Странице

понедељак, 26. децембар 2016.

The Autopsy of Jane Doe (2016)

















Žanr: Triler / Misterija / Horor
Režija: André Øvredal
Glumci: Emile Hirsch / Brian Cox / Ophelia Lovibond
Sličan Film: El cadáver de Anna Fritz (2014)

Evo posle dužeg vremena i mene, sa sobom nosim osvrt na ovogodišnji „horor“ film (ovi navodnici nisu štamparska greška), norveškog režisera Andréa Øvredala. Ovo je zapravo prvi film pomenutog režisera pravljen za američko tržište, i moram priznati da je za jedan početak ovo obećavajuće delo. Zapravo, film nije revolucionaran ili preterano originalan, ali je bar za trunku drugačiji od standardnog šablona američkih horor / triler filmova. Priča je isprva vrlo jednostavna i neusiljena, i prati patologa Tommyja Tildena kome u mrtvačnicu stiže beživotno telo (logično, jelte) neidentifikovane devojke, koju po zvaničnoj pravnoj primeni naziva “Jane Doe”. Tommy ovaj “komforni” prostor ne deli sam sa žrtvom, jer mu u autopsiji pomaže njegov lojalni sinčić Austin, koji je “ispalio” devojku, samo kako bi pomogao ocu oko utvrđivanja uzroka smrti “dame sa stola“. Kako je obdukcija krenula (to je drugi naziv za autopsiju), tako su krenuli i problemi. Čovek od rutine kakav je Tommy, biva frapiran viđenim, jer “Jane Doe” izgleda isuviše sveže za nekoga ko je pronađen pod zemljom, te praktično izgleda kao da je usmrćena pre par minuta. Neobjašnjiva je i njena unutrašnjost, jer “u Jane” pronalaze raznorazne predmete, koji bi u normalnom slučaju bili sprženi od strane želudačne kiseline. Kako autopsija prolazi, Tommy i Austin bivaju sve zbunjeniji, jer sve što otkriju nema veze sa standardnom patologijom, te jedino objašnjenje vide u natprirodnim silama.

субота, 24. децембар 2016.

Ben X (2007)

















Žanr: Drama / Triler
Režija: Nic Balthazar
Glumci: Greg Timmermans / Marijke Pinoy / Laura Verlinden
Sličan Film: Klass (2007)

Napomena: Ovu recenziju sam pisao za magazin Helly Cherry

Ben X je holandsko – belgijska drama sa elementima trilera koja na alarmantan način pripoveda o mladiću koga maltretiraju mangupi iz razreda, samo zato što je osoben i nekonvekcionalan. Pročitavši opis i videvši neke fotke, imao sam dojam da je Ben X film o pomahnitalom liku koji obitava ispred računarskog monitora, odnosno o dečku kome su video igrice popile mozak i koji se u delirijumu pokušava izboriti za golu egzistenciju, međutim, ispostavilo se da je to jedna velika zabluda. Ben jeste mladić koji provodi previše vremena za računarom, međutim, sve je to s razlogom. On duboko zalazi u virtuelni svet, jer mu je stvarnost postala crna i krvava, pošto maltretiranje vršnjaka iz razreda iz dana u dan postaje sve brutalnije i žešće. Benovi roditelji postaju očajni, jer shvataju da sinovljev autizam nikad neće biti prihvaćen od stane vršnjaka, zbog čega preuzimaju stvari u svoje ruke.

понедељак, 05. децембар 2016.

Colonia (2015)


















Žanr: Ljubavni / Drama / Triler
Režija: Florian Gallenberger
Glumci: Emma Watson / Daniel Brühl / Michael Nyqvist
Sličan film: /

Napomena: Po prvi put objavljujem recenziju koja nije mojih ruku delo. Osvrt na ovaj film iz minule godine napisala je moja draga koleginica Tamara. Uživajte!

