bolja od druge, jer u drugoj smo prinuđeni da gledamo klišeje, opalu atmosferu i pomalo dosadnjikavu radjnu (nama koji smo gledali ovakve filmove će to biti pomalo dosadno, jer obično znamo sled okolnosti). Zato Hush kažnjavam jednom ocenom niže.

6/10

5 коментара:

  1. Dobar film...jesmo ga gledali 100x ali ne smeta kad je uradjen kako treba, kad reditelj zna sta hoce, kad imamo ok glumce, ok montazu, dizajn zvuka...Sto se tice druge polovine, ona jednostavno mora da bude slabiji deo...jer tesko da cemo videti nesto sto do sada nismo...jeste klise ali je znalacki uradjen tako da mi ne smeta. Yabavio sam se sat i koliko vec film traje i to je i bio cilj. Nista vise nista manje :D

    ОдговориИзбриши
  2. Da li si gledao mozda horor film u kome je heroj/heroina gluvonema ili slepa osoba? :)

    ОдговориИзбриши
  3. Na prvu, padaju mi na pamet ova dva...

    http://www.imdb.com/title/tt1465533/
    http://www.imdb.com/title/tt0110604/?ref_=fn_al_tt_1

    ОдговориИзбриши