Странице

уторак, 16. август 2016.

Urban Legend (1998)

















Žanr: Horor / Misterija / Triler
Režija: Jamie Blanks
Glumci: Jared Leto / Alicia Witt / Rebecca Gayheart
Sličan Film: Urban Legends: Final Cut (2000)

Nastavljamo ovaj horor mesec sa jednim poznatijim naslovom, koji su ljubitelji žanra verovatno overili, ali ako ne, onda su bar čuli za njega, jer je jedan od najpoznatijih slešer filmova devedestih. Urban Legend je klasični Teen Slasher sa kraja prošlog veka, nešto poput filmovima Scream, I Know What You Did Last Summer, The Dentist… Serijski ubica, tinejdžeri, istrage, misterija, sve su to prepoznatljive stavke koje krase jedan ovakav film, ali naravno nepozvani gosti klišei neretko svraćaju, i kvare nam utisak. Urban Legdend prati Natalie Simon (Alicia Witt), devojku koja počne sumnjati da se misteriozni ubica mota (i kolje) po prostorijama arhaičnog univerziteta. Ubistva se ređaju, a devojka uz pomoć svojih prijatelja polako počne klaviriti da serijski manijak ubija po šablonu urbanih legendi, međutim njen glavni zadatak biće da otkrije ko to kolje njene prijatelje, i iz kog razloga koristi šablon urbanih legendi, jer će u jednom momentu i sama postati meta krvoloka.


Recenzija: Urban Legend je film koji ima bezbroj mana, ali je opet interesantan, maštovit, povremeno napet i vrlo lak za gledanje. Slešer filmovi nas najčešće kupuju ubistvima i tom misterijom o ubici, ali isto tako mogu biti u svađi sa našom tolerancijom, jer lansiraju lavinu klišea i more očiglednih štrecalica u koje još veruju samo neiskusni gledaoci. Dakle, klišei su ovaj film učinili donekle iritantnim, jer teško je svariti te glupe odluke likove, pa onda bezuspešne i neopravdane sumnje da su neki drugi likovi ubice, ili scene u kojima ubica sedi u istoj sobi sa žrtvama, ali oni ne pale svetlo iz nekog nebuloznog razloga.


I pored tog šarenila klišea i drugih mana, Urban Legend me je zabavio, ali ne i uplašio. Odavno je jasno da su ovakvi filmovi lišeni strave, ili nečega što bi bar na momenat uplašilo posmatrača, a takav slučaj je i sa ovim filmom, koji secne nekom lažnom attack scenom, međutim takve stavke ubrajam u mane, a ne u vrline. Ono što svakako Urban Legend dobro radi jeste egzekucija. Kada na scenu stupi serijski ubica, tada očekujemo ono najbolje od filma, dakle, mnogo brutalnosti, mnogo eksplicitnih scena, mnogo krvi i odlično kadriranje.


Jamie Blanks svakako ume sa ovakvim filmovima, pa je ovaj pomalo glup scenario pretočio i prepravio na najbolji mogući način, i tako stvorio neizbežno štivo za slešer fanatike. Ono što me je pozitivno iznenadilo jeste pojavljivanje hrpe poznatih faca iz raznoraznih horor filmova, pa su pored glavne junakinje Alicie Witt tu bili i Jared Letto, Robert Englund , Tara Reid, Danielle Harris, Julian Richings i mnogi drugi. Njihovi likovi jesu šablonski, ali gluma je bila sasvim korektna, bez velikih ispada, te sam ostao pošteđen mučenja od strane kvazi glumaca koji obično tezgare po sličnim filmovima.


E sad, otkriće ubice je stvarno šokantno i nepredvidivo, međutim za sobom vuče i nege nelogičnosti, o kojima ne bih zbog spoilera, ali sve to može da se proguta ukoliko volite neočekivane obrte, koliko god oni bili nestvarni i nelogični. Ubistva po urbanim legendama i nije toliko loša ideja, jer sve do jednog je vrlo dobro osmišljeno i realizivano, ali i to za sobom vuče brojne mane. Film je na kraju ostavio vazduha i za potencijalni nastavak, koji je svetlost dana ugledao dve godine kasnije, međutim od strane kritike je dočekan na nož.


Dobre karakteristike:
-         Interesantni tok i ideja filma
-         Maštovita ubistva po urbanim legendama
-         Poznate face; gluma
-         Odličan obrt na kraju
-         Dobra režija


Loše karakteristike:
-         More nerealnosti i nelogičnosti
-         Scenario je neoriginalan; mnogo klišea
-         Odluke likova su nepromišljene
-         Predvidivost i štrecalice


Zaključak: Terror Tract sa ocenom “7/10”  još uvek nosi ponosno prvo mesto u uvom hororističnom avgustu, a tako će ostati i posle današnje recenzije. Urban Legend je po nekim stavkama kvalitetniji film od pomenutog, međutim njegov sadržaj je pun rupa koje su neoprostive. Ovaj film je klasična zabava za slešer sladokusce (i sam sam to), međutim sa kritičke strane ovo je samo jedan prosek, iliti film za jednokratnu upotrebu.

6/10  

Нема коментара:

Постави коментар