Странице

понедељак, 22. август 2016.

Madhouse (2004)

















Žanr: Horor
Režija: William Butler
Glumci: Joshua Leonard / Jordan Ladd / Lance Henriksen
Sličan Film: Stonehearst Asylum (2014)

Mislim da filmovi čija se radnja odvija u ludnici, psihijatriji ili bolnici krupnim koracima grabe da postanu poseban podžanr horor filma. Madhouse (što doslovno znači ludnica) je američki psihološki horor film sa primesama koljačine, koji interesantnim objektom, okej pričom i poznatim facama horor filma pokušava zabaviti i uplašiti gledaoca (ovo prvo je donekle uspeo, a ovo drugo jok). Joshua Leonard (The Blair Witch Project) igra mlađanog studenta psihijatrije Clarka, koji dolazi da stažira u ludnicu (nežnije rečeno: duševnu bolnicu) po imenu Cunningham Hall, gde vlada samoživi direktor Franks, koga igra Lance Henriksen (The Nature of the Beast). Clark se upoznaje sa Sarom, simpatičnom medicinskom sestrom koja ga upućuje u sistem funkcionisanja te ludnice, te mu pokaže i podrum gde su zatvoreni najopasniji pacijetni. Clark u više navrata biva zaintrigiran duhom dečaka koji se vrzma po prostorijama oronule bolnice, i koji svojim prisustvom čudno utiče na momka. Nije to jedina strašna stvar koja Clarku remeti mir, jer nepoznati ubica kolje osoblje po ludnici, dok jedan od ludaka iz podruma natenane uvlači Clarka u svet šizofrenije…


Recenzija: Glavna mana filma Madhouse jeste što on svesno gledaocu servira nejasnoće i zavrzlame koje su prosto neshvatljive. Kada stvari počnu da se komplikuju, mi u startu znamo da će priča biti višestrana, kompleksna, puna upitnika, što će nam skrenuti pažnju da ne mislimo o tome kakav će obrt biti na kraju filma. Uz te zavrzlame, mi dobijamo i šizofrene slike iz glava ludaka, koje bukvalno ne služe ničemu drugom, već da zbune gledaoca koji će bespotrebno da pokreće vijuge. Možda sve ovo nije loše, jer nam je usred zamađijanih misli promakla opcija da razmišljamo o završetku filma, odnoso tvistu koji se prosto morao dogoditi kako bi nam film bio iole prihvatljiv.


Kada se sve to izdešavalo, i kada se Madhouse završio, e onda je krenulo odmotavanje filma u glavi, i slaganje kockica prvenstveno zbog logike događaja, jer sa takvim završetkom sve sve menja, te se moramo prisećati svega kako bi postavili dijagnozu filmu Madhouse i rekli koliko je on zapravo realan. E sad, film ima dosta stvari koje su prosto neshvatljive, ali nakon premotavanja filma shvatio sam da je taj obrt na kraju skroz okej, međutim odluke i ponašanje tog ubice pre samog njegovg otkrića nisu baš najjasnije i najlogičnije. SPOILER! Ubica je jedan od ljudi iz ludare, koji se ponaša skroz normalno, i čiji postupci pre samog saznanja da je kasapin nisu u egalu sa onim što smo videli na kraju filma. Takođe, kraj je jako sličan onom iz filma Shutter Island, tako da ko je gledao taj neuporedivo bolji film, ne treba da troši vreme na ovoj jeftinijoj (ali starijoj) kopiji.


Joshua Leonard me je prijatno iznenadio svojom školskom, odmerenom glumom. Njegov lik je glavni, i pratimo ga maltene u svakoj sceni, te su zato i velika očekivnja od glavnog glumca, koji pored zanatskog umeća mora da poseduje i harizmu, šarm, komercijalnu fizionomiju lica i hrabrost. Efekti, prikaze, animacije, krv i sve ostalo bilo je prihvatljivo, gledljivo, donekle i gadno, jer pojedini pacijenti imaju ogavne rituale, što se neće baš svakom svideti. Dijalozi su baš, baš teški prosek horor filma, što znači da nisu spektakularni, ali se mogu progutati. Poenta celog projekta je jasna, i to mi se sviđa, iako se nekad gazi po logici. Molio sam se da ne bude kao sa filmom Dark Corners, koji ima sve, ali nema poentu, cilj i smisao.


Dobre karakteristike:
-         Joshua Leonard i još par glumaca
-         Izgled prikaza, efekti krvi…
-         Vrlo korektna režija
-         Obrt; film ima poentu
-         Ludaci su jezivi; nepredvidiv


Loše karakteristike:
-         Mnogo nelogičnosti i nejasnoća
-         Film nije strašan
-         Dosta naivnosti u scenariju
-         Beznačajne i scene bez svrhe


Zaključak: Plašio sam se da će ovaj film završiti kao loš, jer nisam ljubitelj utvara, aveti, ludničkog ambijenta i tako toga, međutim Madhouse je na mene ostavio jedan sasvim pristojan utisak. Ovaj film preporučujem samo fanovima horor žanra, jer će samo oni znati da zažmure onda kad treba, odnosno imaće mnogo više tolerancije na neke scene, jer ipak ovaj film ide iznad proseka onoga što se u današnje vreme gleda u horor žanru. Jedna mršava “šestica”.

6/10

Нема коментара:

Постави коментар