Protesti, kulminacije u društvu, borbe za prava građana, opšte su poznate pojave današnjice, a i prethodnih godina, decenija... Film Colonia predstavlja suvoparnu istinu društva sedamdesetih godina u središnjem Čileu sačinjenu ljubavnom pričom i tragikom nevinog sveta, zatvorenika Colonie Dignidad.
Ja sam ljubitelj komičnih, porodičnih filmova, koja akcija i kvalitetna avantura mogu da prođu, ali najviše volim filmove protkane istinitom pričom, a Colonia je i tek kako jedan od njih. Radnja ima prilično dobar uvod, prikazuje se Čile  1973. godine, u doba velikih nemira. Stanovnici su bili u strahu od hapšenja tajne policije Augustina Pinočea, a na vlasti je bio predsednik Salvador Aljende koji je povlačio konce. Paul Schäfer, dotični čovek, koji i ne bi trebao da ima tu privilegiju zvanja, osnovao je 1961. godine i vodio logor / sektu / mučilište – Colonia Dignidad (drugi naziv sekte ’’Villa Baviera’’). Mesto okruženo elektičnom žicom, iz  koje niko nije mogao da pobegne.

недеља, 27. новембар 2016.

Manhattan Night (2016)

















Žanr: Kriminalistički / Misterija
Režija: Brian DeCubellis
Glumci: Adrien Brody / Yvonne Strahovski / Campbell Scott
Sličan Film: True Blue (2001)

Napomena: Ovu recenziju sam pisao za magazin Helly Cherry

Biti prosečan, hladan i atoničan nije dobro čak ni u svetu filma, jer publika žudi za projektima koji su inovativni i specifični, makar u lošem smislu. Manhattan Night je upravo sinonim za gore navedene epitete, jer predstavlja jedan klasičan krimić sa elementima neo-noir (pod)žanra. Iako vrlo zabavan, ovaj film ne uspeva ostaviti naročito jak utisak na mene, jer pod palicom ustaljenog crime režima vrlo lako pada u zaborav, gde će praviti društvo mnogim „palim junacima“. Radnja filma nije komplikovana, ali je vrlo „alergična“ na spojlovanje, pa ću ja na najkraći i najbezbolniji način pokušati da vam je dočaram. Uspešni reporter Porter Wren (Adrien Brody) biva uvučen u aferu gradskih zverki, gde u ulozi miša mora zadovoljiti obe strane, jer u suprotnom njegova porodica može snositi posledice.

уторак, 22. новембар 2016.

Shelley (2016)

















Žanr: Horor / Drama / Misterija
Režija: Ali Abbasi
Glumci: Ellen Dorrit Petersen / Cosmina Stratan / Peter Christoffersen
Sličan Film: Grace (2009)

Pre skoro 50 godina Roman Polanski je u u javnost lansirao sada već kultni horor Rosemary's Baby, koji je očigledno ostavio dubok trag na neke od današnjih režisera koji svako malo naprave film o đavolskom novorođenčetu. Naravno, to se desilo i ove godine, pa vam ja danas predstavljam danski horor film koji razglaba o upravo pomenutoj temi. Radnja je vrlo jednostavna i prati Elenu, mladu Rumunku koja dolazi u Dansku kako bi radila kao kućna pomoćnica kod bračnog para koji živi u nekoj pripizdini odsečen od sveta, bez telefona i ostalih pomagala (ne treba se zapitati šta će kućna pomoćnica ljudima koji žive u kolibi i zašto ona dolazi čak iz Rumunije, to je po ovim novim standardima skroz logično…). Uglavnom, Elena i njena gazdarica Louise (koja ne može da ostane u drugom stanju) se ubrzo zbliže, što dovodi do toga da Louise zamoli novopridošlu služavku da rodi dete umesto nje. Stvari se ubrzo vraški zakomplikuju…

субота, 19. новембар 2016.

Don't Breathe (2016)

















Žanr: Horor / Triler
Režija: Fede Alvarez
Glumci: Jane Levy / Dylan Minnette / Stephen Lang
Sličan Film: Hush (2016)

Napomena: Ovu recenziju sam pisao za magazin Helly Cherry

Don't Breathe iliti po naški „Ne diši“, verovatno je jedan od najiščekivanijih filmskih projekata iz tekuće nam godine. E sad, verovatno ljudima deluje čudno to što horor / triler fanatici širom sveta broje sitno (tačnije brojali su / smo) do premijere ovog home invasion trilera, međutim, odgovor na ta iščuđavanja je vrlo jednostavan, i glasi: zvezda je rođena. Zašto ovaj film smatram „zvezdom“ i draguljem današnje horor produkcije, pročitajte u samoj recenziji, a sada sledi opis radnje filma.
Troje dokonih tinejdžera odluče zaraditi novac, ali ne uz pomoć motike, cvikcangli i ostalih pomagala kod sumanutog fizikalisanja, već na jedan obestan i besraman način, koji je usput vrlo lak, jer u roku od 15 minuta možete postati milioneri. Da ne dužim priču, Rocky (devojka je u pitanju), Alex i Money odluče upasti u gajbu kod slepog ratnog veterana, i opustošiti njegovu „sirotinju“. Naravno, plan im ne uspeva, jer The Blind Man i nije tako bezazlen kako se njima činio, pa oni umesto da “secikesiraju” (ne znam koliko je ovaj termin adekvatan, al' ja ga obožavam) njegov novac, bivaju progonjeni u mračnoj kući koja će im postati sinonim za pakao…

уторак, 15. новембар 2016.

The Good Neighbor (2016)

















Žanr: Triler / Drama
Režija: Kasra Farahani
Glumci: James Caan / Logan Miller / Keir Gilchrist
Sličan Film: Don't Breathe (2016)

Napomena: Ovu recenziju sam pisao za magazin Helly Cherry

Tekuća godina je od samog početka mirisala na filmski kvalitetnu, međutim, ni sam nisam bio svestan da će u ovolikoj meri zainteresovati mene, koji sam alergičan na novu produkciju. Ta alergija je fasovana jer sam se u poslednjih par leta susretao isključivo sa razočarenjima, te su moja očekivanja od novih filmova bila ograničena. Naslov za koji danas pišem osvrt je vrlo teško žanrovski identifikovati, jer ne sadrži ni jednu specifičnu i dominantnu karakteristiku koja bi ga usmerila, a zatim i udomila u kutak nekog filmskog pravca. Elem, nakon “konsultacija” sa IMDb-om i Vikipedijom, odlučio sam da film The Good Neighbor okarakterišem kao triler – dramu, jer ima dovoljno i napetih i atmosferičnih scena (hmmm), a sa druge strane ima i dramskih momenta koji na samom kraju daju posebnu draž ovom filmu. Priča je ovde vrlo jednostavna i prati dvojicu drugara koji pod uticajem YouTube-a, koji je dokaz kako obični smrtnici mogu postati “zvezde”, odluče video nadzorom posmatrati sirotog komšiju penzionera i tako praviti filmski projekat koji će posle plasirati u javnost. Pored toga što ga konstanto špijuniraju, oni čoveku smeštaju i razne smicalice sa ciljem da ga uplaše, a sve to iz razloga jer je deda namćor (posle će se otkriti pravi motivi). U jednom trenutku, momci će zažaliti…

недеља, 13. новембар 2016.

It's Kind of a Funny Story (2010)

















Žanr: Komedija / Drama / Ljubavni
Režija: Anna Boden / Ryan Fleck
Glumci: Keir Gilchrist / Zach Galifianakis / Emma Roberts
Sličan Film: Me and Earl and the Dying Girl (2015)

Napomena: Ovu recenziju sam pisao za magazin Helly Cherry

It's Kind of a Funny Story je adaptacija istoimenog romana pisca Neda Vizzinija, koji je 2013. godine na tragičan način okončao svoj život. Vizzini je patio od depresije što je očigledno preslikavao u svoje knjige, koje su obično na komičan način predstavljale životno razdoblje adolescenata. Film za koji danas pišem recenziju se upravo bavi temom o škakljivom životnom dobu, odnosno tinejdžersom periodu, i prati 16-godišnjeg Craiga koji završava na psihijatriji, jer je kako sam kaže u “samoubliačkom nagonu”. Momak u bolnici upoznaje razne šizofreničare i sociopate, ali i Noelle, simpatičnu devojku koja u ovu jazbinu ludaka upala iz istog razloga kao i on. Pored toga što će pokušati da se upusti u romansu sa Noelle, Craig će pokušati da dođe do odgovora na neka, vrlo važna životna pitanja.

