Странице

уторак, 5. април 2016.

Brokedown Palace (1999)











Žanr: Drama / Misterija / Triler
Režija: Jonathan Kaplan
Glumci: Claire Danes / Kate Beckinsale / Bill Pullman
Sličan Film: Return to Paradise (1998)

Ima li goreg osećaja od onoga kada vas optuže za nešto što niste počinili, a pritom ste u tuđini gde morate poštovati strahovito rigorozne zakone. Ovde su naše dve glavne junakinje optužene za krijumčarenje droge, koju im je uvalio momak sa kojim su se srpijateljile tokom odmora u Bangkoku (Tajland). Detaljnije to ide ovako: Dve prijateljice, Alice (Claire Danes) i Darlene (Kate Beckinsale), nakon što završavaju srednju školu odluče otputovati u prestonicu Tajlanda. Tamo ih na foru spašava izvesni Nick (Pošto su gospođice pokušale da se švercuju kupajući se u bazenu luksuznog hotela u kome nisu odsele), koji ih posle ubedi da otputuja sa njim do Hong Konga. Sve je bilo lepo do momenta kada ih na aerodromu policija hapsi, zbog dojave da pokušavaju da prošvercuju nekoliko kilograma narkotika u svojim ruksacima. Tada zapravo priča i počinje. U ostatku filma gledamo misiju oslobađanja tužbe, jer je devojkama priprećeno čak i doživotnom robijom.


Recenzija: Počeću sa stvarima koje ne vajalju u ovom filmu, a njih nema previše. Prvo: Prenaivan zaplet filma, koji je na hiljade puta viđen što u trilerima, što u hororima, što u filmskim limunadama. Dobri princ na belom konju spašava devojke koje su u nevolji, da bi one prekasno shvatile da je on zli prevarant. Déjà vu. To je prva stvar koja mi je “smrdela” u ovom (shvativši posle) veoma dobrom filmu. Druga stvar je to što su glavne junakinje previše svojeglave, pa same odlučuju kad i šta treba, bez obzira ako im advokat kaže da to nije u redu. Treća stvar se tiče jedne scene, a to je katastrofalno loš pokušaj bekstva, koji ovom filmu nije trebao.


To je to što se tiče mana. Sada idemo na zadovoljavajuće crte koja nam ovaj film pruža. Prvo ću da kažem da je velika, velika, velika razlika između prvih 20-ak minuta, i ostatka filma. Kada krene borba za pravdu, tada ovaj film izbacuje na videlo svu svoju moć i sve svoje vrline. Devojke postaju karakterno zanimljivije, počinju da pokazuju emocije i istinski strah od svega što im sledi, pokrivajući sve to dobrom glumom. S’ početka neozbiljan i neobavezan film postaje uverljiva drama, koja će se odvijati nepredvidivo,i koja će vas teleportovati u um nevino optuženih devojaka.


Brokedown Palace pokazuje koliko je azijski zakon nepobitan u odnosu na američki (a pogotovo na naš), odnosno da je svaki zločin ovde kažnjavan sa mnogo manjom dozom saosećanja i da nemate prava na bilo kakvu grešku koja će štetiti državi.
Ovaj film je definitivno jači kao drama, nego kao triler, jer nema one klasične napetosti. Ovde je film napet jedino u momentima kada se iščekuje presuda, sve ostalo je zamršena drama. Morao bih spomenuti sjajnu ulogu koju je odigrala Claire Danes, koja je po meni bila ubedljivija od starije, a posle i popularnije Kate Beckinsale. Više sam joj poverovao, ali imala  je i jaču ulogu, jer ona je bila uvek žešće potrešena i istrajnija u nameri da se reše bukagija sumnje. Tužnjikava muzička podloga najčešće je tu da dolije ulje na vatru (gledaocima) u već dovoljno emotivnim trenucima. Nema se više šta reći za ovaj film, a da vam ne otkrijem epilog istog.



Šta mi se dopalo:
-         Sve osim prve četvrtine filma
-         Gluma i karakteri
-         Posebno dobra Claire Danes
-         Drama, režija i muzika
-         Zatvorski ambijent


Ono što mi se nije dopalo:
-         Prva četvrtina filma
-         Scena bekstva
-         Pomalo tvrdoglave devojke


Zaključak: Na početku filma nisam mislio da ću izjaviti nešto ovako, ali sam vremenom shvatio da je ovaj film jedna potresna priča. Film vredan pažnje i film koji se ne može uporediti sa nekim današnjim sličnim projektom. Ovo definitivno nije prosek (Kako sam na početku mislio), već jedan veoma dobar film koji je na kraju bio otvoren za nastavak, ali to se na moju žalost nije dogodilo. Lepo iskustvo.

7/10



Нема коментара:

Постави коментар