Странице

субота, 1. октобар 2016.

U Turn (1997)

















Žanr: Kriminalistički / Triler
Režija: Oliver Stone
Glumci: Sean Penn / Jennifer Lopez / Nick Nolte
Sličan Film: A Little Trip to Heaven (2005)

Film koji otvara mesec oktobar ove 2016. godine jeste U Turn, projekat koji je Jennifer Lopez vazdigao u holivudske zvezde. Ovaj naslov Olivera Stone-a,  koji je našim podnebljima poznat kao “Potpuni zaokret”, je kombinacija dosta (pod)žanrova kao što su: black comedy, neo-noir, western, road movie, no on se zvanično vodi kao krimi – triler. Radnja filma je smeštena u arizonske pustinje, kojima se vozi Bobby Cooper (Penn), tip koji gangsterima duguje 13 hiljada dolara. Bobbyjev dan iz pakla je upravo otpočeo, a kvar na motoru usred zabiti je samo uvertira za nedeće koje će spopasti ovog momka. Nakon što kola ostavi na popravci kod lokalnog seljobera Darrella (Thornton), Bobby se uputi ka obližnjem gradiću koji je pun uvrnute ljudske gamadi. Tamo upoznaje vatrenu Grace (Lopez) koja ga zavodi, a zatim i odvlači u krevet. Na delu ih zatiče Jake (Nolte), suprug od Grace, koji isprva isprebija Bobbyja, a onda pokušati sklopiti dil sa njim. Naime, Jake želi da Bobby ubije Grace, kako bi uzeo njeno osiguranje, koje bi podelio sa njim. Pošto je Bobby u krizi i duguje pozamašnu svotu gangsterima, on pristaje na nagodbu, međutim, Grace želi da “skloni” Jakea, i nudi još primamljiviju ponudu…


Recenzija: U Turn predstavlja klasičan film za zabavu, koji ni u jednom momentu ne pokušavaj da bude preterano ozbiljan. Oliver Stone specifičnom tehnikom snimanja pokušava da nadoknadi nedostatak trilerske atmosfere, što mu na neki način i polazi za rukom. Meni se film poprilično dopao, čak iako nije ni genijalan, ni originalan, ni napet, međutim, dinamika i zabavan tok su ovog puta bili dovoljni da mi se film svidi. Smatram da je uvek bolja opcija da triler od samog početka bude dovoljno interesanran, jer time kupuje gledaoca koji će ostati uz njega do samog kraja. U Turn je upravo film koji ima jedan komercijalan, ajde tako da ga nazovem, uvod koji je prilično jednostavan a opet dovoljno primamljiv da navuče gledaoca na projekciju.


U Turn pored veštog držanja pažnje odlično barata i drugim karakteristikama koje kritičari obično više uvažavaju. Recimo, likovi možda nisu toliko karakterno moćni, ali su poput onih iz filma 11:14, nemoralne budale sa ubilačkim tendencijama. Ovde svako svakoga vara, i svi su spremni da podmetnu onom drugom zarad love i sličnih zadovoljstava. Glavne mane upravo proizilaze iz tog neozbiljnog i šašavog pristupa jednoj ozbiljnoj temi. Preterivanja, nerealnosti, nelogičnosti, glupe odluke su stavke koje ovom filmu mogu pripisati kao mane. Tehnika snimanja zbog koje ćete pomisliti da imate tripove i halucinacije je po meni velika prednost ovog naslova, jer ga izdvaja od grupice sličnih filmova. Efekat nerviranje je prosto humorističan, jer sve ono što je spopalo glavnog lika Bobbyja vama će biti smešno. Ne zato što je to stvarno duhovito ili simpatično, već iz razloga što je za nepoverovati kakva je baksuzčina glavni lik.


Glumačka postava je sačinjena od pozatih faca, te pored Penna i Jennifer Lopez mi ovde gledamo i Nicka Noltea, Billyja Boba Thornton, Jona Voighta, Claire Danes, Joaquina Phoenixa i u cameo ulozi Liv Tyler. Najbolji posao je odradio Thornton, koji je u ulozi džibera sa pumpe bio neprepoznatljiv. Iskrnavili su Nicka Noltea, (ne u negativnom smislu), jer su mu roknuli neke dabarske zube kako bi ličio na kauboja. Penn je kao glavna faca filma odradio dobar posao, pošto je uspeo da “priđe” gledaocu i pokupi njegove simpatije. Bio je dovoljno nesretan da se sažalim na njega, a opet sa druge strane nije pravi protagonista, jer ima prljave misli i zle namere. Jennifer je vrela, i to je dovoljno od nje. Ta atmosfera koja je vlada od početka do kraja filma je zapravo glavni faktor zbog koga sam zavoleo film. Nije to klasična napetost, već energija koju film poseduje, kao i originalnost donekle, jer film definitivno nije klasičan krimi – triler.


Dobre karakteristike:
-         Specifičan način kadriranja; halucinacije
-         Mesto gde se odigrala radnja (pustinja)
-         Originalno – neoriginalan film
-         Odlični glumci i njihovi ludi likovi
-         Twistovi; humor
-         Prijatna atmosfera
-         Završetak


Loše karakteristike:
-         Dosta nerealnosti, nelogičnosti i preterivanja
-         Neozbiljnost i nedovoljno napet film
-         Originalno – neoriginalan film


Zaključak: Često dok nabrajam dobre i loše k-ke ubacim neki element kojim se nisam bavio u samoj recenziji, is prostog razloga da ne bih spojlerisao i slično. U Turn je odličan film koji produkuje zabavu i koji odličnom energijom i šašavim likovima ostavlja povoljan utisak na posmatrača. Film preporučujem ljudima koji nisu strogo fokusirani na ozbiljne naslove, od kojih očekuju preciznost i konkretnost. Ukoliko znate još neki ozbiljno - neozbiljan film poput ovog, Good Neighbors, Cop Car ili već pomeutog 11:14, slobodno preporučite.

8/10

Нема коментара:

Постави коментар