понедељак, 07. новембар 2016.

I Am Not a Serial Killer (2016)

















Žanr: Triler
Režija: Billy O'Brien
Glumci: Max Records / Christopher Lloyd / Laura Fraser
Sličan Film: Under the Skin (2013)

Napomena: Ovu recenziju sam pisao za magazin Helly Cherry

Koliko je anoniman režiser ovog filma, govori i činjenica da kada na Guglu pretražite pojam “Billy O'Brien”, kao prvi rezultat dobijate mladog golmana Mančester Sitija koji još nije stao međ' stative. Ta njegova anonimnost proizilazi iz činjenice da je Irac i da ne snima filmove pod okriljem holivudske produkcije, što ga udaljava od publike naviknute na komercijalu. I Am Not a Serial Killer je upravo nekomercijalan film koji je pravljen za ostrvsku publiku (Velika Britanija), jer holivudski fanataci prosto ne mogu podneti nešto što je drugačije. Da stvar bude još gora, film je sniman po knjizi američkog pisca Dana Wellsa, zbog čega pri samom začeću biva osuđen na drvlje i kamenje. To donekle i razumem, jer film u 98% slučajeva biva lošiji od knjige, međutim, ne razumem zašto su američki kritičari toliko ogorčeni na ovaj film, da mu svi redom lepe najponiznije kritike. Čitao sam nekoliko  recenzija i svi su samo češljali po manama, niko da pohvali dobre karakteristike koje ovaj film poseduje. Radnja je isprva vrlo jednostavna i prati mladog sociopatu Johna, koji je fasciniran serijskim ubicama i koji pomaže majci i tetki u porodičnoj mrtvačnici. Momak je zapravo opasni psihopata  sa ubilačkim tendecijama i plaši ga se većina stanovnika malog (američkog) gradića u kome živi. Upravo taj mali gradić, postao je meta paranormalnog serijskog ubice koji kasapi nedužne građane i na bizaran način vrši egzekuciju. John će pokušati da uđe u trag ovog manijaka i tako pomogne svom okruženju, ali moraće da suzbije i unutrašnje demone koji ga prožidu i teraju na krvavu vodenicu.

четвртак, 03. новембар 2016.

Benny's Video (1992)

















Žanr: Kriminalistički / Drama
Režija: Michael Haneke
Glumci: Arno Frisch / Angela Winkler / Ulrich Mühe
Sličan Film: Der siebente Kontinent (1989)

Napomena: Ovu recenziju sam pisao za magazin Helly Cherry.

Michael Haneke je čovek koji kroz crne naočare posmatra današnje društvo, koje svojom nastranošću, psihičkom nestabilnošću, lukavim potezima i mračnim tajnama inspiriše i prosto izaziva druge da to njihovo ludilo neko demonstrira na najcrnji moguć način. Ovaj film je upravo crna slika puberteta i pokazatelj zašto je bitno da deca postanu bar na kratko marionete svojih roditelja, jer u suprotom sve odlazi u sunovrat. Benny's Video je priča o 14-godišnjem dečaku iz Austrije, koji na prvi pogled vodi jedan sasvim lagodan život, međutim vrlo brzo se uočava  da njegovi roditelji imaju hladan i distanciran odnos prema njemu, što rezultuje da se Benny oseća zapostavljenim. Bitno je pomenuti da je dečak opčinjen snimanjem svega i svačega, jer kako kaže, stvarnost mu se čini mnogo realnijom kada je zableži svojom video kamerom. Jednom prilikom, dok su roditelji bili odsutni, Benny u stan dovede devojčicu koju je upoznao u lokalnom video klubu, te sa njom diskutuje  o filmovima i privatnom životu. U toku diskusije  oboje deluju rezervisano, nesigurno i stidljivo, te često neprijatna tišina dodatno uznemiruje nove poznanike. U jednom trenu, život dečaka menja se iz korena, jer nezrelost i mladalačka ludost bili su kobni po sudbine Benija i njegove gošće, jer je on ubija pištoljem za onesvešćivanje stoke pred klanje, i njeno telo hladnokrvno sakriva u svoj orman. U daljem toku filma gledamo šta se to dešava kada se Benny ispovedi roditeljima i prizna im kakav zločin je počinio. Takođe, interesantno je gledati i koju su žrtvu roditelji spremni podneti, samo kako bi zaštitili svoje dete.

