Странице

четвртак, 18. август 2016.

Sssssss (1973)

















Žanr: Horor / Naučna Fantastika
Režija: Bernard L. Kowalski
Glumci: Strother Martin / Dirk Benedict / Heather Menzies
Sličan Film: The Wolf Man (1941)

Sssssss ili Ssssnake je američki SF – horor film, iliti preciznije Snake Attack Movie, koji svoj fokus ne usmerava ka napadima zmija na ljude, već na jednu bizarnu priču o ludom i nemoralnom doktoru. Film je bio nominovan za Saturn nagradu u konkurenciji za najbolje ostvarenje iz sveta naučne fantastike, međutim nagrada je na kraju pripala jednom drugom naslovu. Sssssss počinje scenom u kojoj Doktor Carl Stoner prodaje misteriozno biće (koje ne vidimo) jednom tipu iz cirkusa, koji zadovoljan završenim poslom odlazi srećan. U sledećoj sceni gledamo dešavanja na jednom univerzitetu, gde pomenuti doktor dolazi kako bi našao svog novog pomoćnika, koji bi mu pomagao oko poslova sa zmijama, kojih ima na pretek. Tako svog netrpeljivog kolegu Dr Danielsa zamoli da mu preporuči nekog od svojih vrednih i sposobnih studenata , a izbor na kraju pada na simpatičnog mladića Davida. Laboratorija Dr Stonera je puna zmija raznih fela, od odnih malih bezopasnih pa sve do crne mambe, kobre i pitona. David svakog dana prima dozu protivotrova, kako bi navodno bio imun na svaki ujed zveri, međutim izgled momka počinje naglo da se menja, pa njegova koža dobija drugu boju, a zenice mu postaju skorz crne. To primeti i Stonerova ćerka Christina, kojoj bejaše sumnjivo kako je očev prethodni pomoćnik Tim tako misteriozno nestao. U daljem toku filma gledamo na šta je sve preman Dr Stoner zbog nauke, časti i naravno love.


Recenzija: Odma na početku filma dobijamo tekstualni prikaz u kome se navodi kako su sve zmije koje će se pojaviti u filmu prave, a ne delo kompjutera. Time smo dobili na realnosti, međutim pretpostavio sam da će ataci biti teško izvodljivi, jer ne verujem da je lako upravljati zverima kao što su su zmije, i govoriti im kada treba da stegnu jače, a kad slabije. Elem, to je bilo moje mišljenje, ali izgleda da nisam bio upravu, jer su napdi zmija (kojih nije bilo puno) odlično odrađeni, a glumcima se divim jer su pristali na neke nimalo bezazlene scene. Kada smo već kod glume, ona je ovde zaista varirala, te su neki likovi do maksimuma dobro dočarani, dok su drugi bili izuzetno mlaki i neubedljivi.


Sadržaj filma je jezgrovit, pun smicalica, interesantnih momenata, čudnih odnosa, pa zato i ne mogu baš najbolje da napišem konkretnu radnju filma, jer je kompleksna, a i nema neki konkretan zaplet . Film pored svoje bizarnosti i zanimljivog toka, nudi i sjajan edukativni program, o kome najčešće pričaju Dr Stoner i njegova ćerka. Gledajući ovaj film naučio sam neke interesantne činjenice o zmijama, koje su relevantne, a ne izmišljotina koja služi kao pokriće za vreme trajanja filma. Film kao film nije strašan, napet i atmosferičan, ali jeste horor, jer odiše bizarnošću, nepredvidivošću, i nekim eksplicitnim scenama koje nisu za svačije oči (a ni želudac).


Svidelo mi se odmotavanje „klupčeta“ u ovom filmu, jer nekako nema standardan sled događaja, već je sve spontano i opušteno, bez naglih obrta i preterivanja, baš po mom ukusu. Ono što nije bilo po mom ukusu jesu neki slabiji glumci, čiji likovi automatski postaju iritantni i neuverljivi. Mislim prvenstveno na par studenata koji su šablonski oblikovani i donekle i namerno oskrnavljeni, međutim glumci tih likova su mnogo veći problem. Stavka koja mi se ponajviše dopala u ovom filmu jeste realističnost, koja se rađi iz činjenice da u filmu gledamo prave zmije, a ne neke fejk rekvizite ili kompjuterski umetnute figure. Par scena sa zmijama su brutalno odrađene, u par pomemenata sam strepeo nad sudbinama likova koji čak i nisu toliko gotivni, a sve to iz razloga jer zmije izgledaju ljuto, krvoločno, i zlobno, te bi mi bilo žao svakoga ko bi iskusio njihov otrov na svojoj koži.


Ovaj film lagano za doručak jede sve današnje snake attack filmove, tačnije pokušaje filmova, jer naslovi kao što Python (2000) i The Snake King (2005) se teško mogu nazvati filmovima. Ima jedan sporan momenat u filmu Ssssnake, gde se neka transformacija vrši u animiranoj tehnici, koja izgleda vrlo jeftino i neprirodno. Iako u to vreme efekti nisu bili tako rasprostranjeni, ja ipak filmu moram zameriti za taj mali kiks, jer mogla se ta scena bolje namontirati. Sam rasplet filma je zadovoljavajući, a ostaje žal za nastavkom filma, jer se priča definitivno mogla nadograditi, međutim kada se tada ekipa nije odlučila za snimanje drugog dela, neka tako i ostane, jer bi ova nova produkcija samo upropastila reputaciju filma.


Dobre karakteristike:
-         Interesantna i poučna priča
-         Realističan film sa pravim zmijama
-         Edukativani program
-         Ataci zmija izgledaju uverljivo i jezivo (nažalost, malo ih ima)
-         Strother Martin kao Dr Stoner; pojedini glumci
-         Bizarne ideje; sjajan izgled nečega što vam ne smem otkrivati


Loše karakteristike:
-         Neki neubedljivi likovi; pojedini glumci
-         Animacija
-         Klasične greške u ozvučenju


Zaključak: Prijatno sam iznenađen ovim filmom koji ima već pune 43 godine, i koji vam toplo preporučujem. Sssssss ne predstavlja klasičan horor film sa zmijama, već jednu komapktnu kombinciju naučne fantastike i animal attack filma, koja će se dopasti ljubiteljima pomenuta dva žanra. Ovo je film kome sam u ovom mesecu našao najmanje nedostatka, te mu zbog toga priliči jedna visoka ocena.

7/10

2 коментара:

  1. Ovaj film deluje zanimljivo i zaista bi se mogao pogledati. Kakav god da bude ne može biti lošiji od filmova Snakes on the Train/Plane :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Preporucujem ti ga! Ti si pristalica stare garde, tako da verujem da ce ti se svideti. Ove zmije iz aviona i aj' nekako, al' ove iz voza...

      Избриши