Странице

уторак, 9. август 2016.

Surviving Evil (2009)

















Žanr: Horor / Triler / Akcija
Režija: Terence Daw
Glumci: Billy Zane / Natalie Mendoza / Christina Cole
Sličan Film: Paranormal Island (2014)

Nakon lošeg uvoda i nekih informacija koje sam pronašao na netu, od naslova Surviving Evil očekivao sam opštu katastrofu, međutim on se nekako iskobeljao i usepeo da poentira onda kada sam se najmanje nadao. Ovo je Britansko – južnoafrička  horor – triler – akcija, režisera, scenariste i producenta Terenca Dawa, koja je inspirisana bićem iz filipinskog folklora. Šestočlana televizijska ekipa koja snima na udaljenom ostrvu Mayaman na Filipinima, otkriva postojanje mitskog bića Aswang, inače strastvenog “ljudokusca” , kome je poseban delikatas krv trudnice. Naravno, jedna od učesnica na projektu ostaje u drugom stanju, što budi zlo stvorenje, tačnije više njih, i tada kreće borba za egzistenciju.


Recenzija: Dakle, uvod filma je vrlo zatucan, naivan i začinjen nebuloznim humorom, te sam s pravom očekivao katastrofu, no na sreću sve se popravilo i dobio sam jedan film koji je, ako ništa drugo, bar devedesetominutna zabava. Ono što vas po najviše može iritirati jesu dijalozi koji su stvarno nerezonski i nesvakidašnji. Kada kažem nesvakidašnji, ne mislim da su nesvakidašnje dobri, već da su nerealni u svakodnevnoj komunikaciji. Likove u ovom filmu delimo na okej i loše. Natalie Mendoza (Descent) je recimo bila vrlo korektna u ulozi Chill, takođe i simpatična Christina Cole nije bila toliko loša, ali Billy Zane, Colin Moss i ostali demonstrirali su kako se najbolje otaljava posao u filmu gde se traži bar zrno truda kako bi neke scene izgledale iole uverljivo. 


Ono zbog čega vredi gledati Surviving Evil jesu scene sa kreaturama, koje bar na momenat donose nekakvu atmosferu. Izgled mitskih bića Aswang je skroz korektan, a njihovi ataci na naše glavne junake su delimično cenzurisani, ali na pametan način, taman toliko da se ne primeti taj plići džep produkcije. Dobra stvar ovde jeste po kom redosledu, kako i kada stradaju odabrane žrtve krvoloka Asawanga. Na primer za neke likove i nisam očekivao da će proliti krv već u prvih sat vremena filma, a isto tako nisam očekivao da će neki ostati živi do samog finala. Tako da ispada da Surviving Evil i nije tako predvidiv i naivan film kao što sam očekivao, ali ipak neke njegove ispade u dijalozima nisam mogao “progutati”


Prethodno opisani Dark Corners je film koji mi se nije dopao, ali ipak je film sa  odličnim tehničkim karakteristikama, dok je Surviving Evil skroz kontra, on je film koji mi se delimično dopao, ali njegova lošija strana su upravo stvari koje publika više ceni. Prelomna stvar da film koji danas opisujem nagradim ocenom više jeste njegovo okruženje, tačniji prelepo filipinsko ostrvce koje je kao stvoreno za snimanje jednog horor filma. Plaža, džungla, tropika, okean, prosto se idealno uklapaju uz krv koja šiklja na sve strane, a i ostrvo samo po sebi daje osećaj bespomoćnosti, uzanosti, jer žrtve nemaju kud da beže, osuđeni su da trčkaraju obalom ili šumom, jer im je okean prepreka.


Dobre karakteristike:
-         Interesantan tok filma; donekle nepredvidiv
-         Sjajna destinacija; prelepo ostrvo
-         Ataci Aswang kreatura; brutalnost
-         Natalie Mendoza i Christina Cole; pametna cenzura


Loše karakteristike:
-         Vrlo loši dijalozi; scenario
-         Većina glumaca i likova
-         Tanak budžet produkcije je na momente primetan; humor
-         Mnogo nerealnosti, neoriginalosti i nelogičnosti


Zaključak: Prvenstveno zbog toga što sam očekivao lošiji film, Surviving Evil nisam toliko ocrnio i iskritikovao. Ne bih da vam preporučujem ovaj film, jer zaista on nema ništa toliko dobro što bi vas nateralo da ga pamtite dugo godina. Sve je nekako korektno, ali za jaku “četvorku”, međutim pošto obožavam filmove čija se radnja odvija u tropskim krajevima, ja njemu dajem ocenu više, koja je možda I realnost ako malo bolje pogledamo “dobre karakteristike”.

5/10 

Нема коментара:

Постави коментар