Странице

среда, 21. септембар 2016.

Girl, Interrupted (1999)

















Žanr: Drama / Biografski
Režija: James Mangold
Glumci: Winona Ryder / Angelina Jolie / Jared Leto
Sličan Film: Thirteen (2003)

Susanna Kaysen je bila samo neodlučna tinejdžerka koja je tragajući za životnim putem završila u duševnoj bolnici. Iz tog ugla, odluka psihijatra i očevog prijatelja Dr Crumblea da je smesti u bolnicu Claymoor, bila je ravna košmaru, međutim, vremenom je Susanna shvatila su boravak i duženje sa devojkama u bolnici služili kao punjač za isceđene baterije, i da je ovo, donekle mučno iskustvo ojačalo i inspirisalo da napiše memoare. Film Girl, Interrapted je inspirisan upravo memoarima pomenute devojke, koja se prisetila događaja iz 1967. godine, kada je njen život stavljen na vrtešku, i kada je prosto morala da prihvati dijagnozu doktora da pati od graničnog poremećaja ličnosti. Da li je to bila realna dijagnoza ili je Susanna bila samo još jedna uzvrpoljena tinejdžerka kojoj je trebala čvrsta roditeljska ruka nikada nećemo saznati, ali zato znamo da se potencijalne greške nekada pretoče u neprocenjivo iskustvo, iz koga ćemo pouke izvalačiti svakodnevno i pretvarati ih u „poene“ u svoju korist.


Recenzija: Girl, Interrupted je kao neka antistres terpija, jer svojom lakoćom opušta i smiruje gledaoca, koji ni u jednom momentu neće ostati zbunjen ili iznerviran zbog toga što mu je promakla neka ključna scena, jer takvih ovde nema. Film nosi stotine poruka, međutim, niko od nas neće shvatiti sve, ali nema veze, to nije ni bito, bitno je da svako pronađe ono što traži. Ono što se nekima neće svideti jeste to što film nema vrhunac ili uzvišeni momenat, već prosto lagano teče i prikazuje sve uspone i padove mlade Susanne. Mana biografskih filmova može biti u tome što nekada nedovoljno atraktivno i zanimljivo prepričavaju događaje, ali to ovde nije slučaj. Naprotiv, ovi memoari Sussane Kaysen su svedeni na ključne događaje koji nisu ekskluzivni, skandalozni ili šokantni, ali su zato prijatni i ne zamaraju gledaoca.


Angelina Jolie je dobila Oskara za najbolju sporednu glumicu igravši Lisu Rowe, sociopatu i dominantnog lidera koji međ' potisnutim i nesigurnim osobama vlada, dok u prisustvu jačih karaktera vene i budi svoje ludilo. Zaslužila je Angelina Oskara, da se ne lažemo, odlično je odglumila napade histerije, a ni oni suptilniji momenti joj nisu bili strani. Meni je recimo Winona Ryder u ulozi Susanne bila nekako inspirativnija,  jer je upravo ona imala ulogu vodiča na tom putovanju otkrivanja i tumačenja poruka, a sve je to pokrila dobrom glumom i prirodnom harizmom. Pored Lise i Susanne, u bolnici su boravile i druge devojke sa različitim poremečajima kao što su: patološki lažov Georgina (Clea Duvall), Daisy Random koja ima problema sa bulimijom (Brittany Murphy), anoreksičarka Janet (Angela Bettis), lezbijka Cynthia (Jillian Armenante) i mnoge druge.


Whoopi Goldeberg se sjajno snašla u ulozi bolničarke Valerie, dok je Jared Leto igrao momka u koga se Susanna zaljubila. Kao manu filma mogu navesti to što on nije za najveću ocenu, a opet nema toliko vidljivih mana koje bih mogao da mu pripišem. Prosto, film je odličan, ali nije epski dobar kao neki, nema tu moć da vas totalno oduševi, iako je zanatski sve dobro odrađeno. Da nemam ovih podela na “dobre i loše karakteristike”, verovatno se ne bih posvećivao tome da striktno tražim konkretan broj mana, već bih jednostavno dao ocenu “8/10”, i napisao da film nije za najvišu ocenu i to je to. James Mangold je odgovoran za kvalitetnu režiju, a upravo ovaj film je bio okidač za njegovu uspešnu karijeru u budućnosti. On je posle ovog filma režirao naslove kao što Identity (2003), odlična triler – misterija, zatim mjuzikl, Walk the Line (2005) i verovatno najpoznatiji: Wolverine (2013).


Dobre karakteristike:
-         Rasterećujuća priča koja opušta
-         Angelina Jolie, Winona Ryder, Brittany Murphy...
-         Film je pun sjajnih poruka
-         Film rađen po memoarima Susanne Kaysen
-         Odlična režija; muzika
-         Tempo filma; završetak


Loše karakteristike:
-         Sitna preterivanja
-         Prosto nije toliko dobar da dobije najveću ocenu (ako je to uopšte mana)


Zaključak: Girl, Interrupted predstavlja fino iskustvo, jer težim putem pokušava da zabavi gledaoca, koga istovremno i opušta laganom pričom. Preporučujem svim filmofilima, ljubiteljima biografskih filmova i onima koji vole Winonu, Angelinu ili možda Brittany, sve one su vrhunski donele svoje uloge.

8/10

Нема коментара:

Постави коментар