Странице

четвртак, 31. март 2016.

The Canyon (2009)











Žanr: Triler
Režija: Richard Harrah
Glumci: Eion Bailey / Yvonne Strahovski / Will Patton
Sličan Film: Backcountry (2014)

The Canyon je čistokrvni triler (Tako bar kažu Wikipedia i IMDb), od režisera po imenu Richard Harrah kome je ovo prvi, a i jedini dugometražni film u kome je imao ulogu režisera. On je ostao zapaženiji kao izvršni producent čuvenog filma Anaconda (1997) sa Jennifer Lopez. No da se ja latim posla u vezi samoga filma. Radnja je vrlo jednostavna: Lori (Yvonne Strahovski) i Nick (Eion Bailey) su mladi bračni par koji su svoj medeni mesec odlučili da provedu u Arizoni. Njihov plan je da obiđu lokalni Grand Canyon, ne znavši da dozvole za pristup kanjonu moraju da nabave nekoliko meseci ranije. Igrom slučaja nalete na pomalo čudnog tipa Henryja, koji poznaje teren, i koji im obećava dozvole. Lori, Nick i Henry kreću na magarcima uživajući u lepoti prirode, ali tu dolaze i prve velike nevolje.Vodiča Henryja ujeda zmija, i nedugo zatim on umire. Lori i Nick, koji ne znaju put, prepušteni su sami sebi, i moraće da se nose sa problemima kao što su glad, vukovi i ostale nevolje koje prirode donosi.


Recenzija: Krenuo bih odma od (ne)originalnosti filma. The Canyon je jedan od mnogobrojnih filmova gde obično maldi par zadese nevolje različitih fela.Npr. Prvi par juri pomahnitali manijak, drugi par ima problema sa hladnoćom, dok treći bude degustiran od strane medveda i ajkule, ...Međutim to je ono što može biti itekako interesantno za gledanje, samo ako niste cepidlaka koja ne priznaje filmove bez specijalnih efekata i filmove koji malo zaliče na neki koji ste već odgledali. Ovaj film ne igra na kartu šokantnosti, preokreta i iznenađenja, kao velike broj trilera, već isključivo na preživljavanje u prirode i odnos likova.


Sledeće bitne stvari ovde jesu karakteri i gluma.Lori je neko ko će imati veliku trasformaciju tokom filma. S’ početka ona je samo slabiji pol koji se oslanja na svog dragog i nije izgledala kao neko ko će da bude ključ ovog filma.Ona će vas kupiti svojom lepotom, hrabrošću i uverljivošću, ali tek u drugoj polovini filma. Glumica Yvonne Strahovski (Lori) je ovu ulogu odigrala veoma, veoma dobro (mene je naterala da nađem još neki njen film koji bih mogao pogledati). Što se tiče Nicka, on je pravi avanturista i incijator da se poseti kanjon.On u prvom delu filma dosta odskače od svoje izabranice (pojava, karakter…), međutim ona ga u drugoj polovini filma nadmašuje (sa razlogom). Za njega je vrlo specifičan crni humor kojim često ublažuje surovu realnosti. Što se tiče ostalih likova, oni su svi prolazni i nebitni za dalji dok filma.


Kanjone ne viđate toliko često u filmovima (pa ni u životu), pa film pruža nešto novo, što je oku prijatno (naravno pored glavne glumice) a i zamena za već učestale šume, planine i doline. Ono što bi se filmu moglo zameriti jeste premalo trilersko-hororske napetoti, pa i akcije, jer triler to zahteva. Da nisam gledao kog je žanra ovaj film, ja bih ga okarakterisao kao darma – avanturu, sa tek malo elemenata trilera.Jedne od tih retkih crta trilera vezane za ovaj film jesu: Delimična neizvesnost (Briga za likovima) i to što film vrlo vešto drži pažnju tokom celog svog toka. A dobro je poznato da vam trileri prilepe oči za ekran, i ne puštaju do samoga finala. Kad smo već kod finala, ono je već viđeno i ne zahteva previše pažnje.


Šta mi se dopalo:
-         Karakteri i gluma
-         Prelepi kadrovi kanjona koji se ne viđaju tako često
-         Film bez kardinalnih grešaka
-         Dobar izbor za ljubitelje preživljavanja u prirode
-         Film nije ni trunku dosadan


Ono što mi se nije dopalo:
-         Više avantura / drama, nego triler
-         Dosta toga već viđeno
-         Završetak


Zaključak: U jednom momentu filma Nick i Lori pričaju o čoveku kome se ruka zaglavila između dve stene dok je šetao kanjonima Jute.Sledeće godine (2010) izašao je film 127 Hour (Nominovan za oskara) koji upravo dočarava taj događaj. Pogledajte The Canyon! Neće vas oboriti s nogu i baciti u nesvest, ali vas neće ni razočarati i smoriti. Bez obzira da li ste ljubitelj drame, trilera ili avanture.

7/10


Нема коментара:

Постави коментар