Странице

петак, 16. септембар 2016.

One Magic Christmas (1985)

















Žanr: Porodični / Fantazija
Režija: Phillip Borsos
Glumci: Mary Steenburgen / Elizabeth Harnois / Gary Basaraba
Sličan Film: The Ultimate Christmas Present (2000)

Predah od mukotrpnih drama, horora i trilera pronašao sam u ovom klasičnom božićnom filmčiću za decu. One Magic Christmas je porodični film sa elementima fantazije, čija se radnja odvija za vreme idiličnih božićnih praznika. Zapravo, ovde i nije sve tako idilično, jer porodica Grainger jedva sklapa kraj s krajem, pošto je otac i suprug Jack dobio otkaz na poslu, zbog čega sa svojom porodicom mora da se iseli iz kuće koja pripada firmi. Dečica Abbi i Caleb ne vide najveći problem u materijalnim stvarima, već u tome što je njihova majka Ginny (Mary Steenburgen) izgubila božićni duh, te ne pridaje veliki značaj ovako čarobnom i veselom prazniku. Ono što će ovu porodicu učiniti još nesrećnijom jeste smrt Jacka, koji biva upucan od strane pljačkaša banke. Međutim, Deda Mraz je tu da čini čuda i ostvari svaku želju dece širom sveta, pa će tako pokušati da usliši želje od Abbi i Caleba, koji više ne traže igračke, već majčinu sreću i topao zagrljaj oca, koga više nema.


Recenzija: Moram priznati da prija opuštanje uz dečiji film nakon dužeg vremena, jer valja odmoriti od napetih trilera i neefikasnih drama, koje me s vremena na vreme pošteno iznerviraju. One Magic Christmas ima klasičan kalup božićnog filma za decu, koji izgledao otprilike ovako: nezadovoljna deca – Deda Mrazova čarolija – zadovoljna deca. To nije kliše, da se razumemo, jer podsticanje dečije mašte iznova i iznova ne predstavlja monotoniju ili „izlizanu foru“, već jedan lep način da se deci objasni da materijalno nije sreća, odonosno da je draž u porodičnoj harmoniji i ljubavi. Kada iz perspektive kritičara gledam film One Magic Christmas, ja pronalazim par grešaka, koje deci ne znače ništa, ali meni su prosto bole oči.


Recimo, ne sviđa mi se taj depresivni ton koji vlada filmom praktično 45 minuta, čime potiskuje onaj srećni, zbog koga zapravo i gledamo film. Ta depresija nije toliko jaka, da se razumemo, ali nekako je ukrala vreme toj idili koja će kasnije uslediti. S druge strane, jasno je zašto je tuga umetnuta u ovaj filmčić, jer poruka odnekud mora proizaći, i mora se stvoriti materijal koji će posle poslužiti kao štof za krajnji smisao svega ovoga. Elizabeth Harnois je u ulozi male, slatke krofnice Abbi bila brilijantna, ali stvarno, ne preterujem. Ta mala Abbi je zapravo Morgan iz poznate krimi serije CSI: Las Vegas, što ja nisam skontao, iako sam odgledao pomenutu seriju. Mary Steenburgen, prelepa žena i odlična glumica, ovde je bila solidna, tačnije bila je polovična. Scene panike, tuge i očaja joj nisu najbolje legle, te sam joj to zamerio, dok scene u kojima se obraća deci, suprugu i ostalim likovima bile su njena jača strana.


Ne znam kako se postavljati prema ovakvima delima, da l' ih pošteno kritikovati kao i sve filmove sa bloga, ili ih možda gledati kao naslove koji su pravljeni isključivo za porodična opuštanja. Moraću naći neku sredinu u kojoj ću imati na umu da je film dečiji, i da mu nije cilj nije bio da stekne kultni status, a opet ću pokušati da pronađem greške bez kojih bi film bio još ubedljiviji i još bolji. Elizabeth Harnois nisam prepoznao, ali zato jesam Saru Polley (My Life Without Me, Avonlea), koja je glumila Molly, devojčicu iz komšiluka. Takođe, prepoznao sam i Wayne-a Robsona (Cold Creek Manor, Wrong Turn, Avonela) koji je igrao čoveka koji je bio toliko siromašan da je morao da pljačka banku kako bi svom sinu kupio božićni poklon, tačnije on je ubio Jacka. Kraj filma je stvarno čaroban, jer koliko god da sam mator za ovakve filmove, ipak sam osetio tu harmoniju koja je vladala malim gradićem nakon što je sve ispalo kako je planirano.


Dobre karakteristike:
-         Elizabeth Harnois i Mary Steenburgen
-         Film za opuštanje
-         Sjajna poruka za decu
-         Čarolija koja zavladala na kraju filma
-         Snežni i maštoviti kadrovi


Loše karakteristike:
-         Neki lošiji glumci; scene panike
-         Depresivni delovi
-         Za neke će ovo biti nerealan film


Zaključak: One Magic Christmas predstavlja sjajan film za decu, mada ni odraslima neće škoditi ako ga pogledaju, jer će ih bar na tren vratiti u prošlost i podsetiti kako je to kad bilo kad su i oni verovali u čaroliju i moć Deda Mraza. Kada bih baš kritičarski ocenjivo, ovo bi bila jedna solidna šestica (što uopšte nije loše), međutim, pošto je film imao druge ambicije, ocena više.

7/10

Нема коментара:

Постави коментар