Странице

недеља, 16. април 2017.

El cadáver de Anna Fritz (2015)

















Žanr: Drama / Triler
Režija: Hèctor Hernández Vicens
Glumci: Christian Valencia / Alba Ribas / Albert Carbó
Sličan Film: The Autopsy of Jane Doe (2016)

El cadáver de Anna Fritz (Eng. The Corpse of Anna Fritz) je 70-minutni trilerčić koji nam dolazi iz zemlje koja je pravi maher za stvaranje filmova čiji je glavni adut napetost. Dakle, od naših dragih Španaca nam stiže ovaj, dobro ste pročitali malopre „trilerčić“, koga s pravom nazivam u deminutivu. Nije to zbog kratke minutaže, već isključivo zbog manjka odlika koje karakterišu jedan zdrav i prav triler. O tome nešto više u recenziju, a sad fabula. Anna Fritz, poznata i cenjena glumica, san svakog muškarca u Španiji, iznenada je preminula. Nad njenim telom bdi mladi radnik u mrtvačnici Pau, koji ne želi propustiti priliku da se pohvali ortacima, pa fotografiše leš i šalje ga Ivanu, koji nedugo zatim sa još jednim drugom „doleće“ u mrtvačnicu, ne bi li se bolje upoznao sa fatalnom Annom, koja se nažalost ohladila. Pau, koji se već pokazao kao neko ko nema ni zrno etike, složi se sa Ivanovom bolesnom idejom, da savete iz Kama sutra primene u praksi, odnosno, da pojednostavnim: je**će leš beživotne Anne Frizt. Ta morbidna ideja će se pokazati kao kobna, jer tri momka, ukoliko prežive, ovu noć će pamtiti do groba.


Recenzija: Glavni adut ovog filma je svakako njegova ideja. Iako vrlo morbidna i verujem okidač za gašenje filma posle nepunih 20 minuta kod mnogih, bez nje ovaj film ne bi ni postojao, jer se sve vrti oko toga. Pročitao sam negde da su španski kritičari izjavili da je ovo dobar film, ali bi bolje funkcionisao kao kratkometražni, jer je njegova ideja ograničena, a priča se ne razgranava što dovodi do gledanja jednih te istih scena u više navrata.


Prva i druga polovina filma su sušta suprotnost. U prvoj sve deluje usiljeno, naivno i neprirodno, dok u drugoj gledamo nešto uverljivije likove, bolju atmosferu, ali nažalost i klišeje. Pored klišeja, tu je i neprirodna postavka priče, jer ako je umrla svetski poznata glumica, siguran sam da bi mrtvačnica, koja je u isto vreme i odelenje za patologiju, bila punija, i da ne bi baš tako lako svaka šuša mogla ući unutra.


Imam zaista dosta zamerki, prigovora i materijala za osvrt na sumnjive detalje, ali neću da se bahćem sa tim, jer mi se film u neku ruku dopao, i što je najbitnije zabavio me je. Svideo mi se njegov sumorni kolorit, kao i već pomenuta ideja, koja ima svojih nedostataka, ali je ako ništa drugo, bar osobena. Likovi su postajali sve bolji i uverljiviji kako je film išao ka kraju, ali (mora to ali) robovali su klišejima što je malo pokvarilo utisak. Njihovi međusobni odnosi stavljeni su na test tokom te besane noći, jer su jedino tad mogle pasti sve maske.

Krivo mi je što ovu recenziju pišem 5 dana nakon gledanja filma i što se ne sećam baš najbolje svih stavki koje su bitne za jednu kritiku. Završetak filma je očigledan, nema nekog mindfuck momenta, ali opet traži objašnjenje: „kako je sve to moguće?“ 

Što se tiče onog „trilerčić“ momenta, vrlo je jednostavno: režiser ne uspeva da dosegne visine napetosti koje gledamo u većini španskih trilera, pa se mi razmaženi vrlo lako razočaramo mlakom i nedovoljno nelagodnom atmosferom.


Dobre karakteristike:
-         Originalna ideja
-         Sumorni kolorit
-         Solidna glumačka ekipa sa svojim likovima
-         Zabavan film


Loše karakteristike:
-         Naivnost, klišeji i nejasnoće
-         Primetno tanak budžet
-         Film bi bolje funkcionisao kao kratkometražni
-         Nerealna postavka priče


Zaključak: El cadáver de Anna Fritz je film za kratkotrajnu zabavu, koji ima elemente šokantnog i koji vam, siguran sam, neće biti dosadan i prazan, ali ćete biti prinuđeni da zažmurite na neke nerealnosti, klišeje, nejasnoće i još štošta. Film treba da pogledaju oni koji vole novotarije, ali opet, moraće da progutaju sve neprijatnosti koje im ovaj naslov iz Španije servira. Jedna slabašna „šestica“.

6/10

Нема коментара:

Постави коментар