Странице

уторак, 31. мај 2016.

Turn the River (2007)

















Žanr: Drama
Režija: Chris Eigeman
Glumci: Famke Janssen / Jaymie Dornan / Rip Torn
Sličan Film: Adrift in Manhattan (2007)

Glumac Chris Eigeman režirao je film Turn the River, koji mu je i prvi i poslednji režiserki uredak. Ovaj film je klasični predstavnik drame, ali one prave drame bez trunke akcije i sličnih dodataka. Priča prati Kailey (Janssen), ženu koja preko pisama stupa u kontakt sa svojim sinom Gulleyem, koji živi sa ocem i maćehom i krišom uspeva na svakih nedelju dana da se vidi sa svojom majkom. Kailey u jednom momentu odluči da zaradi novac kako bi sa sinom mogla da otputuje u  Kanadu, pa krene da igra bilijar protiv velemajstora, i tako pokuša zaraditi odgovarjuću sumu novca koja bi je odvela u bolju budućnost.


Recenzija: Ovaj film me nije ni najmanje inspirisao, dotakao ili bar na momenat uzdrmao. Turn the River je isuviše spor, neatraktivan, običan i depresivan film. On tek na momente ume da vas zabavi nekim bilijarskim bravurama koje izvede Kailey, a sve ostalo je vrlo mlako i neznimljivo. Ne znam zaista šta sam i očekivao od jedne niskobudžetne drame koja se bavi jednom sasvim (pre)običnom temom čiji je cilj da privuče “sladokusce” sentimentalnih filmova i umetnike koji vole da rovare po filmskim rupama i tamo traže potencijalno zadovoljstvo.


Pored navednog problema, Turn the River na momente ima klišeizirane scene iz drama (možete misliti do koje je to mere kada sam i ja koji ne gledam drame uhvatio par izlizanih forica). Sledeća zamerka stiže za neka pitanja na koje ne dobijamo odgovor, kao na primer zašto Kailey ima zabranu da viđa sina, ili koja je muka nju naterala da skoči u kockarske vode. Film jednostavno počne, uspava nas, i završi se. Fakat je glupav scenario koji od jedne lukave, prefrigane osobe pokušao da napravi plemenitu majku koja želi da spase svoga sina iz kandži konzervativno drčnog oca. Famke Janssen jeste seksi i odličnog izgleda, međutim nije ni ona najsjanija sijalica na novogodišnjoj jelci, ali realno nije sama kriva za jedan loš scenario namenjen glavnoj glumici koja nit’ smrdi, nit’ miriše. Njena gluma je okej, ali ni blizu limita koji Famke može da ispuni.


Kada se radi o glumi ostalih likova, to je zaista jedna škakljiva, da ne kažem bolna tema, pošto mi se čini da glumci nisu bili zadovoljni svojim honorarima, pa nisu ni hteli preterano da se trude. Bilijarski mečevi su interesantni za gledanje (ko voli), međutim tu nema drame, jer unapred znamo ko će da pobedi i pokupi lovu. Dijalozi su prosečni i nemaštoviti, što rezultira svu ovu konfuznu sporu radnju. Meni se čak ni ideja ovde nije svidela, jer “majka i njen zabranjeni sin” je daleko izmodela tema koja me ne može zadovoljiti ukoliko nije odglumljena do bola, a ovde to nije slučaj. Film Undertow, koga sam baš, baš iskasapio kritikama je kremastiji i interesantniji film od Turn the River, koji mi je pisajući ovo postajao sve lošiji i lošiji.
  

Dobre karakteristike:
-         Famke Janssen
-         Neki „bilijar momenti“


Loše karakteristike:
-         Spor, neatraktivan i dosadan film
-         Niskobudžetni šmek baš zaudara
-         Neubedljivi glumci i likovi
-         Dramski klišei
-         Predvidivost i pitanja na koja nismo dobili odgovor
-         Dijalozi, scenario i režija
-         Loša ideja


Zaključak: Samo ukoliko patite od hronične nesanice pogledajte ovaj film, jer bi u suprotnom ovo bilo gubljenje vremena. Turn the River je neinteresantan i nebitan film koji vam se verovatno neće svideti. Ako želite dobru dramu pogledajte neki od opisanih filmova na ovom sajtu kao npr. Gran Torino ili The Girl in the Park.

3/10

Нема коментара:

Постави коментар