Странице

недеља, 3. јул 2016.

Gavran (2016)

















Žanr: Drama
Režija: Aleksa Mirosavljević
Glumci: Pavle Mensur / Shimon Tsubota / Luka Vučićević
Sličan Film: The Raven (2003)

Nažalost zbog obaveza ovih dana nisam stigao pogledati ni jedan dugometražni film, te ovaj vreli mesec sa recenzijama počinjem tek danas, trećeg u mesecu. Pravi uvod ili ti zagrevanje (iako nas sunce ovih dana dovoljno zagreva) za filmove koji će uslediti jeste amaterski uredak Alekse Mirosavljevića, film Gavran. Amaterski film koji je ozbiljniji, pametniji i profesionalnije odrađen od 16548 Američkim (nazovi) filmova. Ovaj desetominutni projekat inspirisan je poznatom pesmom koju je napisao Edgar Alan Po (Edgar Allan Poe), a na momente možemo osetiti ukus horora ili psihološkog trilera, što se mom ukusu veoma svidelo. Ovog puta ću napraviti izuzetak i neću pisati radnju filma, pošto film od 9 minuta može svako pogledati bez da izgubi vreme, a i interesantnije je gledati film / seriju o čijoj radnji nemate predstavu.


Recenzija: Prva stvar koja me je ovde pozitivno iznenadila jeste ta dorečenost, odnosno film koji traje tako kratko bio je konkretan i nisu mu falile dodatne minute, što je pravo čudo za kratkometražno delo koje je obično žedno dodatnog vremena... Naravno, za to velike zasluge ima i pesma po kojoj je film rađen, jer je i sama ona delo koje je završeno, zapečatirano i upotpunjeno. Kratak efekat u kome se ljudsko biće pretvara u gavrana je druga stavka koja me je prijatno iznenadila, jer je odrađeno profesionalno i što je najbitnije ne primećuju se amaterizam i tanak budžet. Ne volim tu reč "amater(izam)", ali to je bukvalno izraz koji se koristi kada želimo da dočaramo osobu koja se bavi poslom koji joj još uvek nije profesija.


Shimon Tsubota, debitan na filmu (kao i ostatak ekipe) bio je srčan, emocionalno ubedljiv i za razliku od mnogih "profi" glumaca kod njega si nije mogla primetiti teatralnost, iako ovakvo delo na kvarno može iz glumaca da izvuče taj neki šekspirovski stil. Pavle Mensur, sin poznatog glumačkog para Lango - Mensur je neko kod koga se da primetiti da se bavi ovim poslom, jer njegova dikcija, prijatna boja glasa i talenat ukazuju na to da će ovaj momak za koju godinu postati redovan glumac po filmovima Srpske kinematografije. Zaboravih reći da je glas Shimona Tsubote u fazi mutacije (ja se izvinjavam ako grešim, ali tako deluje), za šta naravno momak nije kriv. Međutim kao takav možda vam neće biti prijatan za slušanje kao npr Pavlov, ali opet ponavljam nije on kriv za to.


Treći momak koji simbolično predstavlja gavrana izgleda starije od pomenute dvojice. On ima taj šmek negativca, ima tu creepy facu, ima sve što je bilo potrebno da odigra ovu kratku, aki efektnu ulogu. Devojka koja se pojavila na par sekundi bila je Lenora (Vanja Ćosović), ona nije morala da uči tekst pesme, jer je njen lik tu apstraktan, jednostavno lik koji ima svrhu objekta iz mašte. Ono što ovde nije dobro jeste što će veliki broj (mlađih) gledalaca ovo delo okarakterisati kao "dosadno" i "konfuzno", jer realno ko ne voli poeziju njemu se ni film neće dopasti. Film je takav da prosto ili privlač ili odbija gledaoce, nema trećeg.Jedan od problema jeste što projekat nema dovoljno materijala za kritiku, te zato nema konkretnih grešaka i nedostataka, ali kada Aleksa snimi neki dugometražni žanrovski svedeniji film, e tad će recenzija biti ogledalo filma.


Dobre karakteristike:
-         Tehnički perfektno (efekat, animacija, kamera…)
-         Zadovoljavajuća glumačka postava
-         Film će se dopasti ljubiteljima poezija
-         Filmu nisu potrebni dodatni minuti


Loše karakteristike:
-         Oni koji ne vole poeziju neće voleti ni film
-         Premalo materijala za diskusiju i kritiku
-         Film se teško shvata na prvo gledanje


Zaključak: Ovaj filmčić Alekse Mirosavljevića možete pogledati ovde, što vam ja toplo preporučujem da uradite, jer svako od nas ima bar 9 minuta potpuno slobodnog vremena, a mladim talentovanim ljudima će mnogo značiti nečija podrška. Voleo bih jednog dana recenzirati neki dugometražni film ovog momka, jer tada će se pokazati njegova prava vrednos, tako da ostaje mi samo da čekam… Posle troumljenja filmu sam dodelio jednu solidnu “šesticu”.

6/10

Нема коментара:

Постави коментар