Странице

недеља, 24. фебруар 2019.

Ne kupujem, prodajem (2019)













Žanr: Horor / Misterija / Triler 
Režija: Marko Mitrović
Glumci: Marko Mitrović / Vojin Mudrinić / Aleksandar Ignjatijević
Sličan Film: Frontière(s) (2007)

Napomena: Film možete pogledati ovde

Ne kupujem, prodajem je još jedan kratki film ekipe koja je iznedrila, već opisane, naslove na ovim stranicama; Prevaru i Hroničara. Sveprisutni Marko Mitrović ovde potpisuje režiju i igra naslovnu ulogu, a na oba polja mu suflira režiser Hroničara; Vojin Mudrinić. Ovaj dvadesetominutni film žanrovski se približava, u Americi, popularnom Redneck (Hillbilly) podžanru horor filma, gde se kao najpoznatiji projekti mogu izdvojiti: Wrong Turn, The Texas Chainsaw Massacre, The Hills Have Eyes itd. Ovde šume Zapadne Virdžinije i teksaške pustare zamenjuje vojvođanska ravnica kojom se Nissan Qashqai-jem voze dva drugara. Ni sami ne znaju gde su se uputili, ali znaju da „tamo negde“ (čitaj: u pripizdini) neki tip prodaje povoljan automobil. Kada nakon iscrpnih putešestvija beskrajnom ravnicom, Svetislav i Kornelije konačno nabasaju na imanje ruralca koji prodaje kola (nadam se ne preko Kupinda) nastaju problemi, jer prodavac koji se odaziva na ime Gojko, deluje sumnjivije od fejsbuk stranica „Dojave 100prolaz“.



Recenzija: Ne kupujem, prodajem je jedan od onih filmova koji sve poene želi da pokupi na kraju, te svu energiju usmerava ka finalnom obrtu. To u principu nije loše, budući da kratki filmovi ne mogu da se uzdaju u bogzna kakvu razvijenu radnju, međutim, ovde je taj obrt milion puta viđen i bojim se da je nedovoljno efektan, ako uzmemo u obzir da je on okosnica filma. Neću da spojlujem, ali svima je, već na samom početku, jasno u kom smeru će radnja filma kulminirati. S druge strane, taj obrt ima neku draž, posebno za nas ljubitelje pomenutog podžanra, te ne mogu reći da je on u potpunosti promašen.


Film često ide iz krajnosti u krajnost, te na momente imamo sjajne kadrove, replike, reakcije glumaca, atmosferu, a onda neke katastrofalne ispade (mikrofon se vidi u kadru, kao i neki glumci koji ne treba da se vide u tom trenutku). Recimo momak koji igra Gojka je čas prirodan, čas izuzetno teatralan i to onda kvari utisak o samom liku kome ste do tog momenta verovali. Takođe, prostor i montaža u filmu idu od odličnog do veoma lošeg. Sama lokacija je sjajna i drago mi je da se radnja uglavnom odvija napolju (a to je mnogo teže snimati) i prijatna je oku ta priroda. Montaža je zakazala u određenim delovima, te imamo jedan dijalog u automobilu gde se sa strane jednog govornika vide zgrade (Rumenački put) dok se sa strane ovog drugog vide njive i to bode oči i odaje utisak kao da je ekipa te uvodne delove otaljavala, jer, kao što sam već rekao, sva snaga je usmerena ka finalu filma.


Ono što je bez greške u filmu jeste muzika, koja je odlično uklopljena u radnju, te njena smenjivanja utiču na građenje atmosfere. Spomenuću jednu stvar koju neću na kraju ubrajati u loše karakteristike filma, a to je da godine određenih glumaca nikako ne odgovaraju njihovim ulogama. Čini se da su svi glumci u ranim dvadesetim, pa to pomalo deluje kao kad u školskoj predstavi klinci igraju i po 5-6 decenija starije, ali naravno, ovde to nije toliko iskarikirano. No dobro, jasno mi je zbog čega je to tako i neću ovo navoditi kao zamerku. Krivo mi je što se ekipa nije pozabavila detaljima, jer oni su često presudni i predstavljaju ogledalo truda i zalaganja. Vizuelni utisak je odličan, te nas to udaljava od činjenice da gledamo amaterski film, no ono što nas ipak vraća u realnost jeste krv i sama šminka koji deluju prilično trash. Spomenuo bih da su mogli i bez one scene kad automobil neće da upali, jer to je vrhunac klišea.


Dobre karakteristike:
-         Muzika
-         Kliše obrt, ali meni opet dopadljiv zbog podžanra
-         Vizuelni utisak; lokacija
-         Kadrovi, replike i atmosfera na momente


Loše karakteristike:
-         Problemi sa montažom i prostor koji nije verodostojno prikazan
-         Neki katastrofalni ispadi
-         Krv, šminka
-         More klišea
-         Predvidljivost


Zaključak: Ne kupujem, prodajem bi uz određene korekcije i malo više truda bio kvalitetan projekat, ovako ostavlja utisak prosečnog amaterskog filma koji ide iz krajnosti u krajnost. Za podstrek autorima ide jedna 6-ica, pa nek vide na blogu koji mnogo poznatiji filmovi su dobili istu ocenu.

6/10

1 коментар:

  1. wrong turn wrong turn wrong turn wr ong t u r n wrongturn wro ngt u rn w rongt u rn wrongturn wrong t u rn wr ong tu r n wrongt ur n wrong tu rn wro n g tu r n w r on gt u r n

    ОдговориИзбриши