субота, 08. октобар 2016.

True Crime (1999)

















Žanr: Kriminalistički / Misterija / Triler / Drama
Režija: Clint Eastwood
Glumci: Clint Eastwood / Isaiah Washington / James Woods
Sličan Film: The Lincoln Lawyer (2011)

True Crime je adaptacija istoimenog romana Andrewa Klavana, koja nema nikakve veze sa filmom True Crime (1996), koji je na ovim stranicama opisan pre otprilike tri meseca. Clint Eastwood je po običaju i režiser i glumac u nekom projektu, takođe, njegov lik je tradicionalno antipatičan, ali u isto vreme nekako gotivan i poistovetljiv. Radnja filma prati novinara S. Everetta (Eastwood), koji nakon pogibje mlade koleginice Michelle Ziegler, mora da obavi oproštajni intervju sa Frankom Beechumom, osuđenikom na smrt, koji je navodno ubio radnicu supermarketa iz svog naselja. Everett otkriva tragove koji ukazuju da Beechum možda i nije ubica, međutim, tome niko ne pridaje veliki značaj jer je Everett cinkaroš, bivši alkoholičar i namćor. Pored napete istrage i spletki u novinarskoj redakciji, mi gledamo i emotivnu stranu priče u kojoj Beechum provodi svoje poslednje momente sa suprugom i ćerkicom…

субота, 01. октобар 2016.

U Turn (1997)

















Žanr: Kriminalistički / Triler
Režija: Oliver Stone
Glumci: Sean Penn / Jennifer Lopez / Nick Nolte
Sličan Film: A Little Trip to Heaven (2005)

Film koji otvara mesec oktobar ove 2016. godine jeste U Turn, projekat koji je Jennifer Lopez vazdigao u holivudske zvezde. Ovaj naslov Olivera Stone-a,  koji je našim podnebljima poznat kao “Potpuni zaokret”, je kombinacija dosta (pod)žanrova kao što su: black comedy, neo-noir, western, road movie, no on se zvanično vodi kao krimi – triler. Radnja filma je smeštena u arizonske pustinje, kojima se vozi Bobby Cooper (Penn), tip koji gangsterima duguje 13 hiljada dolara. Bobbyjev dan iz pakla je upravo otpočeo, a kvar na motoru usred zabiti je samo uvertira za nedeće koje će spopasti ovog momka. Nakon što kola ostavi na popravci kod lokalnog seljobera Darrella (Thornton), Bobby se uputi ka obližnjem gradiću koji je pun uvrnute ljudske gamadi. Tamo upoznaje vatrenu Grace (Lopez) koja ga zavodi, a zatim i odvlači u krevet. Na delu ih zatiče Jake (Nolte), suprug od Grace, koji isprva isprebija Bobbyja, a onda pokušati sklopiti dil sa njim. Naime, Jake želi da Bobby ubije Grace, kako bi uzeo njeno osiguranje, koje bi podelio sa njim. Pošto je Bobby u krizi i duguje pozamašnu svotu gangsterima, on pristaje na nagodbu, međutim, Grace želi da “skloni” Jakea, i nudi još primamljiviju ponudu…

среда, 28. септембар 2016.

