Странице

среда, 24. август 2016.

Timber Falls (2007)

















Žanr: Horor / Triler
Režija: Tony Giglio
Glumci: Josh Randall / Brianna Brown / Nick Searcy
Sličan Film: Shelley (2016)

Da li ste nekada gledali film u kome mladi bračni par biva terorisan / mučen od strane nekoga ili nečega? Znam, i ja sam, još koliko puta. Moj drugar, Stefan Menđan, predložio mi je da pogledam ovaj krvavi hororčić po imenu Timber Falls, koji je upravo film u kome imamo „mladi bračni par“ i samo čekamo kakva će ih karakondžula prekinuti u vođenju ljubavi pod vedrim nebom. Tačnije, oni nisu bračni par, već nešto na pragu toga, a to je vrlo bitno da se naglasi, jer će imati i te kakav značaj za dalji tok filma. Dakle, ljubavnici Mike i Sheryl, kako bi pobegli iz gradske kolotečine, odlaze u mirnije krajeve (tako su bar oni mislili), tačnije u planinsku idilu gde žele provesti izvesno vreme u šetnji, seksu, razmišljanju...Ali, kako film ne bi bio dosadan, scenarista ubacuje i đavole koji će im preprečiti put. „Đavoli“ su ovde Ida i Clyde, pobožni sektaši koji ne mogu imati dece, jer Ida konstantno pobacuje. Njima je u planu da grešnike,Sheryl i Mikea kazne jer su imali odnose pre stupanja u brak, te i ih prvo venčaju, a onda i narede da Mike oplodi Sheryl, i tako uzmu njihovu bebu i uzgajaju je kao svoju. Prava borba za goli život počinje kada Mike odbije da oplodi Sheryl...


Recenzija: Pre nego što krenem na samu kritiku, želim da nabrojim filmove (koje sam gledao) u kojima „(mladi) bračni par“ biva napadnut ili šta već. Dakle, da krenemo: Eden Lake, Storm Warning, Long Weekend, Static, White Settlers, Torment, Rest Stop, Vacancy, Ils, Hush, The Hitcher, Dark Country... Ima ih još dosta, al' hteo sam reći da mi je već dodijalo da gledam jedno te isto, i da se poslednjih 10 godina sve svodi na klanje jače polovine, dok ona slabija ostaje u ulozi heroine, i tako...Timber Falls u suštini nije loš film, već je jednostavno mnogo puta viđen (manje, više). Zaplet mu je gotovo isti kao kod svih navedenih filmova, dok konkretnije stvari i otktiće motiva napadača ostaju donekle originalni.


To što su originalni ne znači da su dobri, jer upravo ideja o oplodnji devojke, koja bi 9 meseci pod stresom nosila bebu u sebi je totalna glupost. Šta sad, ona zatrudni i tako izranjivana, tužna (jer su joj ubili muža) i na ivici živaca treba da rodi zdravo i normalo dete? Ma daaaj... Film je uz tu glupu ideju prepun klišea, nerealnosti i stvari koje bi svakom poznavaocu žanra izazvale prevrtanje očiju. E sad što se tiče dobrih stvari, na prvom mestu je svakako konstantno napeta atmosfera koja se odlično slaže sa ambijentom memljivog podruma u kome se odvija druga polovina filma. Uz atmosferu, tu su brutalnosti, odnosno ubistva koja nisu cenzurisana i zamaskirana, već su eksplicitna, krvava i efektna.


Ni glumci koji su igrali Mikea i Sheryl nisi bili loši, jer su uz prosečan kvalitet glume i malo šarma usepli da ostave pozitivan utisak na gledaoce koji su strepeli nad sudbinama ovog mladog para. Vešto držanje pažnje je ono što Timber Falls čini zanimljivim filmom, te i pored tih silnih klišea film uspeva ostaviti pozitivan utisak na mene. Ono najlepše što nudi ovaj film jeste priroda. Sjajno planinisko – šumsko okruženje i prelepo jezero čine ovaj film vizuelno pogodnim, dok je mračna koliba u kojoj žive (i ubijaju) Ida i Clyde sušta suprotnost. U kolibi jeste atmosferično, međutim mračan ambijent neke scene čini nejasnim. Završetak filma je zbrzan i pomalo nerealan, te su prekinuli jednu od najboljih i najnapetijih scena i preselili radnju godinu dana u budućnost, bez ikakvog objašnjenja šta se dogodilo u onoj neizvesnoj sceni.


Dobre karakteristike:
-         Simaptični glumci i njihovi likovi
-         Prelepa priroda
-         Napet i zanimljiv film
-         Brutalna i krvava ubistva


Loše karakteristike:
-         Mnogo klišea; sve ovo je već viđeno
-         Nejasnoće u kolibi; preterivanja i nelogičnosti
-         Ideja za drugu polovinu filma je totalno nerealna
-         Nerazjašnjen završetak


Zaključak: Timber Falls predstavlja jedan zabavan i napet horor film, što je većini gledalaca najbitnije, međutim sa kritičarske pozicije film se gleda kao jedan suvi prosek, sa klasičnim slasher manama. Pošto mi je ovo drugi put da gledam ovaj film, ja ću mu pokloniti ocenu više, jer sam ovog puta bio lišen iznenađenja, pošto nije isto gledati film kada ništa ne znate o njemu, i gledati film kada znate šta se otprilike izdešavalo.

7/10

1 коментар:

  1. Film je brutalan! Gledao sam ga dva puta i opet bi ga gledao. Napet do samog kraja!

    ОдговориИзбриши