Странице

уторак, 3. јануар 2017.

Prevara (2016)

















Žanr: Drama
Režija: Marko Mitrović
Glumci: Marko Mitrović / Anđela Pećinar / Stevan Đuričić
Sličan Film: /

Napomena: Film možete pogledati ovde

Eh, dođe i kraj ove debitantske godine na blogu. Mogu reći da je vatreno krštenje prošlo i bolje nego što sam očekivao i da je broj recenziranih filmova dosegao cifru od 99 (ova recenzija je jubilarna stota, ali sada je već 2017. godina). Film sa kojim načinjem ovu godinu, zove se Prevara, i amatersko je delo Marka Mitrovića. Koliko sam mogao da shvatim, u projekat nije uložena ni žuta banka, što će donekle biti opravdanje za sve stavke kod kojih se iz aviona uočava nedostatak finansijiskih sredstava, kao i stručnih lica. Glavnu ulogu u filmu igra autor istog, pomenuti Marko, a njegov lik Mihajlo se upušta u vezu sa lepoticom sumnjivog integriteta.


Recenzija: Odmah da napomenem da se neću raspisivati, jer film Prevara traje svega 20-ak minuta, te mi nedostaje materijala za opširniju kritiku. Uglavnom, stvari koje svakako treba pohvaliti jesu volja i ideja, jer bez njih nema filma. Dakle, ideja je ovde bila vrlo dobra, te je priča ispala solidna, međutim, glavni problemi nastaju u realizaciji, odnosno u momenatu kada ono sa papira treba primeniti u praksi. Šta nije dobro primenjeno? Prvo: karakterizacija (ovo malo) likova je morala biti bolja. Glumci su trebali provesti malo više vremena kraj scenarija, uživljavajući se u svoje likove koje posle treba da prezentuju. Bez obzira što je ovo kratak (amaterski) film, posao treba da se odradi do kraja, pa makar se snimanje razvuklo na nekoliko meseci. Drugo: Gluma je varirala. Replika čas bude kvalitetna, čas trula. Sve se to moglo bolje odraditi, samo je trebalo malo više strpljenja i posvećenosti.


Ono što mi se dopalo, i što svakako zaslužuje pohvalu jeste dobra montaža, za koju su bili zaduženi već dobro poznati Marko (koji je ovom filmu “i mama i tata”) i Filip Pandžić. Kamera je na momente bila drmusava i nemirna, ali to stvarno ne želim da uračunam u mane, jer su kamermani bili momci koji se ne bave snimanjem. Twist na kraju “pije vodu”, ali sa sobom vuče i neke nelogičnosti i neprirodne odluke likova.


Dobre karakteristike:
-         I dalje postoji volja za snimanjem filmova
-         Priča je solidna; ideja
-         Dobra montaža; obrt na kraju (donekle)


Loše karakteristike:
-         Gluma je uglavnom bila neuverljiva
-         Karakterizacija likova i njihovo neprirodno ponašanje
-         Nelogičnosti i dijalozi
-         Iz aviona se vidi neiskustvo
-         Realizacija


Zaključak: Film Prevara predstavlja jednu solidnu podlogu za neke ozbiljnije projekte koje ćemo verovatno gledati u budućnosti, međutim, takvi projekti iziskuju mnogo više posvećenosti, vežbe i iskustva… Do tad, odgledajte ovu kratku dramu i sami procenite šta valja, a šta ne.


5/10 

Нема коментара:

Постави коментар