Странице

среда, 13. април 2016.

Home Invasion (2016)




















Žanr: Triler
Režija: David Tennant
Glumci: Natsha Henstridge / Jason Patric / Scott Adkins
Sličan Film: Trespass (2011)

Home Invasion je filmski termin koji određuje poseban podžanr obično u horor-triler filmovima gde neku porodicu kidnapuju, muče ili pljačkaju najčešće maskirani (ne)ljudi. Ove godine se pojavio istoimeni direct-to-video triler film sa poznatom facom Natashe Henstridge (bar meni) u glavnoj ulozi. Ona igra bogatu maćehu Chloe koja sa svojim pastorkom Jacobom (Liam Dickinson) živi u luksuznoj vili na nekom poluostrvu. Njihove male porodične prepirke postaće nebitne kada im u kuću upadnu 3 maskirana profi lopova odlučni da uradu sve što su naumili. Sreća u neseći je to što je kuća obezbeđena sigurnosnim sistemom koji sadrži kamerice čiji video zapisi dospevaju do sigurnosne službe na čijem je čelu Mike sa kojim Chloe stupa u kontakt preko komišijske Wi-Fi mreže. Mike će pokušati da pomogne Chloe i Jacobu da se živi izvuku iz ovog košmara.


Recenzija: Naravno, ovde su lopovi rasni profesionalci, pa su blokirali pristup ovom poluostrvu tako da policija mora da čeka 40-ak minuta da se sve popravi (tačnije most) kako bi došli do pljačkaša. Kako čarape više nisu u modi ovi pljačkaši na svojim glavama nose fensi mačkaste maske, obučeni u smoking i krpice namenjene za neke recimo gala večeri, a ne za pljačku. U početku ćutljivci koji rade svoj „posao“ postaju netrpeljive kolege koje kriziraju zbog premalo vremena i čiji se odnosi kvare kako vreme odmiče. Naoružani najboljom opremom na sve načine pokušavaju da obiju sefove, ali i uhvate domaćine koji se kriju od nepozvanih gostiju.


Druga polovina je mnogo interesantnija i napetija od prve. U prvoj polovini retko čujemo da neko nešto progovara, jer lopovi tek upoznavaju teren, a Chloe i Jacob od straha ne progovaraju. U drugoj polovini kontakt Chloe i Mikea postaje interesantniji, jer Mike zna gde se ko od pljačkaša tačno nalazi. On upozorava Chloe gde je bezbedno i savetuje kad šta da uradi. Postupci likova standadno su labavi, jer sve se nekako radi kako bi film izgledao brutalniji, a realno to je baš težak kliše.


Problem filma i jeste neoriginalnost, jer ovakvih filmova ima na izvoz. Samim tim od filma nećete dobiti neku scenu za pamćenje ili jednostavno film vam neće ostati dugo u sećanju. Ovde je novina jedino ta komunikacija sa sigurnosnom službom, sve ostalo je već viđeno. Nešto što bih mogao pohvaliti jeste vrlo dobra atmosfera za triler standarde. Napetost ne jenjava drastično ni u jednom momentu, tako da je sa tog aspekta film dobar. Ovo je tipičan film kome će iskusniji gledaoci naći zilion mana i grešaka, ali ne onih kardinalnih koje bi poremetile gledanje i smisao. Ovo je onaj klasični prosek, tako da ne treba očekivati “boom” od ovog ostvarenja.


Home Invasion mi je s početka zaličio na nekakvu reklamu za sigurnosni sistem, jer je onaj uvod izgledao tipično marketinški. Međutim, to je posle zamaskirano komunikacijom Chloe i Mikea, koja se dobro ukolpila sa situacijom koja se razvijala uporedno sa pljačkašima. U jednom momentu mi se učinilo da film neće biti ni trunku napet kada su pljačkaši jedni među drugima govorili da niko ne sme biti povređen itd… tako da nisam imao razlog da strahujem za živote ukućana, ali se to posle promenilo kada su im viđene “njuške”.


Dobre karakteristike:
-         Natasha Henstridge i ostali glumci su bili veoma korektni
-         Napet film
-         Kamera
-         Intersantan vid komunikacije
-         Završetak je OK



Loše karakteristike:
-         Sve već viđeno
-         U nekim momentima iritantni i svemogući pljačkaši
-         Nelogičnosti, nejasnoće, preterivinja i postupci (Jednostavno Klišeji)
-         Par upadljivijih grešaka
-         Film nema “Ono nešto”



Zaključak: Fanovi ovakvog podžanra dobiće verovatno zabavan film, dok ostali mogu da ubiju vreme, ali ne treba očekivati ništa spektakularno. Bila je klackalica koju ocenu da dam filmu “5” ili “6”, ali biće ova veća, ipak je to direct-to-video film, a ne neki potencijalni bioskopski hit.

6/10

Нема коментара:

Постави коментар