Странице

четвртак, 31. март 2016.

The Blue Lagoon (1980)















Žanr: Avantura / Drama / Ljubavni
Režija: Randal Kleiser
Glumci: Brooke Shields / Christopher Atkins / Leo McKern
Sličan Film: Return to the Blue Lagoon (1991)

Ovaj film prati sedmogodišnjake (u početku) Emelinne i Richarda, koji su usred požara na brodu bili primorani da se ukrcaju u čamce za spašavanje i prepuste se morskim strujama. I naravno, kako to biva u bajkovitim filmovima, Emelinne i Richard, zajedno sa starim moranrom Paddy Buttonom dospevaju na idilično kopno, gde će započeti svoj novi život.



Recenzija: Hmm Odakle početi? Da li od iznenađujuće katastrofalne glume, kasnije proslavljene Brooke Shields, koja u filmu igra odraslu Emelinne, ili se zapitati u čemu je smisao ovog filma. Ipak ćemo se baciti na glumu glavnih aktera.Što se tiče kratkotrajne pojave sedmogodišnjih Emelinne i Richarda, njihova slabija gluma se može sažvakati, iako plač devojčice u nekoliko navrata izgleda vrlo naivno i neuverljivo. Problem koji “bode oči” jeste odrasla Emelinne (Brooke Shields) koja se zaista muči na polju glume.Ipak stvar vadi Richard (Christopher Atkins) koji pored izuzetno egzotičnog izgleda ume da barata i na polju glume.


Pre gledanja ovog filma, nadao sam se da će malo više ličiti na avanturu, a malo manje na ljubavnu dramu, ali bilo je suprotno. 80% filma se bazira na odnos između mladih brodolomnika, a kako su oni napravili kolibu, kako su se borili sa neprilikama, ma koga briga za to. Zamerki ima još dosta, kao na primer pleme koje se nalazi na susednom, vrlo malom ostrvu, ne susreće se ni jednom sa našim glavnim junacima, iako ovi preko 10 godina žive tu.Naravno, pored silnih zamerki film sadrži i dobre osobine. Prvenstveno ostrvo i okolina izgledaju bajkovito, ali ipak sa distancom realnosti (Što je po meni dobro). Poslednja trećina filma je ubedljivo najbolja, ona vam pruža ono najlepše od filma, i budi vas, ukoliko su vas pređašnje scene uspavale.


Dobre karakteristike:
-         Kompletan lokalitet
-        Ronjenje kao simbol odrastanja
-        Atkinsova gluma i pojava
-        Egzotičan izgled glavih junaka


Loše karakteristike:
-       Loša gluma Brooke Shields
-        Nelogičnosti
-       Više drame i romantike nego avanture
-        Poenta filma
-        Naivan završetak
-        Bespotrebne scene


Zaključak: The Blue Lagoon (1980) je jedan od četiri istoimena filma iz različitih perioda (Od 1949 do 2012) i više je za ljubitelje romantike, nego za one zaljubljenike u pustolovine i avanture.
5/10


2 коментара: