Странице

субота, 16. јул 2016.

True Crime (1996)

















Žanr: Kriminalistički / Misterija
Režija: Pat Verducci
Glumci: Alicia Silverstone / Kevin Dillon / Bill Nunn
Sličan Film: Track 29 (1988)

True Crime je režiserski poduhvat izvesne Pat Verducci, koji nikako ne treba mešati sa istoimenim filmom Clinta Eastwooda iz 1999. godine. Alicia Silverstone, mankenka i glumica, kažu zvezda 90-ih, glumila je u ovom krajnje sladunjavom, mlakom i neproslavljenom delu. To mi je posebno bilo čudno, jer zašto bi „zvezda“ koja je pre i posle ovog filma glumila u raznoraznim hitovima, morala da se bahće sa niskobudžetnim krimićem neke tamo anonimne rediteljke. Pomenuta glumica igra Mary Giordano, učenicu katoličke škole, kojoj lokalna ubistva njenih vršnjakinja postanu opsesija. Devojka počinje vrlo slojevito ispitivati slučajeve i tražiti ubicu, međutim shvatiće da je to đavolji posao, jer će u jednom momentu i sama postati plen „karanevalskog manijaka“.


Recenzija: Vrlo važna stvar na početku jeste to da je True Crime isključivo, ali ISKLJUČIVO film za one najneiskusnije gledaoce kriminalističkih misterija, trilera i sličnih žanrova (pitnje je da li će iko od njih i pristati na ovaj (ne)kvalitet videa). Zašto? Jednostavno zato što je film izuzetno naivan, predvidiv i krajnje smešan za svakoga ko je pogledao više od 20 filmova u životu. Ta naivnost je ovde u prekomernoj dozi upotrebljena, jer nam bukvalno serviraju svaku misao koja bi nas možda i podstakla da malo razmislimo, ali ne, ovo ko da je pravljeno za đake prvake, a ne za ozbiljan i zreo auditorijum. Glasno razmišljanje je takođe nešto što ne mogu da tolerišem, jer koja bi budalo rekla ovo: “Ahaaa, znači on je ubica?!”, a pritom je sama u prostoriji, te bi bilo logično da drži jezik za zubima i nekom emocijom u očima iskaže svoj šok, a ne na sav glas.


Alicia Silverstone je stvarno utimativna mačka, međutim u ovom filmu ona u 90% scena nosi cvikere, što je vrlo loša odluka. Da sam na mestu režisera, ja bi joj sikuno to sa očiju i na pravi način iskoristio njeno prisustvo u svom jadnom filmu, jer realno da Alicia nije glumila ovde, True Crime bi umro od anonimnosti. Ti đozluci dodatno urušavaju reputaciju ovog fima, jer ako nešto ne volim onda su to stereotipi. Devojka sa naočarima mora biti štreberka! E to je jedan od najvećih stereotipa američke kinematografije. Da je Silverstone-ova skinula očna pomagala, možda bi mi film i ostao u lepom sećanju, a ovako teško. Predvidivost je ovde takođe na vrlo osetnom nivou, jer činjenica da sam posle 15 minuta skužio ko je ubica, dovoljno govori o labilnosti i predvidivosti ovog filma, tako da sva misterija pada u vodu.


Po svemu sudeći, True Crime je sniman nekom vrlo jeftinom kamerom, jer koliko god da sam tražio bolju verziju filma, sve se završavalo rezolucijom 240p, što dodatno otežava gledanje. To mi je zaista neverovatan podatak, jer sam ovih dana skinuo jedan crno-beli filmčić iz 50-ih, čija je rezolcija u Full HD-u (1080p). Ne mogu da kažem da je ovaj film totalno loš, jer ponekad ima neki nalet atmosfere, al' to se uvek prebrzo završi, jer kamera najčešće uprska stvari kod iole eksplicitnijih scena, pošto se konstano treska i zamagljuje. Glumci se ovde dele na dvoje glavnih (Alicia Silverstone i Kevin Dillon), koji su bili vrlo korektni i na sporedne koji su bili ili loši, ili užasavajući. Par onih nebitnih sporednih likova su teatralni dozlaboga, a sama njihova pojava, statičnost i izraz lica govori da su prvi put pred kamerama.


Dobre karakteristike:
-         Alicia Silverstone i Kevin Dillon su bili korektni
-         Na momente prijatna atmosfera


Loše karakteristike:
-         Vrlo loše tehničke karakteristike
-         Predvidiv, naivan i očigledan rasplet (kao i sam film)
-         Mnogo amatera ispred kamera, ali i iza nje
-         Neoriginalnost; scenario i režija
-         Nedovoljno dobro iskorišćena pojava Alicie Silverstone
-         Loše dočarana misterija; steretipi i klišei


Zaključak: Ne želim da vas plašim recenzijama ovih, gotovo anonimnih filmova, jer ih neće biti previše u budućnosti, međutim nastavljam u ritmu ne pretrano poznatih filmova (s' vremena na vreme opisaću i po koji hitić). True Crime predstavlja zabavu samo ukoliko treba da debitujete (kao gledalac) sa nekim crime filmom, ili ako ste meka srca i goleme tolerancije, pa ćete moći istrpeti talas gluposti koji nosi ovaj film.

3/10

Нема коментара:

Постави коментар