Странице

уторак, 19. април 2016.

The Secret Garden (1993)




















Žanr: Drama / Porodični / Fantazija
Režija: Agnieszka Holland
Glumci: Kate Maberly / Heydon Prowse / Andrew Knott
Sličan Film: The Secret Garden (1987)

Na preporuku jednog gospodina koji vodi blog o horor filmovima pogledao sam The Secret Garden, porodični  film (može se preformulisati i kao dečji) rađen po istoimenoj knjizi. Radnja prat Mary Lennox, devojčicu rođenu u Indiji o kojoj majka i otac ne vode previše računa, te je devojčica osuđena na detinjstvo bez ljubavi. Možda će zvučati bolesno, ali njoj sekira u med upada kada joj roditelji stradaju u zemljotresu, te ona biva poslata u Englesku, u dvor pokojne tetke (mamine sestre) gde glavnu reč drži gospođa Medlock. Mary tu upoznaje služavku Marthu i njenog brata Dickona, sa kojim se ubrzo sprijatelji. Devojčica pronalizi i izgubljeni raj, vrt pokojne tetke u koji niko nije kročio od njene smrti. Ona upoznaje i svog bolesnog rođaka Colina, koga će probati da upozna sa svim lepotoma koje nam priroda servira.

Recenzija: Vrlo je neobično pogledati neki dečji filmić posle toliko godina i odmah pisati kritiku o njemu. The Secret Garden je klasičan predstavnik bajkovito-realnog filma za decu koji će vas raznežiti i bar na tren vratiti u detinjstvo. Teško je tražiti greške i zamerke za film koji je namenjen za porodičnu zabavu, a ne za zastrašivanje, mozganje ili nešto treće. Baciću se na posao, pa šta bude - bude. Prvo što me je kupilo kod ovog filma jeste priroda koja je melem za oči. Od bajkovitog dvorca do zelenih dolina, pa sve do cvetnog vrta koga ukrašavaju životinjice kao što su veverice i vrapci. Sve to je fantastična podloga za interesantnu radnju, koja nije imbecilna kao u mnogo ozbiljnijim filmovima, jer sve je pitko i lepo servirano, taman da možete uživati u simpatičnim monolozima desetogodišnjaka.


Glavni karakter ovde je malena Mary koja ima klasičnu trasformaciju kroz film i koja uspeva da opravda ulogu heroine karakteristične za ovakve filmove. Ona je s početka nesrećna i nezainteresovana za bilo šta, ali otkriće vrta u njoj budi energiju koju želi da prenese na sve ljude oko sebe. Bitan lik ovde je dečak Colin kome je rečeno da je bolestan, te on živi u pranoji između četiri zida i plaši se čak i sunčeve svetlosti. Mary će mu staviti do znanja da je on poput nje zdrav i čio i pronaći u njemu interesovanje za prirodom. Film prati oduševljenja dece koja se raduju malim stvarima i daje lep primer današnjoj deci šta je to zapravo izvor radosti i zadovoljstva.


Završetak filma je po običaju srećan što je formula uspeha za filmove namenjene mlađim generacijama. Jer u suprotnom tužan kraj može da proizvede lavinu razočarenja i nezadovoljstva kod mališana, a i samim tim film bi izgubio smisao i poruka bi bila totalno drugačija. Filmu nisam uspeo da pronađem ni jednu konkretnu grešku, jer iako ima podosta nelogičnosti, to je totalno nebitno kada je ovakav bajkovit film u pitanju gde je sve moguće. Jedino što sam primetio, a što je čudno jeste toda Mary ima kristalno čist engleski naglasak, iako je odrasla u Indiji. Gluma je zadovoljavajuća, nisam primetio da je bilo ko loš ili neuverljiv. Posebno bih pohvalio fantastiču Maggie Smith, koja igra autoritativnu gospođu Medlock koja je zadužena za brigu o dvoru i deci. Ona je za ovu ulogu bila nominovana za BAFTA nagradu.


Dobre karakteristike:
-         Bajkovito, zabavno i poučno
-         Prelepi predeli Engleske
-         Pun pogodat za glavnu ulogu
-         Maggie Smith kao Mrs. Medlock
-         Poruka za decu
-         Iako je film za decu, može biti interesantan svima


Loše karakteristike:
-         Male i sitne greščice
-         Neko ne voli bajke i filmove sa predvidivim tokom


Zaključak: The Secret Garden je svakako osveženje za mene, jer baš dugo nisam pogledao porodični film, pa je na mene ostavio poprilično pozitivan utisak. Ovom filmu nećete naći mnogo mana, iako se dobrano potrudite, ali ako niste ljubitelji dečje fantazije, definitivno ga preskočite.

8/10

Нема коментара:

Постави коментар