Dancer in the Dark (2000)

















Žanr: Drama / Mjuzikl
Režija: Lars von Trier
Glumci: Björk / Catherine Deneuve / David Morse
Sličan Film: Mask (1985)

Nastavljamo ovaj bajni septembar sa još jednim renomiranim naslovom, koji mi s početka nije ulivao toliko optimizma, ali von Trier je majstor za iznenađenja. Dancer in the Dark je mjuzikl pomenutog danskog režisera, i film koji s vremena na vreme svrati na čuvenu IMDb-ovu listu 250 najboljih filmova svih vremena. Ovo delo nije klasičan mjuzikl, već kombinacija socijalne drame i suptilnijeg krimića, dok muzika i ples nastaju simbolično u nekim momentima rasula i oni su isključivo deo mašte glavne junakinje. Slavna islandska pevačica Björk ima naslovnu ulogu u ovom filmu gde igra češku imigrantkinju Selma Jezkovu, koja danonoćno radi u fabrici kako bi sinu obezbedila operaciju očiju. Selma vremenom sve više i više slepi (genetika), te njen rad biva sve tromiji i neefikasniji, zbog čega dobija otkaz …

недеља, 25. септембар 2016.

Affliction (1997)

















Žanr: Drama / Misterija
Režija: Paul Schrader
Glumci: Nick Nolte / James Coburn / Sissy Spacek
Sličan Film: Taxi Driver (1976)

Tekući mesec je po kvalitetu odgledanih filmova verovatno i najjači do sad, a dodatno će ga ojačati delo Paula Schradera, Affliction. Ovaj film možda ne ostavlja toliko jak utisak kao Smoke, Girl,Interrupted ili 11:14, ali svakako zaslužuje da ga stavim u istu rečenicu sa pomenutim filmovima. Affliction spada u ona teška dela, gde vas sudbina nekog lika raščereči, pomalo rastuži ili umrtvi, pogotovo kada glumci „oduvaju“ uloge svojim umećem. Wade Whitehouse (Nolte) je čovek na ivici razuma, jer se problemi i obaveze ređaju kao na traci. Njegova ćerkica Jill ga ne voli, jer joj majka puni glavu glupostima, njegov otac alkoholičar ga stalno koška, provocira i ponižava, a zahtevni šef Gordon mu stalno naređuje i zadaje teške fizičke poslove. Na sve ove probleme, Wade je sebi stvorio još jedan, jer se umešao u nesreću koja se desila u lovu na jelene, gde je bogati klijent stradao na misteriozan način. Wade smatra da ga je ubio njegov mladi kolega Jack, zbog čega počne sumnjati u aferu oko novca. Svi ovi problemi Wadea sistematski uništavaju i što je najgore, daju mu do znanja da sve više i više počinje ličiti na oca Glena (Coburn), koji je čist primer zla.

петак, 23. септембар 2016.

Beneath the Darkness (2011)

















Žanr: Horor / Triler
Režija: Martin Guigui
Glumci: Dennis Quaid / Aimee Teegarden / Tony Oller
Sličan Film: Hurt (2009)

Beneath the Darkness je tinejdžerski horor – triler, koji po svemu sudeći može da zabavi / zastraši jedino naivne tinejdžere koji nisu pogledali više od 15 filmova u životu. Zašto je to tako, pročitajte dole u recenziji, a sada parafraziranje vrlo „originalne“ radnje. Uvodna scena filma služi kao nagoveštaj, a u njoj gledamo kako pogrebnik Vaughn (Dennis Quaid) sahranjuje živog čoveka iz nepoznatih razloga. U sledećoj sceni dobijamo informaciju u vidu titla, koji nam govori da je prošlo 2 godine od događaja iz prve scene, a onda vidimo i školu, i stare dobre tinejdžere (oh shit). Travis, Abby, Danny i Brian, jedne večeri odluče špijunirati kuću pogrebnika i udovca Vaughna, o kojoj kruže priče da je ukleta. I tako našim dragim tinejdžerima nije bilo dovoljno što su na prozoru videli neobičnu siluetu žene koja je bila u najmanju ruku zastrašujuća, već su se uputili u kuću ozloglašenog pogrebnika da udare „kamen temeljac“. Tinejdžeri uspevaju otkriti da je Vaughn svoju preminulu suprugu izvadio iz groba i doneo u kuću kako bi se „družio“ sa njom, međutim, otkrivaju i da je Vaughn alergičan na provalnike i da ih kažnjava nogom u glavu. Kada Danny, jedan od četvoro provalnika strada, pošto ga je gazda (Vaughn) zviznuo nogom u glavu, tada kreće pravo ispiranje mozga, jer policija ne veruje očevicima, već Vaughnu koji tvrdi da je momak pao sa stepenica. Kako bi dokazali da Vaughn laže, odnosno da drži mrtvu ženu u kući, Abby i Travis odluče opet upasti na gajbu, no ovog puta će im biti duplo teže...

