Странице

среда, 9. мај 2018.

Hroničar (2018)



Žanr: Horor / Misterija / Triler  
Režija: Vojin Mudrinić
Glumci: Branislav Aleksić / Danka Bajković / Kristina Posavčić
Sličan Film: Nightcrawler (2014)

Napomena: Film možete pogledati ovde

Oj Srbijo među šljivama, zašto se tvoja kinematografija svodi na crne komedije? Zašto večito žudimo za tenzijom, za filmovima koji će pomeriti granice kinematografije i učiniti je šarenijom? Vrlo je teško pronaći konkretan odgovor, no bitnan je svaki pomak, odnosono da i ljudi koji prave male, nezavisne filmove potpomognu da se to promeni, i da u našoj zemlji zakmeči (u filmu bukvalno zakmeči) nešto sa etiketom trilera ili horora. Današnja žrtva mog osvrta je upravo srpski horor – triler, nažalost kratkometražni, ali svakako vredan pažnje i pomena. Hroničar je dvadesetominutni smoothie žanrova, podžanrova, kultnih filmova i svega i svačega, ali zapravo vrlo pitak i vešto našminkan da na trenutke ni ne naliči na amaterski film. Radnja prati fotoreportera Marka, kome amnezija ne dopušta da se seti šta se desilo prethodnog dana, međutim, uz pomoć video kamerice videće jezive stvari koje je usnimio i koje će znatno uticati na dalji tok njegovog života.


Zaklinjem se svojom čašću...

Recenzija: Ovog puta neću pisati o tome kako je ovo kratki film i kako nije bilo vremena da se priča bolje razradi, jer za divno čudo, ovde je sve lepo skockano i rečeno za 20 minuta i mislim da bi se dodatnim nakalemljivanjem informacija ili bilo čega drugog, priča samo upropastila.

Priča kao priča ima rupa, klišea, nelogičnosti, ali to je prirodno, te se dešava i po holivudskim hitovima. Ono što je neprirodno jesu greške u snimanju i montaži. Jedan od primera koji bode oči jeste onaj momenat kada Marko beži od čoveka u crnom, gde u jednom kadru vidimo kako mu je ovaj za petama, dok već u drugom, Marko ga ostavlja daleko iza sebe.


Definitivno najuverljivije scene su one found footage (kada Marko snima kamerom). Tada likovi deluju prirodno, spontano, kao da nisu deo filma, što je svakako bio cilj. Kada smo već kod likova, nema ih mnogo, ali su prilično fino odrađeni. Iako na momente ima i preglumljavanja, nije ništa drastično što bi uticalo na konačni sud o filmu.

Hroničar u pojedinim momentima podseća na filmove Nighcrawler i Rosemary's Baby, prvenstveno zbog motiva, međutim, on im donekle parira i po samoj atmosferi, koja uz odgovarajuću muzičku podlogu na kraju biva bolja nego što sam očekivao. Tenzija vlada među likovima, ali se prenosi i na gledaoce koji će moći osetiti jezu koja se širi prostorijama stana (a i van njega) glavnog aktera.


Završetak filma zaokružuje celu priču i predstavlja vrhunac ovog dela, koje upravo efektnim finalom ostavlja povoljan utisak na posmatrača.


Dobre karakteristike:
-         Interesantna priča koja podseća na neke poznate filmove
-         Sve je lepo rečeno, nisu potrebni dodatni minuti
-         Napeta atmosfera; muzička podloga
-         Produkcija i gluma bolji od očekivanog
-         Found footage delovi!
-         Efektno finale


Loše karakteristike:
-         Ipak se primeti nedostatak budžeta
-         Greške pri snimanju i montiranju
-         Neke nelogičnosti


Zaključak: Ne znam koliko je fer ocenjivati film koji gotovo i nema budžet, ali pošto su me neki delovi zaista pozitivno iznenadili, učiniću to. Preostaje mi samo da vam preporučim ovaj film koji treba da bude podstrek mladima koji žele da snimaju priče atipične za naša podneblja. 

7/10

Нема коментара:

Постави коментар