Странице

петак, 23. септембар 2016.

Beneath the Darkness (2011)

















Žanr: Horor / Triler
Režija: Martin Guigui
Glumci: Dennis Quaid / Aimee Teegarden / Tony Oller
Sličan Film: Hurt (2009)

Beneath the Darkness je tinejdžerski horor – triler, koji po svemu sudeći može da zabavi / zastraši jedino naivne tinejdžere koji nisu pogledali više od 15 filmova u životu. Zašto je to tako, pročitajte dole u recenziji, a sada parafraziranje vrlo „originalne“ radnje. Uvodna scena filma služi kao nagoveštaj, a u njoj gledamo kako pogrebnik Vaughn (Dennis Quaid) sahranjuje živog čoveka iz nepoznatih razloga. U sledećoj sceni dobijamo informaciju u vidu titla, koji nam govori da je prošlo 2 godine od događaja iz prve scene, a onda vidimo i školu, i stare dobre tinejdžere (oh shit). Travis, Abby, Danny i Brian, jedne večeri odluče špijunirati kuću pogrebnika i udovca Vaughna, o kojoj kruže priče da je ukleta. I tako našim dragim tinejdžerima nije bilo dovoljno što su na prozoru videli neobičnu siluetu žene koja je bila u najmanju ruku zastrašujuća, već su se uputili u kuću ozloglašenog pogrebnika da udare „kamen temeljac“. Tinejdžeri uspevaju otkriti da je Vaughn svoju preminulu suprugu izvadio iz groba i doneo u kuću kako bi se „družio“ sa njom, međutim, otkrivaju i da je Vaughn alergičan na provalnike i da ih kažnjava nogom u glavu. Kada Danny, jedan od četvoro provalnika strada, pošto ga je gazda (Vaughn) zviznuo nogom u glavu, tada kreće pravo ispiranje mozga, jer policija ne veruje očevicima, već Vaughnu koji tvrdi da je momak pao sa stepenica. Kako bi dokazali da Vaughn laže, odnosno da drži mrtvu ženu u kući, Abby i Travis odluče opet upasti na gajbu, no ovog puta će im biti duplo teže...


Režija: Nije teško pisati recenziju kada ima materijala za kritiku kao kod Beneath the Darkness, koji je pun rupa i klišea, i koji me ni u jednom momentu nije uverio da je ono što gledam ozbiljno i kvalitetno. Jedino što je ovde kvalitetno jeste Denis Quaid koji je bio ubedljiv u ulozi bizarnog Vaughna, kao i cura koja je glumila Abby (nije sad pokidala, ali je bila skroz korektna), sve ostalo je veoma, veoma loše. Možda vam se s početka neće činiti da je ovo toliko loš film, jer full HD rezolucija obećava bar prosečno delo, ali pojavljivanjem poluamaterskih glumaca i izuzetno plitkih dijaloga, ovaj film počinje da tone sve dublje i dublje. Zapravo, predvidivost je ovde ono što najviše „žulja“, i što po najviše iritira gledaoce koji su se nagledali sličnih (ne)dela, pa im biva krivo da troše vreme na istu stvar samo sa drugim glumcima.


Odluke likova su po starom dobrom običaju neprirodne i nerealne, jer su ovde svi hrabri i neustrašivi. Razumem ja radoznalost tinejdžera i njihovu želju da turaju nos tamo gde mu nije mesto, ali ako vidite da čovek pred vašim očima ubija vašeg prijatelja, vi se sigurno nećete vraćati u tu kuću kako bi terali pravdu, već ćete slučaj prepustiti (debilnoj) policiji. Ah, da! Policija je još jedan od cliché problema, jer su oni kao po običaju neprofesionalni, i uvek veruju negativcu, koliko god njegove tvrdnje bile sumnjive i nedokazane. Patetika je, naravno, sastavni deo ovakvih filmova, pa mi pored mučenog horora (u pokušaju) gledamo i romansu viteški hrabrih Travisa i Abby. Ne treba spominjati da se Travis uvek žrtvuje kako bi spasao svoju simpatiju i kako bi stekao status heroja.


Spomenuo sam već da je Quaid ovde jedina osoba koja vadi prosek i jedini koji je odradio baš kvalitetan posao. Njegov lik je negativac, a on ima tu facu, kao i neosporan talenat za glumu, te jeza koju on sprovodi dolazi do izaražaja. On je bizaran i bolestan tip koji se u par navrata ponaša neprirodno, ali to je krivica scenariste, a ne njega. Aimee Teegarden je simpatična devojka koja ima naslovnu ulogu u nadolazećem horor hitu, Rings. Ona je u ovom filmu bila glumački korektna, ali njen karakter je loše napisan, te su joj potezi bili vrlo naivni. Bilo je tu par starijih glumaca koji su nekako pokrivali greške ovih mlađih, ali je na kraju prevagnulo da glumci budu loša, a ne dobra karakteristika. Na sve ovo što sam do sada napisao treba dodati i predvidivost koja me od svih silnih mana ponajmanje nervirala. Završetak je takođe predvidiv, ali je bar čist i nema nejasnoća, što se može pohvaliti, jer filmovi iz ovog branša svesno seju nejasnoće kako bi gledaoci pomisli da je film inteligentan, i da treba mućnuti mozgom, a zapravo je skroz suprotno.


Dobre karakteristike:
-         Dennis Quaid (i Aimee Teegarden)
-         Film bez nejasnoća; donekle zabavan
-         Vizuelno dobar


Loše karakteristike:
-         Kliše, kliše i kliše
-         Loš i neoriginalan scenario
-         Antipatični likovi; njihovi potezi
-         Predvidivost
-         Završetak
-         Patetika


Zaključak: Beneath the Darkness vam nikako ne preporučujem, jer jedino što bi vam on doneo jeste nervoza. Ovo je jedan loš horor – triler, sa tonom klišea i morem neprirodnih poteza i odluka vrlo iritantnih likova. Pridružiće se društvanjcu sa ocenom „3/10“.


3/10

Нема коментара:

Постави коментар