Странице

понедељак, 19. септембар 2016.

The Lodger (2009)

















Žanr: Kriminalistički / Triler / Misterija
Režija: David Ondaatje
Glumci: Alfred Molina / Hope Davis / Simon Baker
Sličan Film: The Lodger (1927)

The Lodger je četvrta, i za sada poslednja adaptacija istoimenog romana engleske spisateljice Marie Bellock Lowndes, koja je ovo delo napisala davne 1913. godine. Poznatija ekranizacije ovog romana je svakako ona Hitchcockova iz 1927-e, no ko ne voli neme filmove, moraće da se zadovolji mnogo modernijom verzijom, starom 7 godina. Marie Bellock Lowndes je inspiraciju za ovo delo pronašla u jednom od najmisterioznijih ubica svih vremena, Džeku Trboseku (Jack the Ripper), koji je ubijao prostitutke u siromašnom kvartu Londona i onda pismo, sa potpisom “Jack the Ripper” slao novinskoj agenciji kako bi se pohvalio svojim zlodelima. U ovom filmu imamo sličnu situaciju, misteriozni tip ubija prostitutke po holivudskom bulevaru na identičan način kao izvesni Alonzo Rodriguez koji je pogubljen pre nekoliko godina, upravo zbog kasapljenja prodavačica ljubavi. Sve to istražuje detektiv Chandler Manning koji je na udara javnosti zbog očigledne činjenice da je uhvatio Rodrigueza, koji je po svemu sudeći fasovao smrtnu kaznu, ni kriv ni dužan. Pored ove centralne priče, film prati i porodicu Bunting, koja iznajmljuje sobu uvrnutom Malcolmu, koji se predstavlja kao i pisac i koji zahteva mir i tišinu… Ove dve priče će se isprepletati kada Manning posumnja da Buntingovi kriju kasapina u sobi.


Recenzija: The Lodger je ništa drugo do najobičniji detektivski krimić, nešto poput CSI serija, samo sa malo komplikovanijom i dužom pričom. Nisam siguran šta je za cilj imao malo poznati režiser David Ondaatje kada je odlučio da snimi ovaj film, pošto ni efekat iznenađenja, ni brutalnost, ni neizvesnost ovde nisu bili na vrhuncu zadatka. Možda je samo želeo da snimi moderniju verziju istoimenog romana već pomenute spisateljice, tako da ako je to imao u planu, onda je uspešno obavio zadatak, ,međutim, ako je želeo da stvori nešto izuzetno, originalno, fascinantno, e onda se grdno prevario.


Kako sam već naveo, ovo je krimić za jedno gledanje, koji vas može zabaviti delimičnom misterijom i neizvesnošću koja svrati na tren, pa sa opet izgubi. Misterije ima podosta, pogotovo kada su upitanju likovi i njihovi psihički poremećaji, o kojima nešto više saznajemo na kraju, tako da ne treba da brinete ukoliko na početku ne uklavirite neke stvari, jer su one zapravo rezervisane za demonstraciju u samom finalu. Film ima dosta nejasnoća, ali i one se razrešavaju na kraju filma, tako da sam i ja u jednom momentu bio zbunjen i zatečen jednom scenom, no posle sam shvatio zbog čega se ona našla u scenariu.


Možda isuviše grubo zvuči ako kažem da treba da se naoružate strpljenjem kada je ovaj film upitanju, jer on nije ni trunku spor ili dosadan, ali zato jeste pun pitanja na koje ne dobijate tako očigledne odgovore. Ti odgovori se kao i sve ostalo u ovom filmu dobijaju na kraju, međutim, neke stvari su ovde bespotrebno filovane misterijom, i uopšete nemaju svoj doprinos ovom delu. Karakteri su ovde sve do jednog antipatični, ljigavi, sumnjivi, nemaju neku pozitivnu crtu, ali ne smem propustiti da spomenem i da su glumački dobro dočarani, te je jasno da su njihove “siluete” smišljene da budu odbojne iz prostog razloga što bi svako od njih mogao biti ta senka Džeka Trboseka.


Finale je definitivno najdiskutabilnija tema, jer sam se isprva iznenadio i rekao “Ovo je možda nerealno, ali je i neočekivano”, da bi nekoliko trenutaka posle video “pravu” verziju epiloga, posle koje sam mogao da konstantujem suprotno, dakle, “Realno, ali očekivano”. Nažalost, ovaj film nema “ono nešto” što bi me nateralo da ga zapamtim, a opet s druge strane nema ni ništa toliko loše zbog čega bih želeo da zaboravim ceo ovaj projekat. Polcija i detektivi su ovde predstavljeni kao loši i nedorasli svojim funkcijama, jer onakav propust na kraju filma deluje neoprostivo.


Dobre karakteristike:
-         Uvek interesantna tema o serijskom ubici
-         Misterija i neizvesnost
-         Vrlo korektna gluma
-         Polovičan završetak


Loše karakteristike:
-         Antipatični likovi
-         Neka nerešena pitanja; neoriginalnost
-         Polovičan završetak
-         Policija i detektivi


Zaključak: Ukoliko volite filmove „za jednu noć“ i kombinaciju krimića i trilera, onda je The Lodger pravo delo za vas. Iako sam u ovoj recenziji film višeo kudio, nego hvalio, to je isključivo jer je priča već viđena, pa prosto nisam želeo da se ponavljam oko dobrih stvari, otprilike slična situacija kao i sa nedavno opisanim hororm, The Messengers. Ocenu sam kreirao sistemom poređanja sa filmovima koje sam već ocenio, tako da ovde paše jedna „šestica“.

6/10

Нема коментара:

Постави коментар