Странице

среда, 8. јун 2016.

Black River (2001)

















Žanr: Misterija / Naučna Fantastika
Režija: Jeff Bleckner
Glumci: Jay Mohr / Lisa Edelstein / Stephen Tobolowsky
Sličan Film: Servants of Twilight (1991)

Black River je film zbog koga se umalo nisam porodio tražeći njegov torrent ili bilo koji drugi način da ga skinem. Ni sa titlovima nije bilo lako, jer jednostavno ne postoje, pa sam bio prinuđen da se zadovoljim nepouzdanim Auto Translate-om koji je sklon kiksevima i lošem formulisanju nekih reči. Da li je ovaj film vredan mučenja? I nije baš, jer sve što sam video u filmu je ispodprosečno, u najbolju ruku solidno, tako da vam ne preporučujem bespotrebno gubljenje živaca. Bo Aikens je pisac koji se iz velikog LA-a seli u maljušni, na prvi pogled miran gradić (samo na prvi pogled) po imenu Black River. Mladić ubrzo po dolasku upada u neprijatnost jer ga blindirani džip počne učestalo pratiti, takođe lokalni krkan ga počasti sa par uvreda i pretnji, što je u Bou probudilo želju da pali iz grada. Međutim, desi to da piščev auto bude oduzet od policije na sumnjiv način, a posle se situacija iskomlikuje dodatno jer automobil biva spljošten. U međuvremenu u grad se doseljava i simpatična Laura Crosby, koja ubrzo stupa u kontakt sa nesretnim momkom. U nastavku filma gledamo niz čudnih slučajeva koje prate Boa, kome je jedina želja da napusti grad, međutim gradonačelnik i njegovi pomoćnici će učiniti sve samo da zadrže momka u Black Riveru (na bizarne načine).


Recenzija: Black River je film koji od samog početka, pa sve do kraja pati od niza poznatnih mana kao što su nejasnoće, preterivanja, isfantaziranost, neozbiljnost i neefiksanost. Najveći problem od svega toga je što film na detinjast način pokušava da se bavi jednom vrlo ozbiljnom SF temom koja ovde nije ni dovršena kako treba. Jay Mohr, koji ima identičan stajling kao Čombe iz serije LZN, bio je odličan u ulozi Boa, koji nije neki dobrica koga mi treba da zavolimo, već jedan otresit mladić koji je svestan u kakve probleme je upao ušavši u ovaj gradić. Kada su u pitanju ostali likovi, oni su iskarikirani, uvrnuti, sumnjivi do bola i odlučni u nameri da Boa zadrže u gradu.


Lisa Edelstein u ulozi Laure Crosby je bila dobra, međutim kao da ta njena uloga nije dovršena, ili jednostavno nije dovoljno dobro iskorišćena do kraja, jer Boa vidimo u 90% filma, dok ostali likovi tu i tamo navrate. Kada su u pitanju nejasnoće, one su maskota ovog filma jer ih zaista ima na izvoz. One se rađaju na početku filma, a ne umiru na kraju, jer je i kraj šifovano isceniran, tako da nam film duguje neka objašnjenja. Spceijalni efekti i animacije deluju neozbiljno, nedoraslo, isfantazirano i neubedljivo, ovaj film kao da je pravljen sa 2 % truda, jer sve izgleda nedovršeno, neefikasno i besmisleno. Šteta, jer film je čak imao i dobru ideju,a i glumački potencijal, međutim ništa od toga nije iskorišćeno.


Ono što mi se svidelo u filmu Black River jeste narativni stil koji nažalost nije uspeo da nadoknadi i pojasni stvari koje su ostale pod upitnikom, ali svakako su lepo sastavljene rečenice koje izgovara Bo. Završetak filma je vrlo krut, da ne kažem glupav, jer priča se sve vreme vrti oko toga kako Bo ne sme da napusti Black River, pa tu nastaje SF- drama-misterija, a onda na kraju sve se završava mirno, kao da je deo filma isečen. E da, umalo da zaboravim da pohvalim konstantno dobru misteriju koja se prostire od samog početka, pa sve do jednog dela koji i nije opravdao moja očekivanje, jer iz dobre miserije treba da se izrodi i dobro otkrovenje / iznenađenje. Glupo je kad ceo film strepimo da bi nam na kraju servirali nešto što nema veze s mozgom. Definitivno se nešto izjalovilo režiseru kad nije uspeo da ovaj film dovrši do kraja kako treba, jer glavni utisak koji me veže za ovaj film jeste nedovršenost, a zašto je to tako bolje da se ne uveravate.


Dobre karakteristike:
-         Jay Mohr u ulozi Boa Aikensa
-         Misterija tokom većeg dela
-         Gluma, ideja i potencijal
-         Narativni stil


Loše karakteristike:
-         Nedovršenost i neefikasnost
-         Nejasnoće, preterivanja i neozbiljnost
-         Neubedljivi specijalni efekti
-         Poenta svega ?
-         Neki preterano uvrnuti likovi
-         Završetak
-         Loša fotografija filma


Zaključak: Film Black River vam definitivno neću preporučiti, jer on je nepotpun film koji bi možda čak i bio dobar da je za sve dato neko pismeno objašnjenje, al šta je tu je. Voleo bih iskreno da pogledam nešto slično ovome, ali to bi onda moralo da bude mnogo kvalitetnije izrežirano. Ostao sam vam dužan podatka da je film rađen po kratkoj priči Deana Koontza, odakle verovatno crpi neke mane.

4/10

Нема коментара:

Постави коментар