Странице

петак, 24. јун 2016.

Room 6 (2006)

















Žanr: Horor / Misterija / Triler
Režija: Michael Hurst
Glumci: Christine Taylor / Jerry O'Connell / Shane Brolly
Sličan Film: Abandoned (2010)

Room 6 je horor film čije sam gledanje završio posle tri pokušaja, ne zato što je negledljiv i loš, već jednostavno zbog manjka vremana sam morao da ga gledam u tri navrata. Ono što sam primetio na samom početku filma jeste mala Chloë Grace Moretz, kojoj je Room 6 bio jedan od prvih filmskih naslova (danas sa 19 godina ima preko 50 filmova). Ona igra maljušnu Melissu, devojčicu koja služi kao neki paravan koji predoseća zlo. Nije ona u centru pažnje, već Christine Taylor koja u ovom filmu upravo Moretz-ovoj glumi učiteljicu. Dakle, učiteljica Amy je simpatična devojka koja živi sa momkom Nickom, a njen prosečan život kvare košmari u kojima sanja bolnicu, operacioni sto, neuspešnu anesteziju i sve kerefeke koje su vezane za zdravstevni objekat. Sve te noćne more nosi iz detinjstva i porodične tragedije o kojoj nešto više saznajemo na kraju filma. Poseban događaj koji pratimo tokom celog filma jeste onaj koji je usledio nakon saobraćajne nesreće u kojoj su Nick i Amy udarili u nepoznat automobil. Nicka voze u bolnicu, međutim Amy nikako ne može da pronađe objekat u kome je njen dragi hospitalizovan. U nastavku filma gledamo borbu devojke sa raznoraznim demonima, kao i neprekidnu potragu za Nickom.


Recenzija: Ovo je klasičan film u kome preovladavaju stvari kao što su izgled demona, šminka, animacije, efekti, a priča snosi posledice koje uključuju neoriginalnost i beskonačno mnogo nejasnoća. E sad priča koja trpi, ipak donekle može da vas zabavi, jer je njen tok vrlo atraktivan, odnosno film nema praznog hoda jer se sve vreme dešava nešto što je itekako važno za dalji razvoj situacije. Taj tok filma me je podsetio na film Black River, koji takođe ima interesantan splet okolnosti, međutim ovaj je za razliku od pomenutog ipak izgurao do kraja, ali sve je to nekako solidno ispalo.


Verovatno najveća prednost ovog horor filma jeste prijatna i harizmatična Christine Taylor u ulozi Amy koja je MOŽDA heroina ovog filma, međutim neću ništa da vam otkrivam, uverite se i sami ako želite. Što se tiče njene glume, meni je to bilo korektno i što je najvažnije dovoljno ubedljivo, bez foliranja. Jedina stvar koja mi je zasmetala u vezi pomenute glumice jesu njene reakcije, odnosno zvuci koje ispušta kada ugleda nešto neočekivano (demona, duha i tako to), e sad ne znam kome to da pripišem, da l' njoj, da l' režiseru, da l' scenaristi, no nije ni bitno, uglavnom ti krici su bili iritantni i preforsirani što ume da iznervira gledaoca.


E sad kad smo već kod demona, bio bi red da prokomentarišem i njihov imidž koji je već viđen u svakojakim filmovima, a glavna prepoznatljivost monstruma iz ovog filma jeste to što su to sve ljudi koji se (na trenutak) pretvaraju u zveri, demone i duhove koji proganjaju i maltretiraju Amy. I oni su takođe preforsirani, što je greška koju prepisujem tvorcima ovog filma koji su bili uporni u tome da što više pokazuju demone kako bi se pohvalili činjencom kako su oni majstori za specijalne efekte i animacije, tra la la, u čemu se izgubila horor draž, jer kada nas prezasite nečim, to nam više ne bude ni strašno ni smešno.


Jerry O'Connell, koji je u filmu Stand by Me igrao debeljuškastog Verna, ovde je bio Lucas, koji nije buckast kao mali Vern, međutim nije ni tako ubdeljiv, harizmatičan i dobar u ulozi koju je odigrao, a ona je vrlo lako provaljena (bar od strane mene). Taj kliše odnos između Amy i Lucasa je očigledan i onima koje ne gledaju ovakav tip filma tako često, pošto je to navodno trebao da bude misteriozno – komplikovan odnos, međutim ispalo je skroz suprotno. Finiš je posebna priča za sebe, jer on totalno menja dimenziju filma, iako sam na kraju povezao kako će sve da se svrši.  


Dobre karakteristike:
-         Christine Taylor kao Amy
-         Interesantan tok filma
-         Završetak bi mogao da vam se svidi
-         Dobri efekti, animacije i šminka


Loše karakteristike:
-         Neoriganlost, klišei i nejasnoće
-         Jerry O'Connell kao Lucas
-         Predvidivost
-         Povremena neubedljivost
-         Preforsiran prikaz demona


Zaključak: Ovaj horor preporučujem isključivo fanovima žanra, jer bi za ostale ovo moglo biti gubljenje vremena. Room 6 je solidan film koji je mogao biti bolji, al' to može da se kaže za svaki film, tako da ko želi, neka odgleda.

5/10

Нема коментара:

Постави коментар