Странице

недеља, 15. мај 2016.

Secretary (2002)




















Žanr: Ljubavni / Drama / Komedija / Erotski
Režija: Steven Shainberg
Glumci: Maggie Gyllenhaal / James Spader / Jeremy Davies
Sličan Film: The Piano Teacher (2001)

Na preporuku Miroslava pogledao sam ovu erotizovanu romantičnu komediju, koju je režeriao Steven Shainberg, meni nepoznat tip. Lee Holloway (Maggie Gyllenhaal) je devojka koja je upravo otpuštena iz neuropsihijatrijske ustanove, gde je boravila zbog sklonosti ka samopovređivanju. Ona živi u totalno nenormalnoj porodici koju sačinjavaju otac alkoholičar i posesivna, fanatično brižna majka. Kako bi skrenula misli sa porodične agonije, Lee se prijavljuje na konkurs za sekretaricu jednog advokata. Kada je gospodin Edward Grey (James Spader) primi u svoju kancelariju i ubrzo zaposli, stidljiva devojka postaće seksualno opsesivna i pokušaće na svaki način da izazove šefa na greh. Film nam nudi senzibilne erotske scene, topao humor i nešto manje od dva sata zabave.


Recenzija: Maggie Gyllenhaal je kao stvorena za ovu ulogu, ona ima tu vatru u očima, taj baršunast glasić, i to sjajno izvajano telo. Ona po mom mišljenju nema ni jednu jedinu lošu scenu u ovom filmu. Fino je tekla ta njena transformacija od psihički labilne devojke, zatim luckasto – stidljive sekretarica, pa sve do opsednute zavodnice. Njeni postupci su komični, ali u neku ruku racionalni i smeli, dakle pun pogodak. Sa druge strane imamo šefa, koji je strogi macan, pomalo nadobudan i egocentričan, ali provokativan i čovek koji je svojim postupcima sebi na vrat nakačio napaljenu Lee.


Film je do jednog momenta bio toliko ubedljiv i siguran u ono što radi, da sam prosto bio spreman da mu dam neku super visoku ocenu, međutim, kontinuitet je opao, a radnja je postala uzburkana i razbacana, da jednostavno nisam znao čemu to vodi. Dobra karakteristika filma je to što nije ni trunku predvidiv, pa sam sa nestrpljenjem iščekivao svaku narednu scenu, a komični ton je idealno uklopljen sa šašavo-provokativnom muzikom.


Što se tiče erotskih scena, njih zaista ima i nisu cenzurisane, što je po mom mišljenju dobro, jer kad su već počeli da prave ovakav film, svi su bili spremni da se sa seks scenama ide do vrhunca, što smo na kraju i dobili. Svaki posao treba da se svrši do kraja, te ovaj film zbog toga dobija plus. Lee ima fetiš ka određenim stvarima, a u filmu su prikazani neki predmeti koji u sekretarici bude pasiju, kao što je na primer crvena olovka koja označava greške koje je Lee napravila tokom kucanja na pisaćoj mašini, zbog čega treba da dobije batine po guzi od svog šefa, što nju nenormalno pali.


Pored upoznavanja sa njenim erogenim zonama, mi upoznajemo i njen psihički poremećaj, kao i granice do kojih je ona spremna da ide zbog neuzvraćene ljubavi. Ima taj pomenuti središnji deo koji je totalno nedefinisan i konfuzan, međutim završetak filma je skroz okej i dostojan finala jednog ovakvog dela. Film sadrži par loših karakteristika koje možda ne smetaju tokom gledanja, ali su krajnje morbidne i nelogične.



Likovi u filmu Secretary su neobični i nesvakidašnji, krajnje parodični i iskarikirani. To može da bude dobro, jer je u pitanju jedna pitka komedija koja je u određenim momentima vrlo ozbiljna. Film nažalost nema poučnu crtu, ali na neki drugi način ostavlja pečat na gledaoce. Pored Maggie, ostali su glumački bili dosta korektni i stabilni, nije bilo amatera, te je sa te strane sve odrađeno vrlo kvalitetno. Šef Grey jeste iritantan lik, ali on je ključ ovog filma, i bez njega se jednostavno ne može.


Dobre karakteristike:
-         Maggie Gyllenhaal kao sekretarica Lee
-         Interesantni likovi; dobra gluma
-         Zanimljiv film; humor
-         Erotski odrađen do kraja
-         Završetak


Loše karakteristike
-         U jednom momentu film gubi dotadašnju atmosferu
-         Nelogičnosti i morbidnosti


Zaključak: Secretary me je zabavio, nasmejao, i još štošta (hehe), međutim krajnji utisak o filmu je na granici dobrog i korektnog. Preporučujem ga bukvalno svima koji su dovoljno zreli da ga pogledaju (18+), jer film izaziva neko pozitivno raspoloženje, a i valja za promenu nakon toliko odgledanih horora i trilera.

7/10

Нема коментара:

Постави коментар