Странице

понедељак, 18. јул 2016.

The Dark Half (1993)

















Žanr: Horor / Misterija / Fantazija
Režija: George A. Romero
Glumci: Timothy Hutton / Amy Madigan / Michael Rooker
Sličan Film: Secret Window (2004)

The Dark Half je film Georgea A. Romera (Night of Living Dead, The Crazies…), inspirisan Kingovom novelom iz 1989. godine. Na sreću ili žalost film je ostao da trune u neukusnom horor periodu 90-ih, a dodatna muka za njega bilo je pojavljivanje (samo godinu dana docnije) čuvenog, i po IMDb-u najboljeg filma svih vremena, The Shawshank Redemption, koji je po svemu sudeći i najuspešnija Kingova ekranizacija. Radnja ovog horora glasi ovako: Talentovanom (za pisanje) dečačiću Thadu pronađen je tumor, za koji doktori tvrde da je ostatak njegovog nerođenog brata blizanca. Kada dečaku odstrane tumor, radnja filma se seli 20 godina u budućnost gde gledamo sada već zrelog, oženjenog i uspešnog pisca Thada. On pristojno zarađuje od svojih romana, međutim paralelno i tajno objavljuje i nešto eksplicitnija dela gde se potpisuje kao George Stark, što ljudi ubrzo saznaju. Nakon toga, Thad odluči da sahrani svog alter-ega, Georgea Starka, te „ceremonija“ biva propraćena od strane raznoraznih medija. Sve bi bilo uredu da se nedugo nakon pomenutog događaju nisu počela ređati ubistva koja su po otiscima prstiju ukazivala na Thada, međutim on je ubeđen da su to zlodela njegovog sahranjenog alter-ega.


Recenzija: Bio je plan da ova recenzija bude objavljena dan ranije, međutim film je takav da ga prosto morate ostaviti da se malo slegne u glavi, inače pisanje recenzije na prvu loptu bilo bi totalna propast. Drago mi je da sam uspeo da se iskontrolišem i saberem misli o ovom uvrnutom hororcu, jer je sada moje viđenje o njemu totalno suprotnu onom nakon završetka filma. Pre svega filmovi rađeni po delima Stephena Kinga nisu nimalo laki za gledanje, naravno ima izuzetaka, ali najčešće gledamo originalnu isfantaziranu priču koju obično ne prihvatamo i ne shvatamo tako lako. Najveći problem i jeste način na koji je neko delo adaptirano, jer nije svaka knjiga za ekranizaciju.


Konkretno ovaj film isprva mi je delovao vrlo konfuzno, zbrzano i zatucano, no sva sreća pa je posle nekih pola sata promenjen ritam koji je mom ukusu bolje legao. Timothy Hutton me je pozitivno iznenadio, jer do ovog filma nisam ni znao ko je to, a pored glume on poseduje i odličnu fizionomiju lica, prijatan stas, gotivnu boju glasa, kao i idealnu hemiju sa Amy Madigan (u ovom filmu mu je glumila suprugu). Timothy Hutton ovde glumi i svoju mračnu polovinu koja je isprva predstavljena u vidu misterioznog čoveka kome se ne prikazije lice, ali posle je prikazana i ta jeziva faca, koja je delo vrlo dobrog makeup tima.


Svi koji vole kombinaciju fantazijije i klasičnog slešera, mogli bi da zavole i ovaj film, koji u sebi sadrži nekoliko efektnih, krvavih i pomalo šašavih ubistava. Fantazija se proteže kroz ceo film, što je krajnje očekivano imajući u vidu da je knjiga rađena po delu čoveka kome je drugo ime Fantasy, ali stvarno gospodin King baš voli da ubaci po koju nerealnu maštariju, što njegove knjige i čini tako unikatnim. Same jeze u ovom filmu ima tek na momente, jer dok traje misterija, traje i neizvesnost, no kad se ona izgubi The Dark Half više liči na krimi-triler(-fantaziju) nego na horor-misteriju(-fantaziju), što nikako nije dobro, jer ako već gledam horor, onda hoću da gledam horor do kraja. Iako je tempo filma vrlo brz, on na momente ume da bude dosadan, jer razvlačenje jedne ovakve priče na dva sata je bespotrebno, time se uništavaju gledaoci koji verovatno nemaju strpljenja da u jedan prosečan filmčić bulje preko dva časa.


Dobre karakteristike:
-         Odličan Hutton u ulozi Thada / Georgea
-         Sjajna kamera i režija
-         Originalna priča; dobra ideja
-         Neka interesantna ubistva
-         Završetak


Loše karakteristike:
-         Na momente konfuzan i dosadan
-         Gubitak napetosti u jednom momentu
-         2 sata su previše za ovakav film
-         Osećaj nedorečenosti


Zaključak: Koliko god se trudio da zavolim ovaj film, jednostavno mi ne ide, jer ako mi se film ne svidi istog momenta kada otkuca njegov poslednji sekund, onda je slaba vajda od te naše ljubavi. The Dark Half je dobar film, ali za one ljubitelje isključivo ovakvih specifičnih dela, dok za one koji ne vole fantazije, ovo može biti dvočasovno gubljenje vremena.

5/10

Нема коментара:

Постави коментар