Странице

субота, 8. октобар 2016.

True Crime (1999)

















Žanr: Kriminalistički / Misterija / Triler / Drama
Režija: Clint Eastwood
Glumci: Clint Eastwood / Isaiah Washington / James Woods
Sličan Film: The Lincoln Lawyer (2011)

True Crime je adaptacija istoimenog romana Andrewa Klavana, koja nema nikakve veze sa filmom True Crime (1996), koji je na ovim stranicama opisan pre otprilike tri meseca. Clint Eastwood je po običaju i režiser i glumac u nekom projektu, takođe, njegov lik je tradicionalno antipatičan, ali u isto vreme nekako gotivan i poistovetljiv. Radnja filma prati novinara S. Everetta (Eastwood), koji nakon pogibje mlade koleginice Michelle Ziegler, mora da obavi oproštajni intervju sa Frankom Beechumom, osuđenikom na smrt, koji je navodno ubio radnicu supermarketa iz svog naselja. Everett otkriva tragove koji ukazuju da Beechum možda i nije ubica, međutim, tome niko ne pridaje veliki značaj jer je Everett cinkaroš, bivši alkoholičar i namćor. Pored napete istrage i spletki u novinarskoj redakciji, mi gledamo i emotivnu stranu priče u kojoj Beechum provodi svoje poslednje momente sa suprugom i ćerkicom…


Recenzija: Ovaj naslov Clinta Eastwooda je pravi dokaz kako je moguće napraviti dobar film kombinacijom nekoliko žanrova. True Crime predstavlja napet triler (u nekim momentima maestralan), srceparajuću dramu, spletkaroški krimić i misteriju koja vlada od prvog do poslednjeg minuta. Iako vrlo napet, zanimljiv, pun akcije, pun emocija, True Crime nije savršen film, jer ima par krupnijih grešaka, koje mi lično nisu smetale jer je film baš po mom ukusu, ali ipak zbog objektivnosti ih moram pomenuti. Dakle, jedna od krupnijih mana jeste konstantno preterivanje i preuveličavanje nekih događaja. Recimo, meni je jasno da Everett želi da istera pravdu i da pomogne čoveku koji je možda nepravedno osuđen na smrt, ali otkrića do kojih on dolazi su nerealna, jer da jedan novinar za 6 sati okrije ono što detektivi i inspektori nisu mogli za 6 godina je morate priznati baš nerealno.


Takođe, Clint je filmu prileprio par akcionih bravura, koje verovatno nisu ni bile deo romana. Dovoljno je reći da su te akcione scene holivudski začinjene, i sve će vam biti jasno. E sad prelazimo na vedrije teme, odnosno na predsnosti ovog filma kojih definitivno ima više nego mana. Oduvek iritantna patetika je ovde vešto izbegnuta, a poslednji momenti koje Beechum provodi sa svojom porodicom su napravljeni tako da budu i tužni i emotivni, a sa druge strane da ne nagone na povraćanje i da ne izazivaju alergijsku reakciju. Ovde nemamo klasične likove koji su kalupirani da budu heroji, ali nekako poseduju osobine koje se cene, te ih gledaoci lako mogu zavoleti.


Ovaj treći pasus recenzije pišem gotovo nakon nedelju dana od gledanja filma, i moram vam priznati da ga ne uzimate (pasus) zdravo za gotovo. Dakle, zbog privatnih obaveza tek nakon nedelju dana nastavljam sa pisanjem ove recenzije, a u narednom peridou ovaj blog će opravdati svoj naziv (VIKEND DOZA FILMA), jer ću filmske osvrte pisati isključivo vikednom (možda nekad petak ili ponedeljak). E sad, neću lupetati gluposti samo kako bih popunio ovaj pasus, te ću navesti par stvari kojih se baš dobro sećam (detalji će izostati). Gluma je bila na visokom stepeniku, kao i u većini filmova koje je režirao gospodin sa omota, a pored njega, istakli su se i Isaiah Washington, Lisa Gay Hamilton i James Woods. Takođe, svideo mi se i završetak filma, koji jeste nekako očekivan, ali ipak je prihvatljiv i nosi jednu odličnu poruku. Najbolja stvar u celom ovom projektu jeste napetost, koja do svog vrhunca dolazi 20 minuta pre kraja ovog dvočasovnog filma. True Crime vrlo uverljivo prikazuje većinu događaja, ali ta nevinost koju pokušava da dokaže je diskutabilna tema…


Dobre karakteristike:
-         Zanimljiv, dinamičan i nimalo naporan film
-         Napetost u poslednjoj četvrtini filma
-         Clin Eastwood i kao režiser i kao glumac
-         Emotivni momenti; izbegnuta patetika
-         Isaiah Washington i Lisa Gay Hamilton
-          Sjajna kombinacija nekoliko žanrova


Loše karakteristike:
-         Nabudžene akcione scene
-         Nerealnost i preterivanje
-         Pokušaj dokazivanja nevinosti (ko je gledao, zna o čemu govorim)


Zaključak: True Crime je film za muškarce, no ni dame se neće “ušećeriti” gledajući ga, jer predstavlja sjajan krimi – triler sa dodacima misterije i drame. Nemojte mi zameriti što sam ovaj treći pasus recenzije malkice otaljao i pisao ga po principu sećanja, no dobro, ovo mi je nauk da sledeći put ne pišem kritiku ukoliko nemam dovoljno vremena da joj se posvetim skroz na skroz.

7/10

Нема коментара:

Постави коментар