Странице

среда, 27. јул 2016.

Out of the Furance (2013)

















Žanr: Kriminalistički / Drama
Režija: Scott Cooper
Glumci: Christaian Bale / Woody Harrelson / Zoe Saldana
Sličan Film: Prisoners (2013)

Out of the Furance sam pogledao na preporuku Stevana Popare, a u pitanju je triler film, koji ustvari uopšte nije triler (po meni) već jedna skladna kombinacija drame i krimića. Christian Bale je centralna figura ovog naslova, a njegov lik se zove Russel Baze, i čovek je koji se guši u problemima, pa ga s jedne strane bije prazan novčanik, sa druge psihički labilan brat, a sa treće neslavna romansa sa tamnoputom lepoticom Lenom (Zoe Saldana). On i njegov brat Rodney (Casey Affleck) vode težak život, dok Russel rmbači u železari po dve smene, Rodney lagano, ali sigurno upada u vodotok kriminalnog miljea. Kada mu brat misteriozno nestane, Russell sve ostale probleme stavi na čekanje, i krene u ozloglašene planine da pronađe svog najrođenijeg, iako zna da njegov odlazak tamo predstavlja prevelik rizik za njegovu egzistenciju.


Recenzija: Nikada nisam bio naklonjen ovakvom tipu filma, međutim kada se na to doda maestralna gluma, balansiran tok priče, dramtaizacija i neka poenta, tada film postaje zanimljiv, gledljiv i možda ne poučan, ali svakako vredan poštovanja. Sve to ne bi bilo to da gos'n Christian Bale nije razvalio svoj deo posla, odnosno demonstrirao kako se glumi u jednom filmu koji ne zahteva preterano dobar kasting. Bale-ov lik je takav da ćete ga odma zavoleti, nekako ta tužnjikava sudbina uvek je bila dobar recept kako da se lik zbliži sa gledaocem, što je još jednom dokazano. Ni ostali glumci ne kaskaju za pomenutim čovekom, te su sva ta poznata lica ovom filmu dala poseban pečat.


Stvar koja mi se sa jedne strane dopala, a sa druge opet i ne, jeste taj ubrzan tempo koji je predstavio niz loših iskusatava koja je doživeo Russel. Ne znam, nekako mi je prebrz i prenabudžen taj niz incidenata, jer prvo ide saobraćajka, pa zatvor, pa smrt oca, pa nestanak brata, pa onda još stotinu događaja, a sve to smešteno u vrlo kratku minutažu. Npr. voleo bih da vidim malo taj njegov život u zatvoru, pa kako se on snašao, pa ovo, pa ono, međutim njegov boravak iza rešetaka vidimo u svega 6 minuta filma, što je realno malo. Sa druge strane sve to je dobro jer film predstavlja dinamično iskustvo puno preokreta, akcije i promena ambijenta, prosto nema praznog hoda.


Jedina krupna stvar koja mi ovde se nije dopala jeste poslednjih 15-ak minuta koji pored toga što predstavljaju čisto nasilje, poseduju i klasično preterivanje iz akcionih filmova, gde se dva tipa fajtaju, a nigde logike, nigde ozbiljnijih povreda, nigde realnosti. Nije da sam ja sad neki protivnik nasilja u filmovima, štaviše gledam deset puta veće brutalnosti po onim splatter horor filmovima, ali ovo je stvarno davno prevaziđeno, nešto kao u filmovima Jackie Chana. Out of the Furance u par navrata izgleda kao klasičan gansterski film, međutim on je mnogo više od toga, on je pre svega drama koja poseduje izuzetne likove, zavidne glumce i ajde da kažem priču koja pije vodu, tako da nemojte dati da vas zabuni pomalo jednoličan poster.


Dobre karakteristike:
-         Christian Bale
-         Ostali glumci i likovi
-         Dosta korektna priča
-         Sjajna režija i kamera
-         Ubrzan tempo (+)


Loše karakteristike:
-         Poslednjih (nerealnih) 15 minuta
-         Ubrzan tempo (-)
-         Klišei akcionih filmova


Zaključak: Ljubitelji opasnih momaka, akcionih bravura i dobre priče overite ovaj filmčić, jer ako se ja (koji ne volim ovakve filmove) nisam pokajao, onda se nećete ni vi. Out of the Furance predstavlja jedno prijatno iskustvo, no neke sitne greške filmu nisu dozvolile da zasija u punom sjaju. Jedna jaka “sedmica” mu neće naškoditi.

7/10

Нема коментара:

Постави коментар