Странице

недеља, 19. јун 2016.

Flowers in the Attic (1987)

















Žanr: Drama / Triler / Misterija
Režija: Jeffrey Bloom
Glumci: Kristy Swanson / Jeb Stuart Adams / Louise Fletcher
Sličan Film: Flowers in the Attic (2014)

Flowers in the Attic je adaptacija istoimenog romana koji je napisala Virginia Andrews. Pre dve godine pojavio se istoimeni film koji je po kritičarima i oceni na IMDb-u bolji od ovog 27 godina starijeg dvojnika. Cathy (Kristy Swanson) je naratorka koja počinje (tragičnu) priču o svojoj porodicu, a s' početka nas upoznaje sa starijim bratom Chrisom, blizancima Carrie i Cory, kao i roditeljima. Kada im otac pogine, sirota deca sa svojom majkom naprave potez kojim su sami sebi izbili zub, jer odlaze kod “bake” i “deke” (ako se ti monstrumi uopšte mogu tako nazvati) na dvor. Majka ih na vreme upozori da je baka stroga, konzervativna i da svaki izliv bluda, razvrata i neposlušnosti kažnjava bičevanjem. Pri dolasku deca bivaju zaključana u sobi koja vodi ka tavanu, bez prava da izađu na svež vazduh. Cela ova situacija dodatno se zakomplikuje kada se jedno od dece ozbiljno razboli, a majka odjednom počne da se ponaša uvrnuto i čudno, ne davajući prevelik značaj detetu koje se bori za život.


Recenzija: Ovaj interesantni i dinamični film je rupičast i zelen, nekako oseti se da je rađen po knjizi, što može biti samo loša stvar, jer knjiga je uvek, ali uvek bolji izbor od filma. Prvi problem koji nastaje sa Flowers in the Attic jeste sam zaplet koji je naivan, nekako odrađen u klasičnom stilu “Daj nešto da se nešto zamplikuje, samo da decu strpamo u dvor diktatorski nastrojene babe”. To je očigledno, jer zašto bi ćerka (majka dece) dolazila na dvor roditelja koji su je se odrekli još pre mnogo godina. Nije imala neke gostoprimljivije rođake, ili neku sigurnu kući, već našla dolaziti mečki pred rupu. Umalo da zaboravim da napomenem da se četvoročlana porodica otisnula na dvor, jer su postali beskućnici.Ali opet, ‘de ćeš u vodu punu krokodila?!


Sledeća stvar koja ne valja ovde jeste neefektnost. Možda da film nije predstavljen kao triler – misterija i ne bih očekivao neku napetost, konkretnost i nelagodnu atmosferu, međutim film sa svojom „triler“ etiketom nije pokazao dovoljno dobro ono što se očekivalo od njega. Iako je misterija vrlo dobro dočarana, jer ne znamo šta da očekujemo u pojedinim momentima, tražimo odgovor gde sve ovo vodi, međutim film ni u jendom trenutku nema presedan, nema konkretan događaj, nema ono nešto što će napraviti pometnju. Babina tiranija nad decom je uverljiva, jer bakuta ima neku jezivu facu, oštar ton i ni malo duše. Deca iz bojazni ne žele da se suprotstave babi, jer ona uvek ima keca u rukavu.


Kada su likovi i gluma u pitanju, tu svakako mogu da pohvalim Louise Fletcher u ulozi pomenute babe, kao i solidnu Kristy Swanson koja je igrala simatičnu Cathy. Ono što me je posebno iznerviralo u ovom filmu jeste centralni događaj na kraju filma koji jeste rezultat surovosti, ali definitivno mi nije legao. Nekome će se verovatno dopasti takav kraj, meni nije, kao što mi se nije svidelo ni nerezonsko ponašanje majke, odnosno razlog za takvo ponašanje, krajnje neubdeljivo i nelogično. Ono što je gledaocima obično najvažnije tokom gedanja jednog filma jeste količina zabave koju on nudi, a Flowers in the Attic bez po' muke, lagano, ležerno zabavlja gledaoca, bez zamarajućih dijaloga, bez dosadnih scena, sa dosta misterije, međutim gore sam naveo šta filmu nedostaje. Dvor je takođe jedna od boljih stvari u ovom filmu, arhaičan, lep i misteriozan, idealan za ovakav film.


Dobre karakteristike:
-         Dobri likovi i glumci
-         Tiranija; Louise Fletcher u ulozi babe diktatorke
-         Dinamičan, zanimljiv i film namenjen svim uzrastima
-         Misterija i prelepi enterijer i eksterijer dvora


Loše karakteristike:
-         Naivan zaplet
-         Neefektnost i nekonkretnost
-         Film nije napet, ne postoji “onaj momenat“ u filmu
-         Po meni loš završetak, sa porukom, ali to kod mene ne pije vodu
-         Loše objašnjenje za čudno ponašanje majke, takođe jako naivno


Zaključak: Iako su mane preovladale ovim filma, ja sam njemu hteo dati ocenu “6/10”, međutim sve me vuče da ga kaznim ocenom manje, jer očigledno je da je film posedovao dobar potencijal, te je sve moglo biti mnogo bolje, al’ eto, sve je na kraju ispalo mlako, ali ipak zanimljivo i itekako gledljivo. Pogledaću tu drugu verziju filma iz 2014. godine, koja je navodno bolja, al’ ako je knjiga ovako rađena, režiser je tu nejak. Umalo da zaboravim da kažem da mi je Miroslav preporučio ovaj film.

5/10

Нема коментара:

Постави коментар