Странице

четвртак, 5. мај 2016.

Hush (2008)




















Žanr: Horor / Triler / Misterija
Režja: Mark Tonderai
Glumci: William Ash / Christine Bottomley / Andreas Wisniewski
Sličan Film: Breakdown (1997)

Hush je britanski horor – triler sa elementima misterije, čija se radnja odvija na meni veoma dragoj destinaciji – Autoputu. Zakes Abbot je čovek koji sa svojom devojkom Beth putuje Velikom Britanijom obavljajući svoju dužnost postavljača plakata po javnim toaletima, benzinskim pumpama i drugim uslužnim objektima (radi taj posao kako bi prikupio sredstva za obajvu svog novog romana). Ljubavna kriza između Beth i Zakesa ostaće u senci kada par primeti kidnapovanu devojku koja zapomaže iz prikolice jednog kamiona. Beth i Zakes pokušaju da prijave policiji ono što su upravo videli, ali sve ispadne loše, te kamion zbriše i ostavi veliki teret na njihovim srcima. Nedugo zatim oni svrate do jedne benzinske kako bi Zakes obavio svoj posao, ali tad Beth nestaje, a Zakes videvši onaj isti kamion odma posumnja da je ona oteta , te krene u misiju spašavanja svoje drage iz zlih ruku misterioznog kamiondžije.


Recenzija: Ono što je dobra stvar u vezi filma Hush, jeste to što je vrlo šarenolik, brz, pun akcije, pun preokreta i iznenađenja. Taman kad mislimo da će neka scena potrajati, režiser odma zakompikuje stvar i baci nas u drugi kolosek nevolja i problema. Nekako izgleda neverovatno gde je sve Zakes završavao u potrazi za Beth i u kakve je sve klopke upadao, ali to je glavni izvor zabave u ovom filmu, pa mu to ne treba uzeti za zlo. Prija mi nekako za promenu taj čistokrivni engleski naglasak, pa i likovi sa ostrva su drugačiji, nekako su ruralniji, jeziviji i interesantniji od onih američkih.


Zakes je prosečan mladić sa pravom engleskom njuškom, pomalo nervozan i nezadovoljan svojom vezom, svojim poslom, ali takakv običnjak treba da izraste u heroja. Neslavna situacija ga je ubacila u mogućnost da se bori za junaka koji će pokoriti ozloglašenog kamiondžiju. Njegovi potezi nisu filovani klišeima, on nije šablonski lik, već lepo skrojen i izdetaljisan. Kad smo već kod detalja, Hush je lepo demonstrirao kako ovako malo poznat film može da pokaže visok nivo ozbiljnosti, i fokusiraje na sitne detaljčiće koje samo kritičari primećuju.


Jedna od većih mana, gde ni posvećenost i profesionalizam nisu mogli pomoći jesu primetno loše scene napada negativaca na žrtve, odnosno kada je neka scena borbe mačke i miša, svaki udarac je cenzurisan, ili bar zatamljen, što se jasno vidi da je urađeno s namerom. Ne znam da li je u pitanju tanak budžet (ne deluje mi tako) ili loša osoba zadužena za te stvari, ali efekti su definitivno slabija strana ovog filma. Pomenuo sam da Zakes nije kliše lik, ali film ima par već izlizanih scena (mutna policija, situacije koje fizički nisu izvodljive, ima scena gde Zakes pipa neku devojku sa leđa misleći da je Beth…baš, baš izlizana fora). Finiš filma Hush je neoriginalan, ali efektan i zanimljiv, i klasično otvoren za eventualni nastavak koji do dan danas nije snimljen.


Dobre karakteristike:
-         William Ash u ulozi Zakesa
-         Film pun preokreta, akcije i napetosti
-         Detalji, finese i ozbiljan pristup
-         Stari dobri autoput kao mesto zbivanja
-         Engleski (britanski) šarm i akcenat


Loše karakteristike:
-         Cenzurisane scene nasilja
-         Film ima dozu neoriginalnosti i klišea
-         Neke nelogičnosti


Zaključak: Svima koji vole trilere pune preokreta, akcije i jurnjave preporučujem ovaj film, jer on sadrži sve ono što može zabaviti jednog prosečnog gledaoca. S’ druge strane oni koji vole brutalne scene nasilja, ovde se leba neće najesti, jer te scene izgledaju pomalo amaterski i režiser je pokušao da ih svede na minimum.

7/10

Нема коментара:

Постави коментар