Странице

понедељак, 5. децембар 2016.

Colonia (2015)


















Žanr: Ljubavni / Drama / Triler
Režija: Florian Gallenberger
Glumci: Emma Watson / Daniel Brühl / Michael Nyqvist
Sličan film: /

Napomena: Po prvi put objavljujem recenziju koja nije mojih ruku delo. Osvrt na ovaj film iz minule godine napisala je moja draga koleginica Tamara. Uživajte!

Protesti, kulminacije u društvu, borbe za prava građana, opšte su poznate pojave današnjice, a i prethodnih godina, decenija... Film Colonia predstavlja suvoparnu istinu društva sedamdesetih godina u središnjem Čileu sačinjenu ljubavnom pričom i tragikom nevinog sveta, zatvorenika Colonie Dignidad.
Ja sam ljubitelj komičnih, porodičnih filmova, koja akcija i kvalitetna avantura mogu da prođu, ali najviše volim filmove protkane istinitom pričom, a Colonia je i tek kako jedan od njih. Radnja ima prilično dobar uvod, prikazuje se Čile  1973. godine, u doba velikih nemira. Stanovnici su bili u strahu od hapšenja tajne policije Augustina Pinočea, a na vlasti je bio predsednik Salvador Aljende koji je povlačio konce. Paul Schäfer, dotični čovek, koji i ne bi trebao da ima tu privilegiju zvanja, osnovao je 1961. godine i vodio logor / sektu / mučilište – Colonia Dignidad (drugi naziv sekte ’’Villa Baviera’’). Mesto okruženo elektičnom žicom, iz  koje niko nije mogao da pobegne.


Recenzija: Radnja počinje vrlo lepom ljubavnom pričom, dakle zaljubljeni Daniel je u sklopu protesta protiv vlasti, sa svojim kolegama vrši pravdu na ulicama Čilea i isčekuje svakim danom svoju brižnu Lenu. U mnogo scena vidimo da ne mogu jedno bez drugog i da su vezani istinom i čistotom naspram korumpirane i nemilosrdne vlasti tadašnjice. Kroz nekoliko situacija uviđamo strast Danielovu prema kameri (fotografiji) – misleći da slika otkriva i najdublje tajne. No, baš ta strast će ga uvesti u nevolju. Daniel biva uhvaćen od strane policije DINA.


Lena pokušava da shvati šta se dešava i uspeva da prikupi informacije o logoru, misleći da je on – Paul, propovednik vere i da upućuje ljude na pravi put. Došavši tamo uviđa problematiku sistema države, biva mučena, kao i njen Daniel. Provodivši mesece u Colonii, uspevaju da se sretnu i prave plan bekstva.
Logor je bio podeljen, postojao je prostor za decu, muškarce i žene, koji nisu mogli da komuniciraju, niti se viđaju.
Paul je maltretirao i zlostavljao decu, napravio je čitav sistem podzemnih katakombi za mučenje muškaraca, a žene je tretirao kao kurve. Koristio je razna nedozvoljena medicinska ispitivanja nad žrtavama logora.


Film ima mnogo dobru radnju, lepo osmišljen koncept. Sve je prikazano umereno i to mi se mnogo sviđa, dovoljno da se uvidi problem i oseti strah i gađenje. Po meni je kraj bio neočekivan, ni u jednom trenutku se ne uviđa spasenje, a ni smrt, sve je podeljeno, napeto do samog kraja, tera gledaoca na razmišljanje. Čar ovog filma je u tome što može da se nauči nešto važno, nešto što se dešavalo, nešto što se možda negde drugde dešava. Može da se uvidi mentalitet naroda, vlasti, funkcionisanje življenja, a i kultura.


Dobre karakteristike:
-         Dobra tema
-         Odabrani glumci
-         Slika tadašnjeg Čilea
-         Pouka


Loše karakteristike:
-         /


Zaključak: Možda sam ja ovaj film vrlo emotivno doživela i mislim da je problem u tome što ne uviđam neke loše karakteristike, a verovatno postoje. No, dok ga ja vama prikazujem biće uvek hvaljen i vredan govora. Svakako tu ste svi vi koga zanima ova tema, žanr, da sudite i iskažete saosećanje sa mnom ili pak negodujete moje mišljenje. Uživajte!

9/10

Tamara Koralija

Нема коментара:

Постави коментар