Странице

недеља, 22. октобар 2017.

Better Watch Out (2017)

















Žanr: Horor / Komedija / Triler
Režija: Chris Peckover
Glumci: Olivia DeJonge / Levi Miller / Ed Oxenbould
Sličan Film: When a Stranger Calls (2006)

Better Watch Out je australijska horor-komedija namenjena pre svega simpatizerima žanra koji još nisu navršili osamnaest leta i koji uz kokice i kikiriki s uživanjem gledaju vršnjake čije se odrubljene glave cakle na vrhu novogodišnje jelke. Naravno, film može biti dopadljiv i nama „matorcima“, jer sadrži dovoljno napetosti i obrta da zadovolji naše „visoke“ standarde. Radnja filma se dešava tokom jedne zimske noći i prati simpatičnu šesnaestogodišnju Ashley koja odlazi kod prijatelja da pripazi njihovog sina dok su oni odsutni. Ono što Ashley ne zna, jeste da je Luke (taj klinac kog čuva) opasno zaljubljen u nju i da će dati sve od sebe da je tokom večeri osvoji. Simpatično udvaranje ostaje u senci večeri kada Ashely i Luke shvate da im je provalnik upao u kuću. Tada se divno zimsko veče pretvara u noć iz pakla kojoj se ne nazire kraj.


Recenzije: Odmah ću skrenuti pažnju na to da je radnja filma mnogo interesantnija od ovoga kako sam je ja predstavio. Pre svega, Better Watch Out nije obični home invasion slasher, već film koji se jednim delom oslanja na šokantne obrte koji bi trebalo da izazovu stanje neverice kod gledalaca. Moram priznati da sam se u jednom momentu prijatno iznenadio obrtom koji je usledio iz dotadašnjeg sivila sačinjenog od mehaničkih klišea i zumiranja zadnjice glavne glumice. Bio sam ubeđen da će vrhunac filma biti odsecanje glava, odnosono sirovo prosipanje krvi, al' hvala scenaristi što se setio da je taj podžanr davno izumreo.  


Klinci koji sačinjavaju okoscnicu kastinga, bili su vrlo dobri u svojim ulogama, te za razliku od „glumaca“ iz prosečnog horor filma imaju šta ponuditi pored atraktivnog izgleda. Verovatno najveće prednosti filma jesu njegova nelagodna atmosfera, koja je nažalost trajala manje nego što je trebalo i idilična atmosfera koja je plod snežnog ambijenta, Božićne euforije i svega što budi osećaj harmonije...sve dok se u kadru ne pojavi nož. 


Film se bavi i temama patološke opsesije, ljubomore i škakljivosti koje se tiču puberteta. Razlog zašto o ovome ne pišem opširnije je vrlo jasan, a to su spojleri, koji nikad nikom ništa dobro nisu doneli. Scene egzekucija su u većini slučajeva cenzurisane, ne znam iz kog razloga...Može biti zbog uzrasta dece koja će gledati film, možda zbog nedostatka finansijskih sredstava ili neumeća ljudi koji su se bavili efektima i šminkom, a možda pak iz nekog trećeg razloga. Sam kraj filma nije ništa novo, štaviše, žešći je kliše, ali onima koji nisu tako dobro upućeni u žanr, biće vrlo zanimljiv.   


Komedije, koja je navodno prisutna u filmu, gotovo da nema. Ima neke šašavosti i 
malo crnog humora, al' mislim da bi se film mogao prodati i bez etikete comedy.


Dobre karakteristike:
-         Povremeno jeziva atmosfera
-         Ambijent i zabava koju film nudi
-         Dobri mladi glumci
-         (Ne)očekivani obrti
-         Na šašav način skreće pažnju na neke bitne teme


Loše karakteristike:
-         Uglavnom cenzurisana ubistva
-         Mnogo klišea
-         Nerealnosti i nelogičnosti
-         Nema komedije i završetak je mnogo puta viđen (ali nije skroz loš)


Zaključak: Better Watch Out je zabavan horor film, koji možda i ne treba shvatiti previše ozbiljno i tražiti mu mane, već se prepustiti sadržaju koji nudi i uživati koliko god je to moguće. Jaka šestica.

6/10

Нема коментара:

Постави коментар