Странице

среда, 25. мај 2016.

Play Misty for Me (1971)

















Žanr: Triler
Režija: Clint Eastwood
Glumci: Clint Eastwood / Jessiaca Walter / Donna Mills
Sličan Film: Fatal Attraction (1987)

Play Misty for Me je zvanično najstariji film koji sam do sad recenzirao na ovom blogu, a njega sam pogledao na preporuku Miroslava Grbavca koji je takođe opisao ovaj film na svom blogu. Nisam čitao njegovu recenziju, ali ću to uraditi odmah nakon što svoje mišljenje o ovom filmu podelim sa vama. David Garver (Clint Eastwood) je DJ koji je zaposlen na jednoj radijskoj džez stanici i čovek koji živi život bez previše turbulencija. On igrom slučaja upozna Evelyn Draper (Jessica Walter), njegovu obožavateljku koja redovno naručuje pesmu “Misty”, što je drage volje David pusti svaki put. Na prvi pogled obična obožavateljka postaće paranoični fanatik koji će Davida prisiljavati na ljubavnu vezu i ostale neprijatnosti. Sve će se dodatno zakomplikovati kada se u grad vrati Davidova devojka Tobie Williams (Donna Mills), koja će za Evelyn postati trn u oku, te će svoje ispade ljubomore pokašati da obuzda na krvav način (mislim na Evelyn).


Recenzija: Play Misty for Me je režiserski debi gospodina Eastwooda, koji je odma ubo hit. Ovaj film je na jedan način pomerio granice o ženama negativcima u ekranizovanim delima, što je do tada bilo skoro pa neviđeno. U filmu primećujemo jednu stavku koja je u trilerima od krucijalnog značaja, a to su likovi. Oni su bitni jer mi pre svega moramo da strepimo nad njima, jer se obično u ovakvim filmovima likovi dele na ubice/psihopate i protagoniste koji moraju da budu dobro ukomponovane ličnosti kako bi ih mi na neki način zavoleli. Scenaristi su ovde izabrali odlična imena kojima su nazvani likovi, a ime Evelyn je kao stvoreno za onu, samo na prvi pogled dragu devojku. Evelyn je neko ko budi jezu skoro pa kao Norman Bates iz legendarnog Hitchkokovog filma Psycho, jer na neki način ne znate šta da očekujete od jedne razudane, pomahnitale i bolesno zaljubljene žene.  


Ulogu Evelyn odigrala je fantastična Jessica Walter koja ima neobičan sjaj u očima kojim vas kupuje, dok sa druge strane ima oštar pogled od koga vas podilazi jeza. Pored nje, Eastwood je bio standardno dobar, uverljiv i ne previše simpatičan tip, što je dobra stvar, jer više mi je muka od onih dobrica koji nemaju šarenolik karakter. E sad odnos između Davida i Evelyn je predstavljen na vrlo jednostavn način, bez dosadnih dijaloga i bespotrebnog filozofiranja, dakle njihov odnos iz simatisanja prelazi u mržnju, pa na kraju i u ludilo. Film sadrži i par mana koja umeja da vam izazovu svrab po mozgu, među kojima je i 15-ak minuta bez ikakve radnje, gde vidimo Davida i Tobie kako šetaju srećno zaljubljeni, dok sunce zalazi i more prska po stenama, nekako me to podseća na romantiku, što ovom filmu ne priliči. Možda vam deluje kao da sam cepidlaka koja traži mane, ali taj deo je zaista dosadan i totalno nema značaja za dalji tok radnje.


Film takođe ima propusta u detaljisanju, jer scenaristi su promakle neke stavke koje će primeti dobro skoncentrisani gledaoci. Scene ubistva možda deluju loše i neuverljivo, ali za taj period oni su izgledale itekako zadovoljavajuće, tako da meni nije smetala povremena cenzura. Jedina stavka koja mi se nije dopala u takvim scenama jeste krv koja je u nekim momentima svetlo narandžasta i vodenjkasta, dok je u drugim gusta i kašasta, čime gubi na ubedljivosti. Atmosfera je varirala sa razlogom, jer film je napravljen u takvoj formi da na trenutke imamo napete scene, pa onda imamo petanaestak minuta drame, pa opet napetost i tako u krug... Kada osetimo da se Evelyn približava i da smera nešto malciozno i bolesno, atmosfera se penje na tavan od napetosti, jer jednostavno ovaj film iako je triler, strašniji je od 95% današnjih „horora“. Standard je jednostavno postavljen, a mnogi do dan danas nisu uspeli da ga dostignu.


Ostali likovi u filmu su takođe donešeni na galantan način, svi su glumački odradili zadovoljavajuć posao. Izdvojio bih detektiva McCalluma, Al Montea, kao i Tobie Williams. Film na momente sadrži par preterivanja koja su zaista na granici racionalnog. Na primer ne znam koliko puta treba da probodete nekoga nožem da bi ga ubili (pogledajte, pa ćete se sami uveriti). Play Mist for Me pruža i nekoliko neočekivanih scena, koje su posle primenjivane u mnogo pozantijim filmovima. Završetak mi se nije dopao, pošto je nekako zbrzan, a pametnije bi bilo da su onih bačenih 15 minuta filma sročilu u malo napetiji i kvalitetniji finiš, međutim nekom se može svideti i ovako ekspresan epilog. Dopao mi se i taj Western retro šmek koji je sproveo Clint sa svojim pogledom ispod obrva, kao i dijalektom i smislom za humor.


Dobre karkateristike:
-         Jessiaca Walter kao Evelyn Draper
-         Clint Eastwood i ostali glumci; njihovi karakteri
-         Na momente vrlo napet i nelagodan; uticaj na razvoj ženskog negativca
-         Dobar scenario, režija i forma dešavanja
-         Iznenađenja, preokreti, šokovi


Loše karakteristike:
-         Neke bespotrebne scene koje služe da nadomeste vreme trajanja filma
-         Boja krvi; detalji, nelogičnosti, nejasnoće, preterivanja
-         Zbrzan završetak


Zaključak: Ovaj film je ostavio poprilično pozitivan utisak na mene, jer lepo je pogledati jednog od začetnika podžanra i film koji je uticao na mnoge današnje. Toplo vam preporučujem ovaj film koji će od mene dobiti do sada najjaču sedmicu, jer ipak filmovi koji su dobili osmicu sadže nešto manje nedostatka.

7/10

1 коментар:

  1. Ako ti je ovo star film preporučiću ti neki iz 30-ih godina prošlog veka :) Uskoro planiram da pogledam neki horor iz 20-ih godina da vidim da li nemi film može biti strašan :)

    ОдговориИзбриши