Странице

недеља, 26. јун 2016.

Nightwatch (1997)

















Žanr: Horor / Triler / Misterija
Režija: Ole Bornedal
Glumci: Ewan McGregor / Nick Nolte / Patricia Arquette
Sličan Film: Nattewagten (1994)

Nightwatch je rimejk Danskog filma Nattewagten, a za režiju obe verzije bio je zadužen Ole Bornedal, danski producent, glumac i reditelj. Ovaj film je po tradiciji lošije prošao od originala, kako kod kritike, tako i kod publike, međutim i pored toga on na IMDb-u ima ocenu 6,2, što je iznadprosečno za film ovakve vrste. Martin Bells (Ewan McGregor) je student prava, koji kako bi mogao koncentrisanije da uči, izrazi želju da se zasposli u lokalnoj gradskoj mrtvačnici kao noćni čuvar. Nakon što ga je vremešni kolega uveo u posao, pokazavši mu kako funkcioniše to grozno mesto, Martin prihvata posao, međutim njegove posete ćeliji gde se nalaze leševi za autopsiju postaju pravo mučenje, te momak u par navrata doživljava traumatična iskustva. Istovremeno, gradićem hara ubica nekrofil, koji ubija prostitke, a nakon toga ih…znate već šta. Seriju ubistava istražuje inspektor Thomas Cray (Nick Nolte), koji u jednom momentu posumnja da je upravo Martin ubica, jer se jedne noći, dok je mladić radio, u mrtvačnici desi ubistvo propraćeno silovanjem. Martin će na sve načine pokušati da dokaže da mu sve ovo neko smešta, međutim leševi će se ređati, a svi dokazi ukazivaće da je Martin bolesni manijak ubica.


Recenzija: Kada vas neki film, knjiga ili serija nateraju da razmišljate o njima i nakon što završite sa gledanjem / čitanjem, to može da zanči dve stvari: ili je delo apsurdno, zamršeno i nejasno pa morate paliti vatru po mozgu kako bi vam iole nešto bilo jasnije, ili je film ostavio jak utisak na vas, pa prosto ne možete da ga izbacite iz glave. E ovde je u pitanju nešto između, jer ima par malih nejasnoća koje ćete rešite, samo ako malo mućnete glavnom, ali nakon odjavne špice, jer razmišljanje tokom projekcije može da vam donese samo više nejasnoća. S druge strane film ostaje u glavi jer je dobar, dinamičan, atmosferičan i nezaboravan.  


Ono što Nightwatch čini takvim jeste odlična režija, koja je glavni krivac za onakvu nelagodu koju ćete osetiti kada se Martin bude primicao ćeliji gde su mrtvaci. Režiser upotrebljava trzalice, ali ne one kliše trzalice, već inteligente, hororu svojsvete i efikasne. Momak se približava toj prostoriji, ulazi u nju, i nešto se desi, što uplaši i nas gledaoce, a i Martina, ali to što se desi je logično, a ne da mu neki drugar skoči za vrat i da to ispadne fora koja treba da nas uplaši (iako ima jedna takva scena, međutim ona je daleko bolja od onih tinejdž slešer trzalica). Druga odlična stvar ovde jeste konstantna misterija koja vlada zbog ubice, jer mi slutimo ko je ubica, ali dalje ne znamo ko je on. Ono što znamo jeste da je Martin osmunjičen, ali ipak pošto film ne pati od nelogičnosti, očekujemo da je neko drugi ubijao i silovao prostitutke, neko ko vruć kromir želi da prebaci na Martina.


Ewan McGregor u ulozi Martina nije briljirao, čak je na momente bio vrlo tanak, međutim to mi nije smetalo jer je momak dovoljno harizmatičan i dopadljiv, što je bilo dovoljno da se bar na momenat poistovetim sa njim. Ono što je meni najviše smetalo jeste izgled leševa, koji je u najmanju ruku plastičan, veštački, lutkast, lišen realističnog izgleda. Pokušao sam da zažmurim na neke kliše scene, ali nisam mogao, a pogotovo ne na klasično loš završetak filma, koji je 20 puta već viđen u sličnim ostvarenjima. Ubica je otkriven, to je okej, ali onakav epilog mi nikako nije legao, jer scena gde lik sebi iseče ruku kako bi se oslobodio iz lisica je baš nerezonska, nepromišljena i idiotska. Nightwatch se odlično snašao sa nekim detaljima koji su vezani za ubicu, ali više o njima možete videti u samom filmu, jer izveštaj o pomenutoj stavci bio bi očigledan spojler. Ostalo je još samo da naglasim da je ambijent mrtvačnice idealno mesto za ovakav ton filma, dovoljno sablasno i jezivo, a opet realno mesto.


Dobre karakteristike:
-         Sjajna režija
-         Odlična horor – triler atmosfera
-         Misterija, nelagoda i dinamika
-         Obrt i saznanje ko je ubica
-         Trzalice; film koji tera na razmišljanje


Loše karakteristike:
-         Povremene nejasnoće
-         Neki neoprostivi klišei
-         Završetak i scena sa sečenjem ruke
-         Plastičan izgled leševa
-         Ewan McGregor nije na visini zadatka


Zaključak: Nightwatch je dokaz kako film koji ima bezbroj mana može da bude i te kako interesantan, dinamičan, napet i tako uticajan film na osobu koja ga gleda (u ovom slučaju na mene). Sve ove mane bivaju pojedene od strane napete i odlične horor – triler atmosfere koja se retko sreće u novijim ostvarenjima. U poslednje vreme su se zaređale ocene: “5/10”, “6/10” i “7/10”, a Nightwatch će dobiti ovu najveću, iako po statistici njemu priliči jedna “šestica”, međutim naveo sam da jako cenim dobru atmosferu, stoga i ovakva krajnja ocena.

7/10

Нема коментара:

Постави коментар