Странице

субота, 7. мај 2016.

The Hole (2001)




















Žanr: Drama / Misterija / Triler
Režija: Nick Hamm
Glumci: Thora Birch / Desmond Harrington / Keira Knightley
Sličan Film: The Divide (2011)

Nakon recenzije filma Hush, opisujem još jedan britanski film, nešto poznatiji od prethodnika. U pitanju je The Hole, triler – misterija – drama sa meni poznatim glumcima kao što su Thora Birch (American Beauty), Desmond Harrington (Wrong Turn) i možda najpoznatije ime danas, tada šesnaestogodišnja Keira Knightley (The Imitation Game). Film je hronološki razbacan, pa se nadam da ću nekako uspeti da vas ubacim u priču. U prvoj sceni vidimo fizičko  psihički oronulu devojku (Birch) kako baulja putićem, dok svuda naokolo možemo primetiti slike pomenute devojke i još troje tinejdžera pored kojih piše “Missing”. Nakon nekoliko dana relaksacije, devojka, koja se inače zove Liz spremna je da psihologu ispriča šta se to strašno dogodilo. Ukratko priča ide ovako: Četvoro tinejdžera, kako bi izbegli dosadni izlet u Velsu odluče provesti tri dana u bunkeru (praktično rupi), daleko od očiju roditelja, a još dalje od dosadnih profesora. Za skriveno mesto su saznali od uvrnutog školskog šmokljana Martina, koji ih zaključava i obećava da će ih otključati kada se vrati sa izleta. Liz želi da se zbliži sa Mikeom, a svi zajedno žele dobar provod. Međutim, kada se Martin posle tri dana ne vrati da ih otključa, ekipa počinje da ludi i paranoiše. To je priča od Liz, ali Martin se ne slaže sa ovim, te krene pričati svoju verziju…


Recenzija: Isprva mi je delovalo da će The Hole biti toliko zamršen i apsurdan film, da ću prosto morati da ga ugasim. Ali na svu sreću imao sam strpljenja i odgledao ga do kraja, i zaključio da ovo jedan izuzetno zanimljiv, napet i zreo film. Krenuo bih prvo od ozbiljnosti kojom ovaj film zrači, što je pomalo čudno jer su obično tinejdžerski filmovi infantilni, neobuzdani i tragikomični. Ovde imamo te klasične tinejdžere koji su totalno u svom svetu alkohola i provoda, ali ipak ozbiljno okarakterisani da bi gledaoci mogli da se povežu sa njima. Zatim ton filma je zreo, napet, jednostavno atmosfera sa apetitom, gladna objašnjenja, istine i spremna da na gledaoce prenese jezu.


Opet mi se dopala ta Britanska harizma, ta draž u tom njihovom naglasku, i te tradicionalne retro građevine. Desmond Harrington nije uspeo do kraja da skine prepoznatljivi engleski akceat, jer je čistokrvi amerikanac, to ne mogu da kažem da je smetalo, ali nekako je štrčao od ostalih. Gluma je bila na nivou, daleko od onog najvećeg, ali još dalje od najgoreg (slasher, syfy). Ono što svakako treba pohvaliti jeste tok filma, iako sam rekao da je na početku sve ličilo na apsurd, posle se obistinilo da je ovo sve samo ne apsurd. Iako su scene hronološki razbacane, to je nekako lepo sortirano i pitko za gledanje, plus sa odgovarajućom atmosferom sve je izgledalo vrlo moćno.


Šok, rasplet i uzbuđenja su vrlo suptilo servirani, pa se i pored brutalnosti nećete preterano zaintrigirati završetkom ovog filma. Misterija je ovde de facto najjača stvar, jer morate se odlučiti kome da verujete Martinu ili Liz, ko priča istinu, ko je začino priču, šta je uopšte sa ostalima koji su se našli u rupi?. Ono što sam očekivao, a što nisam dobio od filma jeste klaustrobično rasulo. Jednostavno bilo je ili će film igrati na kartu misterije ili na kartu klaustrofobične atmosfere, jer  teško spojiti te dve stvari u jednu, pa će ljubitelji jedne uvek biti uskraćeni. Falilo mi je žara u toj rupi, malo više straha, ali posle shvatim da ni u toj rupi nije toliko loše. Pre svega velik je to prostor, imali su do jednog momenta dosta hrane i vode. I za kraj da kažem da je frizura Desmonda Harringtona u ovom filmu blago rečeno OČAJNA.


Dobre karakteristike:
-         Misterija
-         Likovi i solidna gluma
-         Hronološki razbacan stil pripovedanja
-         Ozbiljnan i zreo film
-         Nelagodna atmosfera


Loše karakteristike:
-         Neubedljivo prenesen osećaj klaustrofobibičnosti i bespomoćnosti
-         Poneka nelogičnost i nejasnoća


Zaključak: The Hole je jedan konkretan film koji može da se svidi ljubiteljima horora, misterije, trilera, jednsotavno onima koji vole dobro ukomponovanu atmosferu. Mali probelm je što je njegov potencijal bio veći od rezultata koji smo na kraju dobili, tako da je jedna jaka sedmica prava ocena za The Hole.

7/10 

Нема коментара:

Постави коментар