Странице

уторак, 19. јул 2016.

The Unsaid (2001)

















Žanr: Drama / Triler
Režija: Tom McLoughlin
Glumci: Andy Garcia / Linda Cardellini / Vincent Kartheiser
Sličan Film: Mystic River (2003)

Ovaj pakleno vreli mesec jul je do sada bio vrlo njanjav kada su u pitanju recenzirani filmovi, jer svi dobijaju neke “petice”, “šestice”, nema nekog debakla, nema iznenađujuće dobrog ostvarenja koje bi me malo razmrdalo, međutim, danas je izgleda dan za promene. The Unsaid je kombinacija drame i trilera (IMDb kaže da je to i krimić i misterija, no ja tako ne mislim), i to vrlo dobra kombinacija koju je na fin način artikulisao režiser McLoughlin i napravio jedan zanimljiv, poučan i što je najvažnije kvalitetan film. Andy Garcia je glumačka figura koja je samo upotpunila ovu, na neki način potresnu priču, svojim umećem, harizmom i popularnošću. On u filmu The Unsaid igra psihijatra koji na ivici ambisa, jer je  njegov depresivni, 16-godišnji sin izvršio samoubistvo. Mi pratimo period tri godine nakon nemilog događaja, a Michael dobija pacijenta koji ga po svemu podseća na njegovog pokojnog sina. Pacijent se zove Tom i ostao je siroče jer je njegov otac ubio njegovu majku i tako završio na doživotnoj robiji. Triler momenat nastaje kada se dozna da Tom i nije tako naivan momčić kakavim se čini, te se počne sumnajti da je on kriv za smrt lokalne cure. Da stvar bude još gora, Michaelova kći Shelly previše vremena počne provododiti sa pomenutim momkom, što se njenom ocu nimalo neće svideti.


Recenzija: Dobar dramski uvod, sjajna razrada priče i onda odličan trilerističan završetak. E ovo je ono što sam oduvek tražio u kombinovanom miksu ova dva žanra, dovoljno drame da zakuva situaciju, i onda ključao triler da odmotava klupče i rešava sve nedoumice. Idelana kombinacija. Iako na momente film deluje zapostavljeno i nedovoljno atraktivno, mene to lično nije pogodilo, jer u stanju sam da gledam projekat koji je skrojen i od 35 dolara, samo da je vredan pažnje. The Unsaid pre svega drži gledaoca prikovanog za ekran, uči ga, zabavlja i iznenađuje promenama ritma i odličnim, manje poznatim glumcima koji su vrlo bitne figure u dramama. Meni se naprimer najviše dopala glumica Linda Cardellini, koja u ovom filmu igra Shelly, Michaelovu kćerku. Isprva mi je zaličila na Ellen Page, ali onda sam shvatio da je Ellen 2001. bila isuviše mala da bi igrala tu ulogu. Dakle, Lindi je uloga odlično legla, pa se uz starog lisca Garciu ona ponajviše istakla.


Tom McLoughlin je dobio nagradu za najboljeg režisera 2001. godine na Internacionalnom festivalu u Marakešu, što je još jedan dokaz da je The Unsaid maestralno izrežiran. Ovaj film ne poseduje eksplozivnu napetost, epohalne scene i nezaboravne dijaloge, ali zato poseduje energiju i odličan konopac koji vezuje i sjedinjuje dva žanra koji neretko imaju problem da se uklope u neki projekat. Film takođe sadrži i neke preokrete koji su dovoljno misteriozni, ali s' druge strane dovoljno jasni i razrešivi da ne zbune posmatrača. E sad bih se malo pozabavio sa oba žara koja krase ovaj filma, dakle posebno Drama, posebno Triler. Drama je verovatno najuniverzalniji žanr, odnosno žanr koji se može ukombinovati i sa komedijom, i sa mjuziklom, i sa istorijskim spektaklom, međutim pri sjedinjavanju sa žešćim žanrovima (akcija, horor, triler), ona se baš ne raduje, jer gledaoci koji vole akcione filmove pune jurnjave, verovatno neće pozdraviti poduže dijaloge i dramske pauze.


Tako nešto važi i za trilere, gde ljudi očekuju da vri, da ključa od neizvesnosti, a ne da vreme prolazi u sporijem tempu, klasičnoj muzici, ili melanholičnoj atmosferi. E The Unsaid je uspeo ono što mnogi nisu, a to je da film koji u sebi sadrži pomenuta dva žanra, uspe da da napravi klackalicu i odmereno poslužuje, čas dramu, čas triler i tako zadovolji kriterijume pristalica oba žanra, tako da se niko ne naljuti. No, da se ja manem filozofiranja, i pohvalim ili iskritikujem još po koju stavku koja će vam biti od značaja ukoliko se odlučite da odgledate film. Jedna od retkih stvari koje mi se nisu svidele, jeste loša rezolucija koja za sobom nosi i nekristalizovanu sliku, što ume da škakilja naše čulo vida. Isto tako mi se nisu dopale i mnogobrojne nelogičnosti i neshvatljive odluke likova, u čije poreklo ćete ipak morati sami da se uverite. Ostaje mi još samo da pohvalim kraj filma koji nije spektakularan i šokantan, ali zato je realan i dopaljiv.


Dobre karakteristike:
-         Andy Garcia, Linda Cardellini i ostali glumci
-         Izuzetna režija
-         Kombinacija drame i trilera
-         Poruka filma
-         Film drži pažnju
-         Završetak i sitni obrti


Loše karakteristike:
-         Nedovoljno medijski reklamiran
-         Nelogičnosti i odluke likova
-         Slabija tehnička strana


Zaključak: The Unsaid je jedno sjajno filmsko iskustvo koje preporučujem svim posetiocima ovog bloga, jer ako volite triler ili dramu, moćićete da utolite vašu želju za dobrim filmom. Ne smatram ovaj film obaveznom lektirom za filmofile, ali definitivno smatram da je on jedan od onih filmova za koje skoro niko nije čuo, a ipak je odličan, poučan, jezgrovit i sjajno režiran i odglumljen.

8/10

Нема коментара:

Постави коментар