Странице

субота, 4. јун 2016.

El rey de la montaña (2007)




















Žanr: Triler
Režija: Gonzalo López-Gallego
Glumci: Leonardo Sbaraglia / María Valvererde / Thomas Riordan
Sličan Film: Preservation (2014)

Treći evropski (drugi španski) film koji mi je preporučio Marko Backović zove se El rey de la montaña (za engesko govorno područje nazvan The King of the Hill / Mountain) i klasični je predstavnik trilera čija se radnja odvija negde u prirodi. Quim i Bea su dvoje stranaca kojima je bilo potrebno manje od 15 sekundi da osete strast u vazduhu i navale jedno na drugo, međutim Bei je bilo potrebno još manje vremena da mu drpi novčanik i zbriše u bespuća španske divljine. Quim nastavlja svoj put, ali nevolje opet kucaju na vrata, jer ga nepoznati tip sa psom počne progoniti (nakon što je ranio i Quima i njegov auto). Njemu će društvo u borbi za preživanje praviti i seksi secikesa Bea, koja je postala meta istog napadača. Njih dvoje će morati preći preko svega i pokušati zajedničkim snagama pobeći od ubice (ili njih više) koji ih ne planira pustiti žive.


Recenzija: Nisam pomenuo u uvodu da su se Quim i Bea upoznali u ženskom toaletu jedne benzinske pumpe koja se nalazi usred nedođije. E sad mogu da krenem sa recenzijom. Film El rey de la montaña ne mogu da okarakterišem kao razočaranje, ali on definitivno nije ispunio sva moja očekivanja, jer nije ni trunku originalan, već podseća na miks nekoliko Američkih ostvarenja. Zaplet filma je jednostavan i ne naslućuje šta će desiti u daljem toku filma, pa gledaoci mogu da očekuju bukvalno sve. Misterija se reprodukuje i na zaplet kada donekle znamo u kom smeru ide ovaj film, a ona ostaje do samog finiša kada otkrivamo ko je ubica i koje su njegove namere.


Ovaj film je klasičan primer kako dobra režija, dobri glumci i napeta atmosfera ne moraju da znače da je film savršen ili bar dobar, pošto se neke druge stavke kod mene nisu proslavile. Na primer film ni u jednom momentu ne izaziva oduševljenje, šok ili emocije, što je veliki minus jer kad je sve statistički savršeno a nema emocija, to vam je kao kad u fudbalu jedna ekipa odlično napada, ređa šanse a nikako da postigne pogodak. E sad da pređemo na dobre stvari kojih ima baš dosta, međutim sve te stavke su meni manje bitne od onog krajnjeg utiska koji je odstojao dan-dva u glavi. Evo recimo gluma i likovi su ovde odlični, bilo ih je zaista milina gledati, kao i atmosferu koja je šmekerski dozirana.


Bea i Quim su lepo uklopljeni likovi, tako totalno različiti primorani su da sarađuju, a onim uvodnim scenama u toaletu stvorena je neka uvertira u njihovom odnosu koji je varirao kroz ceo film, jer čas se vole, čas ne vole. Svidela mi se idealna destinacija na kojoj se odvijala radnja filma, imamo priliku da vidimo sumorno puste šume koje se nalaze uz put, kao i prostrane doline kojima su jurili Bea i Quim bežući od pomahnitalih ubica. Super je to što se film odvija pod okriljem sunčevog sjaja, bez tame i nejasnih scena.


Jedan od glavnih problema jesu klasik klišei, što obuhvata i glupave postupke likova, kao i neprofesionalne odluke policajaca, a i vanserijski dobro izbegavanje municije koju je ispaljivao ubica. Ima jedna scena koja je kod mene izazvala nevericu, a ona otprilike ide ovako: Quim nailazi na policiju i počne im se žaliti kako ga je neko ranio i kako je progonjen, policija ništa. A onda tri sekunde nakon toga kada je Quim rekao da mu je progonitelj iskočio isped auta, te ga je on slučajno lupio, policajac atuomatski grabi lisice i krvnički ga udara, zbogom pameti… Ne zna se da l’ je gluplji ovaj što je izjavio da je nekog “pokupio“ autom, ili policajac koji jedva čeka se iživi na nekom.


E sad posebna priča za sebe je epilog i saznanje ko je „gospodin“ koji sa puškom i psom proganja Quima i Beu. Ta fora je viđena više puta i pre 2007. godine, a i posle nje. Neću vam navoditi na koje filmove me ovaj podseća, jer bi time verovatno otkrio više nego što treba. To saznanje i sam završetak mi se nisu svideli, iako su šokantni i neočekivani, jednostavno preterana doza nerealnosti pojela je sav smisao i logiku. I za kraj da napomenem da film nije dosadan, negledljiv i slično, čak naprotiv on je zanimljiv i misteriozan, ali neki drugi nedostaci su ga osakatili za bolji utisak.


Dobre karakteristike:
-         Dobra gluma i likovi
-         Misteriozan, napet i interesantan film
-         Prelepi potoci, doline, šume…
-         Priča se odvija po danu


Loše karakteristike:
-         Neoriginalnost i nerealnost
-         Klišei i postupci likova
-         Završetak i otkriće misterioznog ubice
-         Krajnji utisak o filmu
-         Standardno glupa policija; drmusava kamera


Završetak: Ukoliko se odlučite da odgledate film El rey de la montaña, ne očekujte previše (kao što sam ja) da se ne bi razočarali, jer sve ono što vidite u ovom filmu mogli ste već 10 puta spaziti u sličnim Američkim ostvarenjima. El rey de la montaña može da posluži kao ubijanje vremena, ili kao vikend zabava u obliku španskog filma, a ukoliko želite da se opustite uz neki kvalitetan (originalan) film, pogledajte neki od ranije recenziranih filmova koji su dobili ocenu 8,9 ili 10.

5/10

Нема коментара:

Постави коментар