Странице

недеља, 3. април 2016.

Krampus (2015)
Žanr: Horor / Komedija / Fantazija
Režija: Michael Dougherty
Glumci: Adam Scott / Toni Collette / Emjay Anthony
Sličan Film: A Christmas Horror Story (2015)

Krampus je navodno božićni đavo iz tirolskog folklora, a njegov zadatak je da kažnjava svakog ko naruši ugledu božične atmosfere. U ovom filmskom ostvarenju iz 2015. godine priča se vrti oko jedne američke porodice koja dočekuje svoje rođake sa kojima treba da podele božićnu idilu u narednih nekoliko dana. U centru pažnje je dečak Max koji piše pismo Deda Mrazu... Nevolje počinju kada mu nestašni rođaci „ukradu“ pismo i pročitaju ga pred svima, tada dečak pobesni i nastaje pravo rasulo, što je direktan poziv za Krampusa, koji će učiniti sve da ih kazni.


Recenzija: Krenuo bih prvo sa likovima. Dakle imamo dve porodice plus tetku Dorothy (Conchata Ferrell), poznata faca iz hit serije Dva i po muškarca, koja svoju kafu zaslađuje alkoholnim napitkom.  Tu je porodica domaćina koju sačinjavaju otac Tom, majka Sara, klasična buntovna ćerka Beth, baka (ne spominje joj se ime), koja je inače iz tirolskih krajeva i zlosluti šta ih sve čeka, i već pomenuti Max. Šestočlanu gustujuću, pomalo rurualnu porodicu čine Howard, njegova supruga Linda (sestra od Sare) i njohovih četvoro dece.


Likovi, pomalo karikirani (što mogu reći da mi se sviđa) daju draž ovom hororčiću, iz razloga što komična crta filma ublažava tragedije koje su se desile u toku agonije zvane „Krampus“. Svako od njih ima posebnu čar, i svako od njih je tu sa razlogom da pospeši svaki događaj u filmu. Ni jedan lik nije tu da bude samo da bi bio još jedna žrtva na kojoj će se Krampus i njegovi pomoćnici iživljavati.

Pored horora, komedije i fantazije, ovde vidimo i dramsku crtu koja nam govori o današnjoj otuđenosti u društvu, i stavlja porodice na test, šta su jedna za drugu spremene da urade u ovako ekstremnim situacijama. Na primer meni niko od njih nije bio dovoljno ubedljiv (nisu se ni trudili da budu) u žaljenju za nekim koga je pokolebao Krampus. Dobro, time je izbegnuta patetika, a možda je to i zbog specifičnog režima filma, koji je namenjen i deci. Ali eto tu mi se svideo taj komični ton, koji inače ne volim u horor filmovima, zato što mi sve izgleda nekako neozbiljno. U ovom filmu je druga priča, ovde komedija ima mnogo bolji efekat, jer ko ne voli stradanja likova u filmu, dobija po koju duhovito dobacivanje (najčešće tetke Dorothy).


Ono što me je prijatno iznenadilo, jeste iskečak (flashback) rađen u animiranoj tehnici, koji je predstavljen kao beseda bake koja u njemu priča šta se njoj desilo kada se prvi pu susrela sa božićnim đavolom. Ambijent filma je u bajkovitom gradiću (bajkovit u smislu da sve izgleda prelepo pod snežnim pokrivačem, a ne u smislu da je isfantaziran i izmišljen) prekrivenim snegom. Film i na polju fantazije (koju takođe ne simpatišem) odlično obavlja posao. Prvenstveno mislim na pomoćnike Krampusa, među kojima su i božični kolačići, plišani meda, robot i mnogi drugi, ali svi sa horor elementima i svi spremni da ubiju.


Vizuelno besprekoran, efekti veoma ubedljivi, ne preterano strašan(verovatno zbog tog miksa žanrova). Gluma je takođe na vrlo korektnom nivou, kako kod dece, tako i kod odraslih. E sad, završetak me je u jednom momentu razočarao, međutim kad sam bolje razmislio i bolje što se ovako završilo, jer bi se većina gledalaca naljutila na režisara kada bi film finiširao u drugom smeru.


Još nisam spomenuo Krampusa, koji je predstavljen više kao neki šef i zapovedač svojim pomoćnicima, nego kao sam ubica. Njegova pojava budi najgore strahove kod likova, a kako i ne bi. On je oko dva metra visko stvorenje, sa povećim rogovima, kopitama, bradat, pogrbljen i užasavajućeg lica. Skače sa krova na krov, zveckajući lancima i kukom koje vuče sa sobom. Jednostavno uliva strah u kosti (malo više kod likova u filmu, nego kod samih gledalaca)   


Dobre karakteristike:
-         Kombinacija: Horor-Komedija-Fantazija
-         Gluma i karakteri
-         Krampus i njegova ekipa
-         Isfantaziran, ali ipak ozbiljan film
-         Fotografija,efekti i akcioni deo
-         Vodilo se računa o svakom detalju; režija
-         Završetak


Loše karakteristike:
-         Poneka preterivanja i nelogičnosti
-         Ne previše strašan


Zaključak: Ovo je definitivno najbolji horor film iz 2015. godine koji sam odgledao. Ovo je božićna priča, koja može svakome da legne. Skup svega potrebnog za jednu zabavu, gde i ako budete želeli da širom otvorite oči i tražite nedostatke i greške, nećete se nakupiti istih. Pogledajte svakako ovaj film, jer ko voli pomenuta tri žanra, neće ostati uskraćen za zadovoljstvo.

9/10


1 коментар:

  1. Nakon što se lično i personalno �� "upoznah" sa Krampusima,ovaj film mi sigurno ne bi bio komičan. ��

    ОдговориИзбриши