Странице

петак, 9. септембар 2016.

Needful Things (1993)

















Žanr: Drama / Fantazija / Horor / Kriminalistički
Režija: Fraser C. Heston
Glumci: Ed Harris / Max von Sydow / Bonnie Bedelia
Sličan Film: Storm of the Century (1999)

Simon Says (2006), Thr3e (2006), Come Back to Me (2014) i The Motel Life (2012) su filmovi koje sam planirao da vam predstavim tokom ovog i proteklog meseca, no zbog titlova i sličnih problema to nisam uspeo. Uglavnom, jednog dana ću i njih nekako odgledati, a kasnije i opisati. Ovo delim sa vama jer mi je potrebna Blu Ray verzija filma Simon Says, jer samo ona paše pomahnitalom titlu. Ukoliko je nađete, javite, i bićete nagrađeni na neki način. E sad se bacam na posao oko filma Needful Things, koji je, kao i već recenzirani The Dark Half adaptacija knjige Stephena Kinga iz 1993. godine. Film prati građane malog, i do tada mirnog mesta Castle Rock, koji isprva bivaju oduševljeni otvaranjem nove prodavnice po imenu „Needful Things“ , međutim, posle se sve menja. Vlasnik prodavnice, Leland Gaunt uvek ima traženu stvar, ali ona je skupa i ne može da se plati novcem, pa tako mušterijama zadaje određeni poslić kako bi nadonadili vrednost artikla koji su uzeli. Naređanja koja Leland izdaje kupcima nisu ni malo naivna, jer se sastoje iz začkoljica koje jedni drugima treba da smeste, što stvara opšti metež. Dečak lokalnoj ženi treba da uprlja veš blatom i porazbija sve prozore, onda jedan tip dobija zadatak da ubije džukca od devojke koja radi u kafići itd. Šerif Alan Pangborn prvi primeti da se Leland poigrava sa njegovim građanima, i krene u misiju spašavanja Castle Rock-a.


Recenzija: Najveća boljka ovog filma jeste njegovo poduže trjanje (puna dva časa) koje nije bilo dovoljno da se zaključa priča i otkrije suština. Zaista je interesantno bilo gledati smicalice koje građani jedni drugima smeštaju, a onda pomisle da je to neko drugi uradio, pa mu se svete, zbog čega nastaje pravo rasulo. Sve je to lepo izrežirano da bude pitko i uzbudljivo, ali jedan od problema nastaje kada se te smicalice preforsiraju i postanu pomalo dosadne. Bilo je zanimljivo posmatrati te šale tokom jednog časa, ali dodatnih pola sata ubacili su nas u vrtlog konfuzije što je dovelo do toga da se osećam prezasićeno. Jednostavno, treća četvrtina filma je suvišna, i sve ovo bi moglo da ispadne efektno i bez nje, no pošto su bili primorani da se drže sadržaja knjige, to bi se nekako i moglo oprostiti.


Dobri likovi su prepoznatljivi kod Kinga, pa me nije čudilo ni šarenilo karaktera koje sam video u film Needful Things. Amanda Plummer (Pulp Fiction, My Life Without Me) je za ulogu Nettie u ovom filmu dobila nagradu Saturn za najbolju sporednu glumicu, a vala i zaslužila je. Ona me podseća na Juliette Lewis jer je lepršava i unikatna, jest' da uvek igra neku uvrnutu lujkicu, ali u tome je fora. Ne mogu svi biti lepotice poput Charlize Theron ili Naomi Watts, koje igraju senzualne heroine, mora neko da glumi i nešto poniznije. Pored Amande Plummer od poznatijih glumaca mogli smo videti Eda Harrisa, koji je praktično bio glavni glumac ovog filma, iako su se neki likovi eksponiorali više od njegovog.


Needful Things je po meni bolje delo od filma The Dark Half, koji je takođe te  1993. godine bio nominovan za najbolji horor strave i užasa od strane Akademije za naučnu fantastiku, fantastiku i horor filmove. Ni jedan od ova dva Kingova filma nije osvojio nagradu, jer je ona pripala filmu Sama Raimija, Army of Darnkess. Ono što bi se moglo pohvaliti u ovom delu jesu animacije, kojih nema previše, ali svakako su za klasu bolje od mnogih koje su se pojavljivale po svakojakim šund SF-horor filmovima proteklih godina. Treba istaći i korektnu režiju gospodina Fraser C. Heston-a, meni do danas totalno stranog imena, koji je uspeo da napravi jedan dobar filmčić po delu Kinga, što nije bio ni malo lak zadatak. Nije baš lako tražiti mane filma koji je pravljen po nekoj knjizi, jer one vuku korene upravo iz knjige, te mi onda biva glupo da kritikujem autora dela,ipak to nije moj zadatak.


Dobre karakteristike:
-         Korektna režija
-         Interesantna pričica puna maštovitih smicalica
-         Likovi i njihovi odnosi
-         Animacije
-         Amanda Plummer i Max von Sydow


Loše karakteristike:
-         Bespotrebno razvučen film
-         Poenta nije do kraja jasna
-         Preforsirane smicalice
-         Dosta filmskog preterivanja


Zaključak: Needful Things predstavlja jedan zabavan film koji ima uobičajene mane, preko kojih se može preći, no ipak bi bilo bolje da se malo više poradilo na njima onda kada je bilo vreme za to. Preporučujem svima da odgledaju nešto ovako, jer ovo je za razliku od današnjih naslova originalno i drugačije, stoga iako ne volite horor žanr, odgledajte Needful Things jer ne sadrži previše strašnih scena, već je više fokus na bizarnoj ideji. 

6/10

Нема коментара:

Постави коментар