Странице

недеља, 1. мај 2016.

Heatstroke (2013)




















Žanr: Akcija / Drama / Triler
Režija: Evelyn Purcell
Glumci: Maisie Williams / Stephen Dorff / Svetlana Metkina
Sličan Film: Prey (2007)

Slučajno se potrefilo da za kratko vreme na ovim stranicama budu opisana tri filma Stephena Dorffa, pa posle opisa The Passage i The Gate, dolazi Heatstroke, akcioni triler sa dramskim momentima. Paul (Dorff) je istraživački naučnik, koji trenutno proučava hijene, zbog čega sa svojom devojkom ruskinjom Tally (Metkina) treba da otputuje u Afriku. Kada od svoje bivše žene sazna da su njihovoj šesnaestogodišnjoj ćerki u rancu pronađeni narkotici, on mora da prihvati to da Josie, koju igra talentovana Maisie Williams (Game of Thrones, Cyberbully) mora da krene sa njima na putovanje kako bi se relaksirala i izolovala od lošeg društva (ne moram ni da pominjem da Josie ne podnosi ćaletovu novu izabranicu). Svi njihovi problemi bili su “mala maca” za ono što je tek usledilo. Paul biva izrešetan od strane trgovaca oružjem, a Tally i Josie moraju da se udruže kako bi pobedile vrućinu, žeđ, napade životinja i najveće protivnike, Paulove ubice.


Recenzije: Krenuću odma oštro. Heatstroke je film koji ima PREGRŠT klišea, i to jaaako ume da nervira. Tokom gledanja filma igrao sam igricu gde je trebalo da pogodim šta će se desiti u sledećoj sceni, i u 90% slučajeva sam bio upravu. Drugo, na Josie i Tally su se okomile sve moguće nevolje koje nosi afrička priroda (vrućina, hijene, škorpioni, peščana oluja i lovokradice), što je naravno nerelano. Treće stvar jeste ta dupla doza već viđene patetike, gde odnos između Tally i Josie počinje mržnjom, a zavšava se ljubavlju (ljigavo!) plus što će i najneiskusniji gledaoci provaliti kako će se film završiti.


Kada su vrline filma u pitanju, onda je to svakako gluma i pojava Maisie Williams koja je bila vrlo ubedljiva u ulozi klasične buntovne tinejdžerke koju sve “smara”. Dorff je do svoje “smrti” bio solidan, a Svetlana Metkina koja je igrala Tally nije uspela da me „ubaci“ u sistem priče.Glavni problem ovog filma jeste to što je sve nekako šablonski odrađeno. Imamo taj klasični stereotip o lošim momcima, koji su loši, ali njima ni malo ne smetaju Dorff i ekipa, međutim oni su „loši“ pa jednostavno moraju da ih likvidiraju. Okej. Sledeće stvar je to kako su Josie i Tally same sebi iskopale grob nerezonskim postupcima, čemu bi se ironično ismejala i deca iz jaslica. Jednostavno film ima tešku dijagnozu ŠABLONIZMA, i to više ne prolazi!


Jedno moram priznati: Da nije Williamsove u ovom filmu, isključio bih ga posle po' sata, međutim ona je tako interesantna kao pojava sa tim polu dečačkim izgledom i smatram da će jednog dana postati velika glumica. Pogledao sam većinu njenih filmova, pa sam morao i ovaj koji joj je jedan od prvih. Već sam napomenuo da je ona bila odlična i kao glumica i kao pojava u ovom filmu, ali Maisie može mnogo više, jer Heatstroke nije film koji će iznedriti glumca za oskara. Jednostavno ovde glumci nude onoliko koliko je potrebno da zadovolje kriterijume neiskunih gledalaca. Pozitivna stvar u ovom filmu jeste ta što nije dosadan i negledljiv, već konkretan i vrcav, ma koliko sve to bilo mlako.


Dobre karakteristike:
-         Prelepa afrička priroda
-         Maisie Williams kao Josie
-         Film bez previše uvijanja
-         Dobro dočarano preživljavanje i borba za egzistenciju


Loše karakteristike:
-         Šablon, kliše, neoriginalnost
-         Lepa, ali ne toliko ubedljiva Svetlana Metkina
-         Patetika
-         Predvidiv film do bola
-         Očajan završetak
-         Glupavai postupci likova


Zaključak: Heatstroke može da vas zabavi ukoliko niste gledali sličan film, u suprotnom može da izazove kontra efekat. Zato iskusni filmofili ni pod razno ne gledajte Heatstroke jer vam drama-triler-akcija može postati komedija.

4/10

Нема коментара:

Постави коментар