Странице

уторак, 3. мај 2016.

The Invitation (2015)

















Žanr: Triler / Misterija
Režija: Karyn Kusama
Glumci: Logan Marshall Green / Emayatzy Corinealdi / Michiel Huisman
Sličan Film: Sound of My Voice (2011)

IMDb “kaže” kako je ovaj film “horor / triler”(?!), okej, ako je ovo horor, onda ja treba da dobijem Nobelovu nagradu za fiziku. The Invitation više vuče na dramu nego na film strave i užasa, i po elementima, a i po poenti, tako da ne znam odakle njima ideja da je ovo horor.  Dakle, od režiserke Kartyn Kusama dolazi nam triler pod velom misterije (ja bih dodao i drame, al’ ajd’) po imenu The Invitation, što u slobodnom prevodu znači “Pozivnica”. Kada depesivnom i po svemu čudnom tipu Willu stigne pozivnica od bivše žene da uveče dođe na zabavu koju je ona priredila sa svojim sadašnjim dečkom u kući gde su nekada zajedno živeli, Will se isprva začudi, ali posle odluči da se odazove pozivu, pa sa svojom novom devojkom Kirom krene na žur. Tamo Will pored Eden, bivše drage, sa kojom se razveo nakon pogibje njihovog malog sina, sreće i stare prijatelje koje nije video godinama. Zabava teče u ćaskanju, nazdravljanju uz alkoholne napitke i prisećanju na stara dobra vremena, međutim Will primećuje da se njegova bivša žena Eden ponaša skroz drugačije, i da je zaboravila na tužnu nit koja ih i dalje povezuje. Pored toga on sumnja da Eden i njen izabranik David smeraju nešto vrlo zlokobno po sve goste. Da li je to samo paranoja, ili će se stvarno nešto desiti ostaje nam da vidimo.


Recenzija: The Invitation nije film za ljude koji imaju slabe živce, jer njegov uvod traje sat i 20, a konkretnije momente gledamo samo poslednjih petnaestak minuta. Zapravo nije to baš bukvalno sat i dvadest minuta uvoda, već se režiser igra sa nama i sprema nas na ono što sledi, a usput stvara hemiju među likovima, što rezultira dobre karaktere. Ti sjajno odglumljeni likovi ne uspevaju da izvuku krajnji sud o ovom filmu, jer The Invitation nema nikakvu poentu ili poruku.


Pre svega sam očekivao interesantniji tok filma, a dobio sam jedno dosadnjikavo razvlačenje koje ovakvom filmu nije potrebno. Zatim, očekivao sam neku poentu ili objašnjenje za sve što se dogodilo, ali sam i za to ostao uskraćen. Nadao sam se dobroj atmosferi, što sam na svu sreću i dobio, te da nije bilo nje, ko zna šta bi sa ovim filmom uradio. Ta dobra atmosfera je stvorena zahvaljujući strahu od nepoznatog, jer sve vreme očekujemo (i strahujemo) šta će se desiti nesretnim gostima.


Najveća prednost ovog filma jeste ta odlična gluma koja je verovatno iznedrila tako dobre karaktere, koji nažalost nisu krunisani jer je kraj vrlo zabrljan. Možda bi se mogao oprostiti taj predug uvod da je poslednjih 15 minuta ostavilo sjajan utisak na mene, ali nije. Problem sa završnicom jesu NEJASNOĆE i upitnici koju su mi leteli iznad glave tokom odjavne špice. Razumeo sam donekle šta se dogodilo, ali da li iza toga stoji neka poruka, razlog ili smisao?


The Invitation sve vreme pokušava da vas šokira na neki tajanstven i samo režiserki svojstven način, što nije svima nama interesantno. Jer kakav je to film ako mi posle moramo da tražimo objašnjenja za sve što se dogodilo. Lik Willa je imao odličan kalup, al' nije uspeo da poentira na kraju filma na način na koji sam se nadao, pa je pored  fantastično odglumljene paranoične agonije on ostao uskraćen za gol u 93. minutu (i glumac i njegov lik, kako god).


Dobre karakteristike:
-         Neizvesnost, atmosfera
-         Glumci, karakteri
-         LM Green kao Will (malo je falilo da bude odlično)
-         Potencijal


Loše karakteristike:
-         Nejasnoće
-         Poruka ili poenta?!
-         Predug i dosadnjikav uvod
-         Loš kraj, tačnije nejasan
-         Niko osim Willa ne primećuje da nešto ne štima


Zaključak: Ovo je vrlo poseban film, koji zasigurno ima svoje fanove, međutim ja nisam jedan od njih. Ne mogu nikako reći da je ovo loš film, čak je i slična situacija kao i sa hororom The Gate, koji je dobar film, al’ jednostavno mi nije legao. Mogu vam preporučiti da pogledate The Invitation, pa da podelite impresije o filmu sa mnom, jer me baš interesuje nečije mišljenje i shvatanje ovog trilera.

5/10

2 коментара:

  1. Анониман25. јун 2017. 07:36

    Slazem se sa recenzijom, samo nisam razumela kraj. Sta se u stvari desilo???

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izvini, tek sad vidim komentar. Drage volje bih ti odgovorio, ali ovo sam gledao pre godinu dana i jedva da se secam radnje.... Znam da su bile neke lampice koje su predstavljale da se to isto dogadja i u drugim kucama...Bolje da ne pricam napamet. Oprosti.

      Избриши