среда, 21. септембар 2016.

Girl, Interrupted (1999)

















Žanr: Drama / Biografski
Režija: James Mangold
Glumci: Winona Ryder / Angelina Jolie / Jared Leto
Sličan Film: Thirteen (2003)

Susanna Kaysen je bila samo neodlučna tinejdžerka koja je tragajući za životnim putem završila u duševnoj bolnici. Iz tog ugla, odluka psihijatra i očevog prijatelja Dr Crumblea da je smesti u bolnicu Claymoor, bila je ravna košmaru, međutim, vremenom je Susanna shvatila su boravak i duženje sa devojkama u bolnici služili kao punjač za isceđene baterije, i da je ovo, donekle mučno iskustvo ojačalo i inspirisalo da napiše memoare. Film Girl, Interrapted je inspirisan upravo memoarima pomenute devojke, koja se prisetila događaja iz 1967. godine, kada je njen život stavljen na vrtešku, i kada je prosto morala da prihvati dijagnozu doktora da pati od graničnog poremećaja ličnosti. Da li je to bila realna dijagnoza ili je Susanna bila samo još jedna uzvrpoljena tinejdžerka kojoj je trebala čvrsta roditeljska ruka nikada nećemo saznati, ali zato znamo da se potencijalne greške nekada pretoče u neprocenjivo iskustvo, iz koga ćemo pouke izvalačiti svakodnevno i pretvarati ih u „poene“ u svoju korist.

понедељак, 19. септембар 2016.

The Lodger (2009)

















Žanr: Kriminalistički / Triler / Misterija
Režija: David Ondaatje
Glumci: Alfred Molina / Hope Davis / Simon Baker
Sličan Film: The Lodger (1927)

The Lodger je četvrta, i za sada poslednja adaptacija istoimenog romana engleske spisateljice Marie Bellock Lowndes, koja je ovo delo napisala davne 1913. godine. Poznatija ekranizacije ovog romana je svakako ona Hitchcockova iz 1927-e, no ko ne voli neme filmove, moraće da se zadovolji mnogo modernijom verzijom, starom 7 godina. Marie Bellock Lowndes je inspiraciju za ovo delo pronašla u jednom od najmisterioznijih ubica svih vremena, Džeku Trboseku (Jack the Ripper), koji je ubijao prostitutke u siromašnom kvartu Londona i onda pismo, sa potpisom “Jack the Ripper” slao novinskoj agenciji kako bi se pohvalio svojim zlodelima. U ovom filmu imamo sličnu situaciju, misteriozni tip ubija prostitutke po holivudskom bulevaru na identičan način kao izvesni Alonzo Rodriguez koji je pogubljen pre nekoliko godina, upravo zbog kasapljenja prodavačica ljubavi. Sve to istražuje detektiv Chandler Manning koji je na udara javnosti zbog očigledne činjenice da je uhvatio Rodrigueza, koji je po svemu sudeći fasovao smrtnu kaznu, ni kriv ni dužan. Pored ove centralne priče, film prati i porodicu Bunting, koja iznajmljuje sobu uvrnutom Malcolmu, koji se predstavlja kao i pisac i koji zahteva mir i tišinu… Ove dve priče će se isprepletati kada Manning posumnja da Buntingovi kriju kasapina u sobi.