Странице

недеља, 14. август 2016.

Demons Never Die (2011)

















Žanr: Horor
Režija: Arjun Rose
Glumci: Robert Sheehan / Tulisa Contostavlos / Jack Doolan
Sličan Film: The Virgin Suicides (1999)

Žali Bože ovako atraktivnog, i nama horordžijama primamljivog postera, koji je na kraju ispao jedna od retkih stvari koje štimaju u ovom (ne)delu nekog tamo Arjuna Rose-a. Pre svega nikada do sada nisam bio ovoliko zatečen pričom u nekom filmu (u negativnom smislu). Nikada nisam prisustvovao ovakvoj ekranizovanoj nebulozariji od ideje, koja ne da je glupa i nestvarna, nego je jad i beda. Priča ide ovako: Grupa britanske omladine živi jedan monoton, dosadan i buntovan (u suštini lagodan) život, pa im usled toga sine ideja da se masovno porokaju na jednoj žurci (ko nije razumeo: žele da izvrše samoubistva, jer im se može). I tako dani prolaze, međutim pojedini članovi iz te, ajde da nazovemo sekte bivaju izrezbareni od strane nepoznatog ubice. Inicijatoru te ideje naravno nije pravo, jer on je želeo da svi zajedno izvrše samoubistvo i tako naprave veliki Boom za javnost, međutim maskirani tip mu kvari planove. Ostatakom filma vlada misterija ko je ubica i koji je njegov motiv.


Recenzije: Jedan od malobrojnih šrafova koji se uklapa u šablon i koji je recimo meni okej jeste melanholija, odnosno pokisla atmosfera iliti tmurno nebo koje dopunjuje depresivan ton filma i koje bi i u nekom normalom filmu bilo odlična podloga za strah, napetost i atmosferu, međutim Demons Never Die je sam sebe bacio u ponor kada je iznedrio glupost od priče kojoj nikada nije ni bilo spasa. Uz glupu priču idu i glupi likovi, odnosno naši tinejdžeri koji su ovde ekstremno iritantni i odbojni. Ova britanska mlađarija se razlikuje od američke, pa pored toga što više psuju, oni su u ovom filmu i znatno ljigaviji, bolesniji i odvratniji. Devojke su ovde za drago čudo lepe, što je kuriozitet kada su u pitanju cure sa ostrva, dok su momci uz karakternu odbojnost i fizički osakaćeni.


Film karakteriše nezanimljivost, kao i ravnodušnost, jer kad god se pojavi maskirani ubica očekujemo neku uzbudljivu scenu ili bar neki efekat napetosti ili brutalnosti, međutim dobijamo samo krvoproliće i misteriju. Gluma u ovom filmu i nije toliko loša kada se uporedi sa ostalim nedostacima, ali dijalozi, potezi i razmišljanja likova su nerealni, a u stvarnom životu nezamislivi i nelogični. Koja normalna osoba bi i pomislila da izvrši samoubistvo jer mu je, eto tako, dosadno u životu?! I npr. ako su već isplanirali da izvrše samoubistvo, zašto se boje ubice i prave dramu od svakog šuma koji čuju? Zašto neko ko se svesno sprema za onaj svet uopšte ima strah od toga da bude ubijen?


Demons Never Die je film koji se može svideti svakom hiljaditom gledaocu, jer zaista on ne nudi ništa osim zabave koja svrati na svakih 15 minuta, a i to je pod znakom pitanja. Realizacija svega ovoga i nije toliko loša, pa je režiser spasio svoje delo pristojnim kadrovima i nekim upečatljivim tehnikama snimanja. Da nije toga, on bi ovaj scenario (koji je i sam pisao) mogao iskoristiti kao potpalu za vatru. Otkriće ubice i samo finale je neočekivano, ali brate glupo do bola. Verovatno je iznenađenje za svakoga, jer niko nije tolika budala i da pomisli na tu osobu kao potencijalnog ubicu. Film je za zaborav, međutim dobra stvar je da sam gledao i dosta lošijih filmova od ovoga, mada scenario i ideja za radnju odavno nisu bili maloumniji.


Dobre karakteristike:
-         Tmurna i melanholična atmosfera
-         Donekle misterija; režija svakako bolja od scenarija
-         Lepe (i solidne) glumice


Loše karakteristike:
-         Veoma konfuzna i nerealna priča
-         Iritantni likovi
-         Klišei; dijalozi
-         Film je dosadan i ni malo napet (a kamoli strašan)
-         Završetak; otkriće ubice
-         Nerealnosti, nelogičnosti i nejasnoće


Zaključak: Ja sam vrlo tolerantan, realan i objektivan, pa iako mi se ovaj film nije ni trunku dopao, ipak ga neću urnisati najnižom ocenom. Iskreno bih voleo da na blogu opisujem isključivo dobre filmove (sve ocene iznad 5/10), međutim to je nemoguća misija, pošto recenziram sve što pogledam, a nekad zaista ubodem nešto što ne leži mom ukusu. Na kraju, Demons Never Die ne preporučujem ni najgorem neprijatelju, jer film ne nudi ama baš ništa dobro što ne možemo pogledati u bilo kom drugom naslovu. Vrlo, vrlo, vrlo slabo.

3/10

Нема коментара:

Постави коментар