Странице

недеља, 10. јул 2016.

Night Train (2009)

















Žanr: Triler / Misterija
Režija: Brian King
Glumci: Leelee Sobieski / Danny Glover / Steve Zahn
Sličan Film: Pociąg / Night Train (1959)

Lično odabrani film koji danas kritikujem zove se Night Train, i film je koji nikada nije ugledao bioskopski kutak (na sreću il' na žalost, procenite sami). Po žanru triler - misterija i slobodno mogu da kažem train movie, jer nas u poslednjih 50 godina bombarduju takvim naslovima gde se radnja filma odvija u vozu (navešću vam dole par primera). Ovaj film svoje reflektore usmerava ka trojcu čija ćemo putovanja pratiti do samog finala. Miles (Glover) je mašinovođa voza na koji u poslednji čas uspeva da se ukrca misterizni mršavko, čije srce (ili nešto drugo) nije izdržalo više od 15 minuta putovanja. Sa nesrećnim čovekom u vagonu su bili (baš u vagonu, ne u kupeu!) Chloe (Sobieski), studentkinja medicine i trogovac Pete (Zahn). Tik pošto je Miles saznao za nesretan slučaj i krenuo da ga prijavi, Pete nalazi misterioznu kutiju u kojoj se nalaze dijamanti, zlato, rubini (svako različito vidi) te predloži Milesu i Chloe da se otarase tela i podele bogatstvo vredno nekoliko miliona koje je preminuli čovek posedovao. Nakon serije zavlačenja, nećkanja i predomišljanja trojac se složi da telo upakuju u sanduk i kroz prozor voza ga bace u reku koja uskoro treba da se zaledi. Na jednoj od stanica ulazi tip koji traži čoveka sa kutijom...


Recenzija: Ova ideja da mrtvog čoveka izbace kroz prozor, podsetila me je na našu komediju Mrtav 'ladan, gde je ekipica iz kupea bila primorana da se otarasi dede (u pe***skom odelu), za koga su mislili da je stradao njihovom krivicom. Ovde je ta ideja monogo prljavija, i odma nam daje do znanja da ovde nema pravog protagoniste, jer su svi potencijalni ukaljali obraz ovim podmuklim potezom. Miles, koga igra Danny Glover, je verovatno bio najpogodniji za ulogu junaka, jer se on najviše protivio odluci da se otarase leša, međutim pohlepa za novcem izopačila mu je karakter, te je i on ostao upisan kao negativac (u neku ruku). Kada sam već kod negativaca, ne bih smeo zaboraviti da iskritikujem film u kome je svaka osoba nemoralna ili kriminalac. Neka baba, koja je u stvari deda upada u jednom momentu u ovaj vrtlog kriminalnih radnji, iako je izgledala kao najobičnija starica koja samo želi da stigne na željenu destinaciju. Kretanje ovog brzog voza kroz snežno veče izgleda lepo, međutim primetno je da je rađeno u animiranoj tehnici koja je zbog tanjeg novčanika produkcije bila jedina opcija.


Night Train ima jedan golem problem, a to je njegova distancirana atmosfera, koja nit' je napeta, nit' je jeziva. To se ne oseti previše dok gledate film, jer on svojom interesantnom i dinamičnom pričom kupuje vaša očekivanja, ali straha, strepnje i nelagode gotovo da nema. Glumačka postava je bila vrlo korektna, međutim Leelee Sobieski mi se više dopala u filmu The Glass House, jer joj definitivno bolje leže uloge u kojima nije antagonista. Misteriozna kutija ipak uspeva ovaj film da izvadi iz totalne neoriginalnosti, jer njena simbolička, materijalna i natprirodna moć filmu daju neku novu crtu. Interesantno je posmatrati film koji se sve vreme vrti oko kutije, koja naprimer otkriva na šta su sve ljudi spremni zbog bogatstva, ili na šta...Ups, za ovo drugo ćete ipak morati da pogledate film. Ovde je super što film i pored ograničenog prostora (voz) ne deluje monotno i dosadno, a jurnjava po hodnicima ovog prevoznog sredstva deluje interesantnije nego ona po ulicama, recimo Njujorka.


Utisak o filmu kvari neuspeli humor, koji jeste doziran u malim bočicam, međutim ne znam kakva je njegova svrha u ovom trileru. Jedna od zanimljivosti jeste da je ovaj film rimejk Poljskog filma Pociąg iz 1959. godine. Takođe filmovi čija se radnja odvija u vozu su bukvalno postali podžanr, a neki od poznatijih su Hitchkokov, Strangers on a Train (1951), The Midnight Night Train (2008) sa Vinnie Jonesom i Runaway Train (1985). Završetak ovog filma ostavljam vama, jer ne želim da kvarim ili spojlujem, pošto otkrivanjem najmanjih detalja mogu da vam poremetim potencijalno gledanje. Ne bih više da dužim, film mi nije bio preterano inspirativan da bi se raspisao, a i realno nema se više šta reći, osim da film sadrži bar tradiconalnih klišea (baš čudno).


Dobre karakteristike:
-         Korektni glumci
-         Sjajna dinamika filma; nikad dosadan
-         Misteriozna kutija
-         Završetak


Loše karakteristike:
-         Ni malo napet, nelagodan ili strašan
-         Bespotreban humor
-         Dosta tradicionalnih klišea
-         Preterivanja i nejasnoće
-         Animiran izgled voza ponekad deluje vrlo jeftino


Zaključak: Night Train je odličan izbor za jedno zabavno predvečerje, međutim kada film posmatrate sa kritičke strane shvatate da je on dosta problematičan po pitanju nekih karakteristika. Ne dajte da vas zbuni ocena koju će ovaj film da dobije, jer je ona rezultat kockica koje se nisu baš najbolje uklopile, a film vam preporučujem.

5/10

1 коментар: