Странице

среда, 11. мај 2016.

The Hole (2009)




















Žanr: Avantura / Misterija / Fantazija / Triler
Režija: Joe Dante
Glumci: Chris Massoglia / Haley Bennett / Nathan Gamble
Sličan Film: The Gate (1987)

The Hole je film iz 2009. godine koji je režirao Joe Dante , čovek koji je odgovoran za uspeh jednog od najpoznatijih dečjih hororo filmova, Gremlins iz 1984. Film koji danas opisujem mogu da okarakterišem kao kombinaciju porodičnog filma, misterije i fantazije, jednostavno nešto vrlo slično filmu The Gate (1987). Tročlana porodica se seli u mali gradić gde žele da pobegnu od burne prošlosti i okušaju sreću u ovom, samo na prvi pogled mirnom mestu. Kada braća Dane i Lucas otključaju neobičnu rupu bez dna koja se nalazi u njihovom podrumu, oni probude zlo koje će pokušati da ih pokori. Njihova simatična komšinica Julie će se potruditi da im pomogne da na neki način zatvore rupu, jer demoni ne prete samo njima, već celom gradiću.


Recenzija: Film “Rupa” (The Hole) u svom scenariju ima mnogo rupa, a jedna od njih je velika doza neoriginalnosti. Šta je ovde neoriginalno? Pre svega priča koja previše podseća na pomenuti (a i na ovom blogu opisani) The Gate. Imamo dva brata i devojku koja po standardnom kalupu treba da se spanđa sa starijim bratom Daneom. Oni pokušavaju da se kutarišu demona i zlih sila (koji izlaze iz rupe, kao u pomenutom filmu) na vrlo naivne načine. Neoriginalno je to što unapred znamo da ti demoni neće nauditi našim glavnim akterima. Zašto im neće nauditi (“nauditi” smatram pod “raniti” ili “ubiti”) ? Pa zato što bi to bio preoštar udarac za decu ili nedovoljno emotivno pripremljene gledaoce kojima je ovaj film namenjen, te sam shvatio da je ovaj film jedna rupa u koju sam ja upao, jer zaista sam prekaljen što se tiče ovako detinjastih filmova.


Neoriginalnost i predvidivost su najveće mane ovog filma, ali The Hole uspeva da se uhvati za slamku spasa i svojim odličnim specijalnim efektima i donekle solidnim animacijama spase život ovom projektu. Svi ti efekti deluju profi, maštoviti i pre svega nemaju kikseva u realizaciji. Međutim problem je što je sve previše isfantazirano, da ne kažem bajkovito. Ja lično nisam ljubitelj tih fantazija, gde je sve imaginarno i isuviše maštovito, a pogotove ne u filmovima koji se dešavaju u sadašnjem vremenu, jer time gubim volju za daljim gledanjem. Relevantna stvar je to da glumci uopšte nisu loši, a njihovi karakteri su zaista simpatični i pozitivni, ali nema tu za čime da se strahuje ili strepi kad se zna da se ovakvi filmovi završavaju “Happy Endom” .


Što se tiče toka filma, on je polupredvidiv, ali kad dođu konkretnije scene, svaki namzaniji gledalac postaće baba vračara, te će znati epilog. Napomenuo sam već da su efekti na visokom nivou, te apetit ljubitelja istih može biti zasićen. Moram priznati da film pomalo vuče na horor, jer statistički gledano on ima horor karakteristike (demoni, atmosfera, priča), međutim on nije dovoljno strašan i nije do kraja hororistično obrađen, te mu etiketa “horor” nije nalepljena. Misterija je ovde dosta solidno dočarana, Julie, Dane i Lucas mozgaju šta bi moglo da se nalazi u rupi bez dna, međutim kada saznaju, ono što smeta je to što ne vidimo iskonski strah od onogo što im se vrzma ispred nosa. Jedino je klinac zaista uplašen, dok Julie i Dane deluju kao da znaju da je to deo filmskog scenarija i da to nije realno. Poruka filma i zaključak su dosta korektno realizovani, tako da tu nema šta da se zameri.


Dobre karakterstike:
-         Korektni glumci i njihovi likovi
-         Sjajni specijalni efekti i animacije
-         Poruka i zaključak
-         Misterija


Loše karakteristike:
-         Neoriginalnost i predvidivost
-         Previše isfantaziran film
-         Nedovljno dobro prikazan strah
-         Glupe odluke likova
-         Nemamo razloga strepimo , pošto je epilog očigledan
-         Film koji se lako zaboravlja


Zaključak: The Hole nikako ne preporučujem ljudima koji žele da pogledaju dobar triler, jer će se saplseti uz mnogo klišea i imaće odećaj kao da su ovaj film već jednom gledali. Meni se jednostavno ovo nije dopalo, jer nekako The Hole zahteva posebnu publiku, te on od mene dobija slabašnu peticu, a i to mu je previše.

5/10

Нема коментара:

Постави коментар