Странице

петак, 26. август 2016.

The Shallows (2016)

















Žanr: Horor / Triler / Drama
Režija: Jaume Collet - Serra
Glumci: Blake Lively / Óscar Jaenada / Sedona Legge
Sličan Film: In the Deep (2016)

Iako nisam planirao da pišem kritiku na račun ovog filma, ja prosto nisam mogao odoleti, a da sa vama ne podelim svoj stav o ovom delu. Film čekam od februara, jer sam veliki ljubitelj shark attack tematike, te sam od The Shallows očekivao mnogo, možda čak i previše. Ta visoka lestvica očekivanog bila je verovtano i okidač, jer sam nakon projekcije u bioskopu bio blago razočaran onim što sam video na platnu. O ostatku impresija nešto više u samoj recenziji, a sad radnja. Nancy (Blake Lively), lepa, zgodna i harizmatična devojka odlazi na omiljenu plažu pokojne majke kako bi isprobala uzrujane talase, i zabavila se surfujući. Naizgled miran dan za relaksaciju pretvoriće se u pravu noćnu moru, jer Nancy biva napadnuta od velike bele ajkule koja je isprva povredi (ujede?), a zatim pokuša i dokusuriti. Nesrećna devojka biće prinuđena da sa povređenom nogom prenoći na neudobnoj steni, jer se ajkula vrzma nekoliko metara od nje. Kako se plima sve više i više diže, Nancy ima sve manje i manje šansi da preživi, jer se njen stenoviti splav polako davi u nemironoj morskoj vodi, a ajkula vreba i samo čeka momenat kada će devojka biti primorana da utone u morske dubine.


Recenzija: Ono što me je ponajviše razočaralo jeste priča koja je prosta, predvidiva, klišeizirana, patetična i totalno nezamisliva u realnom životu. Kako scenaristima ne dosadi da pišu tužne porodične sudbine koja se svode na patetiku? Zašto njena majka posle uvodnog spominjanja mora još par puta de se pojavljuje i samim tim bude vetar u leđa Nancy, koja je se seća u teškim momentima, što joj daje snagu da se bori. Pa u te priče veruju samo filmski needukovane klinke, kojima je bitnije kakav bikini ima glavna junakinje, nego da li je priča imalo realna.


The Shallows zaista ima lošu priču, međutim režija ovog filma je za svaku pohavlu, jer u nekoliko navrata možemo osetiti visoku tenziju, osećaj bespomoćnosti ili strah od ajkule koja je odlično odrađena. Navikao sam da gledam loše filmove sa ajkulama, najčešće produkcije syfy, gde pored toga što ajkule izgledaju animirano, jeftino i veštački, film nema nikakvu triler – horor atmosferu, već se sve svodi na veštačko bahaćenje krvlju i slične gluporije. Ovde je skroz druga situacija, jer film definitivno ima atmosferu, ima realističnu ajkulu, i ima duboko plavo more koje igleda podlo, zlo i nepredvidivo. Ja zaista ne znam zašto ovo nije ostao samo još jedan survivalistički film o preživljavanju na golom moru, već su tu morali da se umešaju i bespotrebni dramski (milion puta već viđeni) elementi.


Da je film ostao suvi horor – triler sa pričom o ajkuli koja je napala bespomoćnu devojku, ovo bi bilo jedno sasvim korektno, uzbudljivo i napeto ostvarenje, međutim pošto je scenarista kombinovao pomenute stvari i žanrove, The Shallows ostavlja gorak ukus u ustima, i naravno ostaje žal za još jednim neiskorišćenim, odnosno upropašćenim potencijalom. Što se tiče ajkule, ona je manje – više dobro odrađena, bitno je da izgleda realistično, a ne ko da je izašla iz nekog crtanog filma. Ono što nije realistično su svakako njene sposobnosti i potezi, koji se kose sa zakonima prirode. U par navrata gledamo nadmudrivanja Nancy i ajkule, i naravno devojka i pliva i razmišlja bolje od ove zveri, a da ne pričam o tome ko se bolje snalazi pod vodom.


Blake Lively, prava lepotica, nije imala neke zahtevne glumačke poduvate, te je njeno pojavljivanje u ovom filmu bila klasična reklamna navlakuša, jer da se umesto nje pojavila neka anonimna glumica, film bi ostao nepremićen, a zarada bi bila izrazito tanja. Najgora stvar od svega jeste završetak filma, koji je ponajviše doprineo da moj utisak o filmu bude mlak. Poslednjih 10 minuta je ništa drugo do lavina gluposti, i totalni raspad sistema. Epilog sa Nancy i ajkulom, onda nezaobilazna patetika, i svakako loša i izlizana poruka ovaj film su učinili donekle lošim, iako je zadatak sa atmosferom dosta dobro odrađen. Režiju i kadrove ću takođe da pohvalim, jer lepo je to uradio Jaume Collet Serra, koga ne krivim za neke od grešaka, jer scenarista je odgovoran za svaku glupost koju ste videli gledajući The Shallows.


Dobre karakteristike:
-         Dobra režija; prelepi kadrovi
-         Izgled ajkule i neki njeni napadi
-         Blake Lively u ulozi Nancy
-         Osećaj bespomoćnosti i poprilično dobra atmosfera


Loše karakteristike:
-         Previše patetike
-         Mnogo klišea i nerealnosti
-         Loš završetak
-         Scenario
-         Loš odnos sposobnosti čoveka i ajkule


Zaključak: The Shallows je jedan polovičan film, koji bi bio mnogo bolji da se isključivo držao teme o preživljavanju. Neka preterivanja i već pomenuto mešanje drame u ovakav film doveli su do toga da o filmu imam više negativnih, nego pozitivnih stvari da kažem. Ostaje mi još da pogledam In The Deep, takođe novi film o ajkulama, pa da uporedim koji je bolji.

5/10 

Нема коментара:

Постави коментар