Странице

недеља, 4. септембар 2016.

Perfect Strangers (2003)

















Žanr: Drama / Triler / Ljubavni
Režija: Gaylene Preston
Glumci: Rachael Blake / Sam Neill / Joel Tobeck
Sličan Film: The Odd Way Home (2013)

Perfect Strangers je novozelandski niskobudžetni triler, koji sam, kao i većinu filmova do sad sasvim slučajno pronašao. Melanie je sredovečna žena (tako bar izgleda) koja radi u malom primorskom (ribljem) restoranu, i koja je po svemu sudeći neudata. Ona kao relaksaciju od seckanja luka koji tera suze na oči i zahtevnih gostiju, pronalzi u noćnom izlasku sa društvom. Pored standarnog pijančenja i lumovanja, Melanie u svoj toj zadimljenoj masi pronalazi svog “savršenog stranca”,  čoveka čije ime nismo saznali ni posle odjavne špice. Dakle, pijana dama i misteriozni tip odluče provesti noć zajedno, te odu na jedan brodić i obave sve što je trebalo, međutim, Melanie se sledećeg jutra budi na omanjem ostrvu. “The Man” (tako ga IMDb i Vikipedija zovu) objasni svojoj ljubavnici da se ona nalazi na njegovoj teritoriji, odnosno da ju je dovezao samo kako bi joj pokazao svoj mali raj, no stvari se tada počnu komplikovati. Iznervirana Melanie nasrne na čoveka nožem (nakon što ju je ovaj iznervirao), i naravno – ubije ga. Tada kreće agonija kojoj nema kraja, jer i Melanie počne ludeti, a vrhunac svega je ručanje i komuniciranje sa lešom (tačnije pokušaj komuniciranja).


Recenzija: Dobra stvar u ovom filmu jeste njegova melodija koja je drugačija od američke, međutim loše je to što je film izuzetno nerealan i monoton, te se neće svideti publici navikloj na holivudsku priču. Ta priča o kidnapovanju, ostrvu, ubistvu, strancima i sličnim stvarima je već više puta viđena, no u ovom filmu sve je nekako drugačije. Pre svega dijaloga ima vrlo malo, a i kada ih ima oni su neuobičajeni (kao i dijalekat kojim pričaju likovi) i nekako isuviše distancirani, kao da se likovi trude da izgovore što manji broj rečenica.


Ono što je film Perfect Strangers ponjaviše oskatilo jesu nerezonski odnosi među likovima i mnogo nerealnosti i nelogičnosti, tačnije previše. Ima scena gde Melanie zablindira vrata i nekog tipa drži zatočenog u memljivoj šupi, a onda se taj tip iskobelja i dođe do kreveta gde pomenuta žena spava i započne rasterećujuće ćaskanje sa njom, kao da se pre toga ništa nije dogodilo…Ej bree? Isto tako mi je nelogično kako je Melanie za 2 sekunde poludela i počela da trabunja gluposti, odnosno da se mrtvom čoveku obraća kao da je živ. Razumem, šok je šok, ako ubijete nekoga, normalno je da ćete početi da se ponašate nenormalno, ali ovde je sve to prenaglašeno i grubo predstavljeno, meni je to prosto bilo neshvatljivo.


Perfect Strangers je takav film da će vam više zaličiti na neku dramu koja se bavi psihičkim poremećajima, nego na klasičan triler, jer ovde nema previše napetih i nepredvidivih scena, već je fokus na tome šta je sledeće što će poludela Melanie da uradi, ili dokle je vodi to njeno ludilo. Ne mogu reći da je film spor, dosadan ili naporan, jer se na ekranu uvek nešto dešava, ali je nekako ta melodika depresivna, monotona, prosto da se sažalite na film. Glumačka ekipa je sačinjena samo od par ljudi, koji su odradili zadovoljavajuć posao, međutim problem su odnosi njihovih likova, što malo kvari utisak i o njihovom umeću.


Najprijatnije iznenađenje filma jeste kamera koja uvek zna šta radi. Iako sam film gledao u lošijoj rezoluciji, to me nije iritiralo, jer su prizori sjajni, bilo da gledamo ostrvo, okean, kolibu, zaista sve pohavle na račun kamere. Epilog cele ove zbrke je dopadljiv, jer je neočekivan, ali opet neizvodljiv u realnom životu. Ova etiketa “ljubavni” je tu, jer film pored triler tematike sadrži i neku ljubavnu crtu, doduše u malo jezivijoj varijatni, ali ipak se svodi na ono “ljubav ne zna za granice”. Ja sam poprilično ravnodušan kada je u pitanju ovaj film, jer nije mi se previše ni dopao, a opet nije ni toliko loš da ga nagrdim.


Dobre karakteristike:
-         Kamera; lepi kadrovi
-         Film sa drugačijom melodijom; odudara od Holivuda
-         Glumci su bili korektni
-         Neočekivan i blesav završetak


Loše karakteristike:
-         Previše nerealnsti i nelogičnosti
-         Malo napetosti, previše drame
-         Depresija i monotonija
-         Odnosi među likovima


Zaključak: Perfect Strangers vam ne preporučujem ukoliko volite trilere, jer nećete biti nimalo zadovoljni odgledanim, pošto dobre i napete atmosfere ovde nema. Ja sam totalno ravnodušan, te ću film oceniti najvećom stimulacionom nagradom u školi, iako je zbog nekih ispada zaslužio ocenu manje.

5/10

Нема коментара:

Постави коментар