Странице

недеља, 12. јун 2016.

Romeo is Bleeding (1993)

















Žanr: Akcija / Kriminalistički / Drama
Režija: Peter Medak
Glumci: Garry Oldman / Lena Olin / Juliette Lewis
Sličan Film: State Of Grace (1990)

Romeo is Bleeding je kriminalistički film Petera Medaka (The Changeling, The Krays), koji je glavnu ulogu dodelio kasnije proslavljenom Oldmanu. Pomenuti glumac igra korumpiranog policajca Jacka Grimaldija koji radi za mafijašku porodicu Don Falcone. Jackov život se čini idealnim, jer pored pozamašne sume novca koju dobija za dobro obavljene posliće, on ima i prelepu ženu, a i simpatičnu ljubavnicu koju igra uvek specifična Juliette Lewis. Sve to pada u vodu kada od poslodavca dobije zadatak da “skloni” Monu Demarkov, neugodnu članicu Ruske mafije. Mona koja gori od sesksipila, pokušaće na kvarno da zavede Jacka, međutim uvek kada ovaj bude spreman da joj uzvrati ljubav, ona će ga nasamariti i prva doći do poena. Sve se dodatno zakomplikuje kada Don Falcone sazna za Jackovu dvostruku igru…


Recenzija: Ako neko nije ljubitelj krimća i akcije, onda sam to definitivno ja. Izlizan kalup o dvostrukoj igri, ljudima kojima 30 hitaca iz pištolja ne može naškoditi i policiji koja radi za mafiju mi nikako ne leži, jer pored neoriginalsti, ovakav tip filma pati i od prekomerne upotrebe nerealnosti. Ima jedna scena koja sve to oslikava, a u njoj Mona Demarkov biva ranjena metkom u butinu, a samo 5 minuta kasnije ona trči kao da joj je u nozi krpelj, a ne metak.


Romeo is Bleeding je film koji počinje vrlo interesantno, jer nam priču o Jackovoj sudbini besedi tip iz neke pustinjske birtije, međutim kada se priča preseli u velegrad sve postaje konfuzno, isuviše zamršeno i dosadno. Dijalozi su začinjeni mafijaškim vokabularom, što mi nikako nije leglo, jer sve se vrti oko istih stvari, a opet je neshvatljivo i dosadno. Dobrih 40 minuta filma protiče u nekoj tmurnoj atmosferi, bez akcije, bez konkretnih stvari, sve izgleda kao da je David Lynch umešao svoje prste u ovaj film (ne zato što je dosadan, već zato što podseća na Lynchov apsurdizam).


Nakon uvodnih 40 minuta mučenja ovaj film u jednom momentu postaje vrcav, zanimljiv i atmosferičan. Sve te dobre stvari čini se da je donela Lena Olin u ulozi Mone Demarkov koja u svaku scenu donosi vatrenu energiju i bukvalno njenom pojavom vaše interesovanje će rasti. Njene scene su nepredvidive, a njeni potezi su pokvareni, promišljeni i inteligentni. Ne znam samo kako se iz one konfuzne mafijaške drame izrodio film koji me je zadovoljio, al’ neću da se žalim, bolje što je tako ispalo.


Ovaj film ima odličnu glumačku postavu na čelu sa Garry-jem Oldmanom, koji nije rasturio glumom, ali je imao dovoljno umeća da donese neku ovakvu ulogu. Juliette Lewis je kao i obično posebna i nesvakidašnja, njena gluma je dobra, međutim ona je neiskorišćena u ovom filmu, pojavljuje se u ulozi Jackove ljubavnice, ali samo u 3-4 scene, šteta. Čini se da su žene obeležile ovaj tipično muški film, jer se i Annabella Sciorra kao žena Jacka Grimaldija dobro pokazala (u svakom smislu te reči). Kada su u pitanju akcione scene, one su, kako sam već naveo pune preterivanja, klišea i ne donose ništa što već nismo videli u nekom sličnom filmu.


Kraj filma je bukvalno stvar ukusa, jer nekom se sviđaju takvi epilozi, dok ih drugi organski ne podnose, tako da sve je na vama. Romeo koji krvari (Romeo is Bleedimg) je film koji me ni u jednom momentu nije preterano oduševio, iako mi je utisak znatno popravljen drugom polovinom filma, ovaj krimić će mi verovatno kroz godinu dana isparti iz glave.


Dobre karakteristike:
-         Dobra glumačka postava (pogotovo ženska)
-         Mona Demarkov
-         Interesantana druga polovina filma
-         Muzika, režija i kamera


Loše karakteristike:
-         Neoriginalnost, klišei
-         Preterivanja i nerealnost
-         Konfuzna gotovo cela prva polovina filma
-         Mnogo nejasnoća


Zaključak: Verovatno da ljubitelji akcionih krimića cene i poštuju ovaj film, međutim mene nije ubedio i dotakao. Upravo ljudima koji vole priče o bandama, mafijašima i policiji preporučujem ovaj film, dok ostali ako žele da eksperimentišu, neka probaju da ga pogledaju. Sve u svemu Romeo is Bleeding je jedan okej film koji je tu negde na klackalici sa manama i vrlinama, te mu sledi jedna takva ocena.

5/10

Нема коментара:

Постави коментар