Странице

петак, 15. април 2016.

The Passage (2007)

















Žanr: Drama / Triler / Horor
Režija: Mark Heller
Glumci: Stephen Dorff / Neil Jackson / Sarai Givaty
Sličan Film: Turistas (2006)

The Passage je manje poznat triler sa dodacima horora koji je po meni i misterija, jer ima i takvih momenata, dok dramski deo pripada uvodnom, vrlo dugačkom delu. Ovaj film ima identičnu ideju kao i dosta poznatiji horor (i godinu dana stariji) Turistas. Tamo omladina letuje u Brazilu, dok su se ovde odlučili za Maroko. Sve ostalo je jako, jako slično, tako da oni koji su gledali pomenuti film znaju šta se desilo sa nesrećnim turistima. Luke je momak kome je devojka preminula, i koji kako bi skrenuo negativne misli odlazi sa svojim BBF-om Adamom u Maroko da uživa u fotografisanju i provodu. Kada upozna modernu lokalnu devojku Zahru, počnu mu se dešavati neugodne stvari, no on fasciniran lepotom mlade marokanke ne mari za probleme, te sa njom ode u raralne delove, kako bi videli najlepši zalazak sunca. Međutim, tu se desi ono čemu se Luke nije mogao ni nadati, a borba za egzistenciju postaje ekstremno “čupava”.


Recenzija: Ovde imamo jedan predugačak uvodni deo (45/90min), po meni i bespotreban, jer ostatak vremena je malo za bilo šta vezano za triler-horor filmove. Pogotovo što se takav dramsko-misteriozni režim nastavlja nakon što Adam shvati da mu je drug u problemima. Horor scena ukupno ima 10-ak minuta u vr’ glave, i to sve neke nategnute, cenzurisane i ni malo hororistično strašne. To je verovatno zbog tanjeg budžeta koji je ovaj film posedovao, te su išli na priču (koja je već dosta izlizana). Svaki iole iskusniji horor gledalac provaliće šta će se desiti na kraju filma, jer su ovakve fore poznate već vrlo dobro. Što se tiče onog uvodnog dela, on je gledljiv, nije dosadan, ali je zauzeo mesto horor-trileru, tako da ko voli horore ovde se leba najesti neće!


Gluma je proporcionalna filmu, što znači da je zadovoljila kriterijume za ovakav film, te vas glumci neće iritirati ili zasmejavti zbog lošeg zanata. Kada su likovi u pitanju, imamo ih samo troje, dok su ostali sporedni lokalci, koji nešto trtljaju na arapskom. Luke, Zahra i Adam su daleko prijatniji za gledanje od razuzdanih tinejdzera i prsatih starletica koji “krase” novije horor filmove. Pomenuo sam da je film jednim delom i misterija, ali to više za one koji ne prate filmove ovakve tematike, pa se takvi mogu zabaviti u toj neizvesnosti šta će se desiti.


Za The Passage nikako ne mogu da kažem da je loš film, nego jednostavno već viđena priča i prosek gde ne znate šta bi mu zamerili osim neoriginalnosti. Pošto dok sam ga gledao nisam naletao ni na jednu kardinalnu ili katastrofalnu propusku. Čak me je i zabavio film koji nije ni trunku dosadan, pa čak ni ta zamerka za neoriginalnost i  predvidljivost nije štrčila tokom gledanja, nego tek kad su mi se slegli utisci o filmu. U toku gleanje mi nije smetao ni predugi uvod, ni scene koje su mi ličile na neki drugi film, već je to sve došlo do mozga nekoliko sati posle gledanja. Vrlo je važan vaš odnos prema filmu nakon što su vam se konci u glavi razmrsili i film će kao takav ostati u vašem sećanju. Filmovi koji su ekstremno dosadni ili loši odma vas nateraju da im nađete milion mana, dok ovakvi kao The Passage (brzo odvijanje radnje; prosek) moraju da se slegnu.


Šta mi se dopalo:
-         Zanimljiv film (Pogotovo za one koji nisu gledali sličan)
-         Gluma proporcinalna filmu; likovi
-         Inovativna destinacija
-         Solidan dramski deo


Ono što mi se nije dopalo:
-         Već viđena priča
-         Malo trilera, a još manje horora
-         Predug uvodni deo
-         Svega jedna necenzurisana “horor” scena


Zaključak: The Passage vas može zabavti tokom gledanja, ali problem je šta ćete o njemu misliti kada se odjavna špica završi. Ako želite da ponovite iskustvo iz filmova kao što su Turistas ili And Soon the Darkness, možete pogledati ovaj film, ali sa manjim očekivanjem strašnih ili brutalnih scena.

6/10

1 коментар: